Zima na krku a dům není zateplený. I tak lze ušetřit tisíce korun za energie

Mnohé domácnosti vyhlížejí s obavami nastupující zimu a obávají se enormních výdajů za energie. Doporučované energetické úspory, jako je zateplení domu, montáž solárních panelů nebo instalace tepelného čerpadla přitom nestihnou – například proto, že na to nemají dost peněz, instalační firmy jsou zahlcené anebo žijí v panelákovém bytě. I tak je možné na energiích ušetřit nemalé peníze, tisíce korun ročně.

Pavel Baroch

22. 10. 2022

Seriál: Jak uspořit energie?

V pořadí druhém díle seriálu o energetických úsporách se zaměříme na praktická opatření, která můžete učinit hned a ušetřit díky nim nemalé částky za energie. O některých úsporných opatřeních v domácnostech už mnohé rodiny slyšely, ale právě v dnešní době drahých energií je správné si je připomenout. Některá doporučení ale mohou být pro mnohé překvapivou novinkou. Každopádně platí, že ušetřit lze i na relativních drobnostech. Protože platí, že každá koruna se počítá.

„Možností, jak ušetřit za energie, je řada – od jednoduchých opatření, která ale v součtu mohou mít velký efekt, až po komplexnější úpravy bytů a domů,“ potvrdila Alena Pudilová ze společnosti E.ON. Ušetřit podle ní mohou právě i obyvatelé bytů, a to změnou svého chování a návyků.

Pravidelný servis kotle

Začněme třeba od sklepa, respektive od plynového kotle. K zemnímu plynu je napojeno asi 2,6 milionu domácností, přičemž dvě třetiny spotřeby připadají na vytápění, zbytek na ohřev vody a vaření. Základem je mít kondenzační plynový kotel, který na rozdíl od staršího atmosférického typu dokáže využít rovněž zbytkové teplo ze spalin na předehřátí otopné vody.

Druhým důležitým krokem je pravidelná údržba, tedy čištění a seřízení, aby kotel optimálně fungoval. Podle staršího průzkumu společnosti E.ON přitom nemalá část domácností pravidelný servis podceňuje. Jak často by měl odborný technik kotel seřídit a vyčistit, je uvedeno v příručce, obvykle to bývá jednou ročně. Doporučuje se rovněž pravidelně zkontrolovat a vyčistit palivové cesty.

Pravidelně servisovaný a správně seřízený kotel má až o 20 procent vyšší účinnost a šetří až sto kilowatthodin za rok, tedy několik stokorun.

Výměna jističe

Pokud rodina topí elektřinou nebo má jen pocit, že za elektřinu i po zdražení platí víc než například sousedé, stojí za zvážení výměna jističe za zařízení s menší kapacitou – ušetří totiž na poplatku za takzvaný rezervovaný příkon. Výměna jističe přitom vyjde na několik stovek korun, avšak částka se vrátí už v průběhu prvního roku jeho využívání.

Jistič musí vyměnit odborník, který zkontroluje, jestli velikost jističe odpovídá příkonu všech spotřebičů v domácnosti. Stejně tak může domácnost zvážit případnou změnu sazby elektřiny. I ta totiž může ušetřit peníze. Také při výběru mezi sazbami je důležité zohlednit, jaké a kolik spotřebičů v domácnosti je, kdy a jaké se nejčastěji používají a kolik času tráví členové domácnosti doma.

Kolik vám vydělají solární panely a jak rychle je můžete mít na střeše vašeho domu?

Potřebné informace, zda se tato opatření vyplatí, by měl zájemcům podat jejich dodavatel elektrické energie. „Zakládáme si na tom, že našim zákazníkům jsme k dispozici i jako odborníci, kteří jim umějí relevantně poradit se vším, co se týká energetiky,“ řekl například Tomáš Kadlec, generální ředitel ČEZ Prodej, který spustil on-line rádce Šetřím.cz, zaměřeného právě na poradenství v oblasti energetických úspor. „U nabízených opatření zároveň ukazujeme jejich reálný efekt, tedy výši možné úspory v megawatthodinách i v korunách. Lidé si tak mohou sestavit svůj plán úspor přesně na míru,“ dodal Kadlec.

Nastavení termostatu

Mnohé domácnosti dělají tu chybu, že při odchodu z domu nebo bytu úplně vypnou topení. Když se pak vrátí domů a chtějí své obydlí opět vytopit, zbytečně spotřebují velké množství energie. Proto experti doporučují více pracovat s termostatem, respektive termostatovou hlavicí na topení – například aby v noci nebo při odchodu z bytu teplota klesla jenom o pár stupňů.

Moderní termostatické systémy umožňují plánovat teplotu v místnosti podle dnů nebo času, takže je možné si nastavit například denní a noční režim. Někteří výrobci elektronických termostatů uvádějí, že jen tato moderní zařízení dokážou ušetřit až 20 procent energie. Byť je nutné brát toto číslo s rezervou, každopádně se tyto systémy vyplatí.

Odborníci v této souvislosti rovněž doporučují revizi, respektive seřízení celé topné soustavy, která povede k optimalizovanému průtoku s takzvanou efektivní ekvitermní křivkou, což podle ČEZ ušetří až 1,5 tisíce kilowatthodin ročně. V řeči čísel to je více než pět tisíc korun.

Snížení teploty

Každá rodina by si rovněž měla rozmyslet, zda si trochu neukrojí ze svého tepelného komfortu, tedy jestli je nutné vytápět dům či byt na „trenýrkovou teplotu“, kdy rtuť v teploměru šplhá výrazněji nad dvacet stupňů. Přitom snížením teploty v místnosti o jeden stupeň se dá ušetřit až šest procent energie na její vytopení. Pokud tedy někdo dříve vytápěl na 24 stupňů Celsia, snížením na 20 stupňů se ušetří až čtvrtina tepla.

„Pokud vezmeme v úvahu průměrné hodnoty spotřeb tepla v běžném bytě o ploše 70 metrů čtverečních a s ním spojené náklady, můžeme tímto krokem ročně ušetřit až 3 600 korun. V případě, že někdo vytápí plynem, tak může být úspora ještě vyšší – klidně i více než šest tisíc korun ročně.

Nejenže člověk snížením teploty ušetří, ale je to pro organismus i více zdravé,“ konstatoval Karel Murtinger ze společnosti Ekowatt, která se na energetické úspory specializuje. Ekowatt se rovněž podílí na projektu E.ON Rádce, která před zimou přináší několik tipů, jak ušetřit.

Zvládněte zimu i bez ruského plynu. Tepelné čerpadlo přinese pohodu i velké úspory rodinného rozpočtu

Mezi tradiční rady patří rychlé krátké větrání na pět až deset minut namísto toho, aby byly dlouho otevřené ventilačky. Díky tomu se ušetří několik stovek kilowatthodin, v přepočtu více než tisíc korun ročně. Únikům tepla v zimních měsících účinně brání venkovní rolety. Díky nim lze ušetřit až 100 kilowatthodin za rok, tedy několik stokorun.

Rozmrazená lednice

Pokud se rodina rozhodne ohřívat vodu na nižší teplotu 50 až 60 stupňů, spotřebuje až o více než 500 kilowatthodin ročně méně, tedy ušetří asi 1,8 tisíc korun. Na druhou stranu, zahřívání teplovodní soustavy na menší teplotu zvyšuje riziko množení bakterie legionelly. Místo koupání by se členové domácnosti měli sprchovat. Čtyřminutová sprcha je třikrát až čtyřikrát úspornější než napuštěná vana. Každodenní sprcha místo vany ušetří až 900 kilowatthodin energie ročně za osobu, tedy více než tři tisíce korun. Také mytí nádobí v myčce ušetří ročně stokoruny místo mytí pod tekoucí vodou.

Větší pozornost by rodiny v dnešní energetické drahotě měly věnovat svým domácím elektrospotřebičům. Například lednička by měla stát na chladnějším místě. S každým stupněm venkovní teploty nad 20 stupňů Celsia vzroste její spotřeba o přibližně šest procent.

Doporučuje se rovněž pravidelně odstraňovat námrazu v mrazáku. Pokud je silnější než tři milimetry, zvyšují se energetické požadavky na provoz až o 75 procent. Pro uchovávání potravin stačí, když bude lednička nastavená na plus pět stupňů a mrazák na mínus osmnáct. Při nižších teplotách se opět zvyšuje spotřeba. Tato jednoduchá opatření přinášejí úspory okolo tisícovky za rok.

Nízkoenergetické spotřebiče

Při nákupu nových elektrospotřebičů se také vyplatí pořídit si ty s nízkou energetickou třídou. Například úsporná lednice ušetří i více než tisíc korun ročně a nízkoenergetická pračka „žere“ až o 40 procent méně energie. Pokud si někdo pořizuje vysavač, měl by vybírat takový, u něhož je možné regulovat výkon. Spotřebu snižuje také včasná a pravidelná výměna prachových sáčků. Praním prádla při teplotě 60 stupňů Celsia namísto 90 stupňů se ušetří až okolo pětiny energie.

Myčka, pračka nebo třeba sušička by se měla zapínat až ve chvíli, kdy je plná. Tím se ušetří okolo tisíce korun za rok. A pokud některé elektrospotřebiče nejsou právě potřeba, měly by se vypnout i z pohotovostního režimu.

Při pětihodinovém denním sledování televize je možné s moderní LCD televizí ušetřit až 270 kilowatthodin ročně v porovnání se staršími typy. Samozřejmostí by mělo být rovněž úspornější LED osvětlení, které domácnosti ročně uspoří i více než dva tisíce korun. K tomu se mohou připočítat další stokoruny, které zůstanou v peněžence, pokud členové domácnosti budou zhasínat v pokojích, kde momentálně nikdo není.

Uspořit je možné také při vaření v kuchyni, například výběrem vhodně velké plotny. Při hodinovém vaření jednou týdně na menší plotýnce se ušetří okolo devadesáti kilowatthodin ročně. Hrnce by se také měly zakrývat pokličkou, aby teplo zbytečně neunikalo.

Autor: Pavel Baroch

Ilustrační foto: Pixabay