Zateplení domu zvládnete i bez firmy. Nepodceňujte plánování a stavební dozor

Kvalitním zateplením lze ušetřit i 90 procent nákladů na energie, a to bez ohledu na stáří nemovitosti. Při plánování investice je ale dobré se vyvarovat nejčastějších chyb, které Češi dělají. Jde třeba o podcenění důkladné přípravy projektu a konzultace s odborníky. Více v dalším díle našeho seriálu o energetických úsporách.

Ondřej Novák

14. 11. 2022

Seriál: Jak uspořit energie?

Podle odhadu společnosti Budovy21 je v Česku alespoň minimálním způsobem zateplená zhruba polovina budov, přičemž větší část představují panelové domy. A 70 procent budov má nová těsnící okna. Kvalitně zateplených domů, tedy ve standardu, který zajišťuje úspory energií ve vyšších desítkách procent, je ale jen desetina.

„Pořád je tedy co dělat. U rodinných domů je problém, že často jsou zateplené částečně a ne úplně kvalitně. A teď je potřeba dozateplit. To je problém i panelových domů, které se začaly zateplovat do roku 2000 z programu Panel. Často je na nich pěticentimetrová izolace, což už je dnes nedostatečné,“ vysvětluje Petr Holub, zakladatel společnosti Budovy21.

Přitom kvalitní renovace, kdy se k zateplení přidá i řízené větrání s rekuperací a solárními kolektory, může uspořit až devět desetin původních nákladů na energie. Investice do renovace rodinných domů může sice dosahovat i vyšších stovek tisíc, náklady se ale v současnosti mohou vrátit i do deseti let.

„U domu mých rodičů jsme z původního stavu z konce 70. let dokázali díky renovaci snížit spotřebu energií o 85 až 90 procent. A to nejen výpočtovou spotřebu, ale i skutečnou, pokles nákladů je reálně vidět na fakturách. Rodiče platí ročně 7 a půl tisíce za plyn na vytápění a ohřev teplé vody. Jestli to po zvýšení cen bude třeba 20 tisíc, pořád je to výrazně méně, než kolik by platili bez renovace, protože podle původní spotřeby před renovací by jejich náklady dnes vycházely na 180 nebo 200 tisíc ročně. To je výrazný rozdíl,“ dodává Holub. O zmiňované renovaci se můžete podrobněji dočíst v jednom z minulých článků (odkaz).

Hlavně si vše promyslet

Pokud už se majitelé starších nemovitostí rozhodnou pro renovaci a zateplení, neměli by podle Petra Holuba v první řadě podcenit přípravu. Ta zpravidla trvá mnohem déle než samotná realizace a měla by zahrnovat kvalitní projektovou dokumentaci a poradu s odborníkem. Dobré naplánování pomůže vyvarovat se zbytečných chyb, kvůli kterým by energetická úspora mohla klesnout.

„Myslím, že stát by měl lidem zaplatit energetickou optimalizační studii, aby věděli, jak se mají rozhodnout a kterou cestou v renovaci jít. Dnes stát platí jednu nebo dvě hodiny v Energetických konzultačních a informačních střediscích, tzv. EKISech. To je dobrý začátek, ale mělo by se to rozšířit,“ říká Holub.

Návštěva energetického konzultačního centra zájemcům přinese základní informace o možnostech zateplení. Přesnější informace přinese zmíněná energetická optimalizační studie, jejíž cena se dnes pohybuje mezi zhruba deseti až patnácti tisíci korunami. Jejím výsledkem je několikastránkový dokument, který navrhne několik možných variant renovace s porovnáním ceny a výše energetické úspory. Podle Holuba je dobré plánovat renovaci už od začátku komplexně, a to i v případě, kdy na její celkové provedení nemáme zrovna dost peněz a musíme ji provést po částech.

Zvládněte zimu i bez ruského plynu. Tepelné čerpadlo přinese pohodu i velké úspory rodinného rozpočtu

„Když zateplím střechu, je dobré přemýšlet nad tím, že budu potřebovat mít přesah na zateplení stěn. Když osazuji okna, je škoda osadit je doprostřed původní nosné zdi, protože po zateplení budou zvenku ‚utopená‘. Navíc tam vzniknou tepelné mosty. Je dobré je posadit alespoň na vnější hranu původní nosné zdi. To jsou detaily, které je dobré mít předem rozmyšlené, byť je hned nezrealizuji. Pokud ale máte možnost vzít si úvěr, často úspory z renovace úvěr zaplatí i při dnešních úrokových sazbách, protože ceny energie vzrostly skutečně dva a půl krát oproti stavu před rokem,“ popisuje své zkušenosti Holub.

V průběhu stavby je pak dobré mít stavební dozor, který pohlídá stavební firmu, aby veškeré práce provedla kvalitně a v souladu s předpisy. Dozor se vyplatí i v případě, kdy renovaci děláme podomácku jen vlastními silami. Investice do stavebního dozoru představuje jen jednotky procent z celkové částky na renovaci, ale odborník nám pomůže vyvarovat se chyb, kterých se můžeme při domácí montáži dopustit, a tím zbytečně snížit efektivnost renovace.

Nešetřete na tloušťce izolace

Trendem v renovacích zejména u venkovských domů je venkovní polystyrenová izolace o tloušťce deset nebo čtrnáct centimetrů. Takováto vrstva izolantu dokáže snížit energetickou náročnost budovy zhruba o 30 procent. Podle Holuba se ale vyplatí tloušťku materiálu nepodceňovat a dát raději více. Mírně vyšší investice totiž přinese výraznější úsporu. „Jednoznačně se vyplatí dát spíše tlustší izolace, než se dnes běžně dává. Dvacet, klidně i 26 centimetrů šedého polystyrenu. Vícenáklady na materiál jsou minimální,“ vysvětluje Holub.

Dostatečná tloušťka izolace navíc může zmírnit nevhodné tepelné vlastnosti některých stavebních materiálů. Zpravidla méně úsporné jsou klasické cihly, lépe jsou na tom panely z 80. let, které už měly tenkou polystyrenovou vrstvu. Kvalitně provedené zateplení obvodových zdí způsobí, že mezi různými materiály obvodových zdí nebude ve výsledku žádný rozdíl. Zateplenou fasádu lze za určitých podmínek umístit i na staré zdi z nepálených cihel nebo kamene. V takovém případě je ale nutné myslet i na případné odvlhčení zdi.

V případě, že renovace zahrnuje i nová okna, vyplatí se ukotvit je přímo do izolační vrstvy, nikoliv do nosné zdi. Zamezí se tím vzniku tepelných mostů, zvýší se i propustnost světla do místnosti a uživatelé navíc získají další prostor v podobě širokého vnitřního parapetu. U těsných oken je ale dobré zohlednit i větrání.

„Těsnými okny totiž dovnitř nejde tolik vzduchu, jako šlo starými netěsnými okny, kterými kolikrát i protahovalo. Řízené větrání s rekuperací je způsob, jak získáte přívod čerstvého vzduchu a zároveň neztratíte energii,“ upozorňuje Holub.

Kolik vám vydělají solární panely a jak rychle je můžete mít na střeše vašeho domu?

Dobře zateplený dům je pak vhodné doplnit i úsporným zdrojem tepla, třeba tepelným čerpadlem v kombinaci s fotovoltaickými panely. V případě větších rodinných domů celková investice do renovace může přesáhnout i milion korun, ale úspora nákladů je pak skutečně výrazná. Další tipy na další vhodné kombinace úspor i vlastní zdrojů energie můžete najít třeba na stránce projektu Ministerstva práce a sociálních věcí Zkrotíme Energie nebo na webu Úsporné spotřebiče, který provozuje společnost Seven a veřejnosti je přístupný zdarma.

Řekněte si o dotaci

Podstatnou část nákladů na renovaci vám může pomoci pokrýt i stát, a to prostřednictvím programu Nová zelená úsporám. Výše dotace typicky dosahuje 30 až 50 procent ceny zateplení. „Na zbytek investice banky poskytují zvýhodněné úvěry na renovace. A s vyššími cenami energií splátka úvěru, pokud je třeba na deset let, je i nižší, než částka za uspořené energie,“ radí Holub.

Novou zelenou úsporám vyřizuje Státní fond životního prostředí. Nově Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím fondu spouští i program Nová zelená úsporám light, který výrazně snižuje práh pro vstup do programu a který bude určen nízkopříjmovým skupinám.

Petr Holub upozorňuje, že vysoké ceny energií se logicky projevily i ve velkém zájmu o renovace a realizační firmy momentálně nestíhají pokrývat poptávku. „Pokud ale začnete renovaci plánovat teď, tak realizace v průběhu roku 2023, tedy před začátkem příští zimy, je určitě reálná,“ uzavírá Holub.

Text: Ondřej Novák

Foto: Jimmy Nilsson Masth, Unsplash