Osvoboďme Česko od ruského plynu. Iniciativa vyzývá politiky, aby urychlili přechod k zelené energetice

Přední čeští specialisté na energetiku apelují na vládní představitele, aby urychleně vytvořili podmínky pro odklon České republiky od závislosti na ruských fosilních palivech. Reagují tak na klimatickou krizi a zejména na ruskou invazi na Ukrajinu. Řešením je vytvoření podmínek, které podpoří rozvoj čisté energetiky a zvýší tak energetickou bezpečnost Česka.

Ondřej Novák

12. 11. 2022

Specialisté sdružení v iniciativě Osvoboďme Česko navrhují řadu různých opatření, která sníží potřebu dovážet ruský plyn a ropu. Mezi hlavní řešení patří rychlejší rozvoj obnovitelných zdrojů energie a také důraz na energetické úspory, zejména úsporné renovace. Taková opatření nejen že sníží nutnost dovážet ruská fosilní paliva, ale zároveň občanům, firmám a obcím zajistí levnější energie.

Otevřenou výzvu vládě s požadavky na podporu úspor energie v budovách a rozvoje obnovitelných zdrojů podporuje aktuálně na 1 800 signatářů z řad odborné i laické veřejnosti. Široká veřejnost, která má zájem o energeticky bezpečné Česko, může expertní výzvu podepsat online na webu https://www.osvobodmecesko.cz/ či osobně 17. listopadu po celé republice v rámci Festivalu svobody.

„Česko musí zapracovat na své energetické bezpečnosti a nezávislosti. Nutně totiž potřebuje plán, který zajistí domácnostem a firmám dostatek cenově dostupné energie i na příští roky. V tuto chvíli je třeba podpořit zvyšování energetické účinnosti i místní obnovitelné zdroje, a to jednoduchými kroky jako například posílením populárního programu Nová zelená úsporám nebo zjednodušením pravidel pro budování nových solárních či větrných elektráren. Jedině tak můžeme dlouhodobě vyhrávat souboj s Ruskem, které zneužilo evropskou závislost na dovozu plynu a ropy,“ osvětluje výzvu vládě Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Spotřeba plynu klesá

Díky investicím do energeticky úsporných budov, produkce biometanu nebo stavby nových solárních elektráren spotřeba plynu v České republice v posledních deseti letech klesala. Dnes podle dat Českého statistického úřadu zemní plyn využívá 27,5 procenta českých domácností, a to nejčastěji na vytápění.

„Nyní máme jedinečnou příležitost k nastartování vlastní energetické cesty za pomoci obnovitelných zdrojů a úspor v budovách. Apelujeme proto na vládu, o které věříme, že je s námi na jedné straně, k odstranění bariér, jež stojí v cestě rozvoji udržitelné energetiky pro domácnosti a obce,“ říká Petr Holub, ředitel poradenské společnosti Budovy21. Expertní výzvu podpořili profesní energetická sdružení, firmy i odborná veřejnost z řad energetických specialistů pod hlavičkou k tomu vytvořené iniciativy s názvem Osvoboďme Česko.

Závislost Česka na fosilních palivech sníží například zjednodušení procesu povolování fotovoltaiky nejen na budovách a také její ekonomické zvýhodnění. Klíčová je podle expertů z iniciativy Osvoboďme Česko také novela energetického zákona, která umožní vznik takzvaných energetických společenství. Právě komunitní energetika, která lidem, obcím a firmám umožňuje sdílet energii vyrobenou v lokálních zdrojích, může výrazně snížit účty za energie a osvědčila se například v Rakousku, Dánsku nebo Nizozemsku.

Pomůže Nová zelená úsporám

Aby se z České republiky stal energeticky suverénní stát, je podle iniciativy zapotřebí nejméně trojnásobně navýšit prostředky pro investice do úspor energie v budovách. Jedním ze základních požadavků je také zajištění dlouhodobého financování programu Nová zelená úsporám, ze kterého čerpají domácnosti státní příspěvky na energetické úspory nebo budování vlastních obnovitelných zdrojů energie.

Zvládněte zimu i bez ruského plynu. Tepelné čerpadlo přinese pohodu i velké úspory rodinného rozpočtu

„Dle zákona by do programu Nová zelená úsporám mělo každý rok přitéct na čtyři miliardy korun z výnosů z emisních povolenek. Letos však program získal jen několik stovek milionů korun. Vláda se sice zatím snaží tento deficit doplnit prostředky z fondu obnovy, to ale k pokrytí poptávky, obzvlášť pak tento rok, absolutně nestačí. Pokud by do programu tekly veškeré prostředky z emisních povolenek, celkem by se do úsporné energetiky investovalo na 70 miliard korun. Za takovou částku je možné ze 60 až 80 tisíc budov udělat budovy energeticky úsporné. Tato investice by do roku 2030 mohla uspořit 1,8 miliardy kubíků plynu ročně,“ doplňuje Petr Holub.

Za výzvou Osvoboďme Česko stojí Budovy21 a Svaz moderní energetiky s podporou Festivalu Svobody, Nadace Partnerství, Centra Pasivního domu, Sdružení EPS ČR, společnosti EkoWATT, společnosti PORSENNA, Asociace poskytovatelů energetických služeb ČR a výzvy Energetická svoboda.

Autor: Ondřej Novák

Foto: Pixabay