Juraj Krivošík (SEVEn): Šance snížit účty za energie je právě teď, ušetřit spotřebu je přitom jednoduché

Navzdory zavedení cenových stropů budou účty za energie v letošní topné sezóně velmi vysoké. Přitom významně snížit spotřebu lze i pomocí několika jednoduchých kroků, které zároveň nemusí nutně snížit naše pohodlí, říká Juraj Krivošík, ředitel SEVEn, The Energy Efficiency Center.

Ondřej Novák

20. 10. 2022

Významně, a přitom jednoduše pomůže omezení vytápění nevyužívaných místností, výměna žárovek za LED zářivky nebo třeba sušení prádla na šňůře místo v sušičce. Více se dozvíte v následujícím rozhovoru, který je první částí podzimního seriálu k energetickým úsporám. Další díly budou vycházet postupně v následujících týdnech a zaměříme se podrobněji třeba na LED zářivky, energetické štítky nebo povedené příklady renovací.

Začala topná sezóna. Mají ještě běžné domácnosti šanci udělat něco pro to, aby ušetřily?

Určitě ano. Naopak, teď svým chováním nejvíc ovlivníme to, jak vysokou spotřebu energie budeme mít – jestli třeba někde zbytečně nepřetápíme. Nevyřešíme už zateplení domu nebo výměnu zdroje tepla, ale regulace otopné teploty zůstane základní možností pro snížení nákladů na vytápění. Mezi další „snadné a rychlé“ možnosti patří výměna osvětlení za úsporné LED žárovky nebo kratší sprchování, správná obsluha spotřebičů a podobně.

První věc, která člověka napadne je snížit teplotu na termostatu. Kde je podle vás ideální hranice, na kolik vytápět a zároveň být doma „v pohodě“?

Uvádí se, že snížení teploty o jeden stupeň ušetří zhruba 5 procent energie na vytápění. Různé zdroje uvádí, že teplota vnitřních prostor by se měla pohybovat okolo 20 °C. Navíc je dobré různě regulovat teploty v různých místnostech, teploty na chodbě nebo v ložnici mohou být ještě o něco nižší.

Není samozřejmě nutné být doma v triku s krátkými rukávu. Málokomu se sice chce slevit ze svého pohodlí, ale snížením teploty na vytápění zasáhneme tři mouchy jednou ranou – efektivně snížíme své náklady, zapojíme se do ochrany klimatu a našeho ovzduší a zároveň pomůžeme České republice v navýšení energetické nezávislosti na dovozu paliv z nestabilních regionů, jako je například Rusko, kterému tak sponzorujeme jeho agresi na Ukrajině.

Řada domácností bude vysoké ceny řešit nejspíš i tak, že bude vytápět jen v některých místnostech. Dá se takto opravdu uspořit?

Do určité míry jsou samozřejmě rozdílné teploty v různých místnostech správné – tam, kde se nepohybujeme tak často, na chodbách apod. Zároveň se doporučuje větrat krátce a intenzivně, právě aby nedocházelo k prochladnutí zdí a nábytku, pouze výměně vzduchu. A intenzitu větrání zvýšit při vaření nebo sušení prádla – tedy zdrojích vlhkosti. Záleží ale samozřejmě na mnoha dalších aspektech, jako je kvalita zateplení budovy nebo její postavení na světové strany a podobně.

Jako rychlé řešení se hlavně u starších nemovitostí nabízí třeba podomácku udělané zaizolování oken a dveří. Dá se tím dosáhnout významných úspor? Na trhu jsou dostupné i teploodrazivé fólie, které se umisťují za radiátory a mají pomoci tomu, aby radiátor netopil zbytečně do zdí, ale teplo šlo do místnosti. Má to podle vás smysl?

Nepochybně i izolace oken a dveří má svůj význam, každé opatření v těchto časech, které omezí plýtvání energiemi, má smysl. Důležité je ale pokusit se o komplexnější zateplení a například při izolaci oken nezapomenout na kvalitní větrání. Izolační fólie mají výhodu ve snadné instalaci, odrazí až polovinu tepla zpátky do místnosti a mají své místo tam, kde nelze zajistit kompletní izolaci budovy.

Je ještě reálné teď na poslední chvíli zařídit výměnu plynového kotle za jiný, třeba na tuhá paliva?

I přesto, že ceny energie vzrostly díky ruské agresi a tomu, že vývoz surovin Kreml využívá k vydírání, je výměna zdroje tepla rozhodnutí, které ovlivní kvalitu, pohodlí a náklady na energie na řadu let. Je proto dobře pokusit se o systematický přístup – především začít zateplením, tedy snížením nároků budovy na energii na vytápění. A následně se pokusit o instalaci tepelného čerpadla, případně v kombinaci s obnovitelnými zdroji energie. A ať už jsou konkrétní podmínky dané budovy a domácnosti jakékoliv, vždy usilovat o správnou obsluhu – od kotle po poslední žárovku.

Stavba nového domu je pak ideální příležitostí upravit projekt tak, aby měl budoucí domov co nejnižší spotřebu energie – kombinací kvalitního zateplení a účinného zdroje tepla. Mezi praktická opatření může patřit odvzdušnění radiátorů a také pravidelná kontrola a revize kotle a komínu.

Řada domácností nemá jinou možnost, než topit elektřinou, například přímotopem. Dá se jeho spotřeba snížit vhodným užíváním?

U každého otopného systému to bude hlavně o vhodném užívání, pozorné obsluze – je důležité, aby daný systém měl možnost vhodné regulace a tu i správně využívat. Omezit topení, když nejsme doma, celkově snížit teplotu. A do budoucna se pokusit o zateplení a pak o instalaci tepelného čerpadla nebo obnovitelného zdroje energie. K dispozici jsou i dotační fondy, které pomohou snížit náklady na úvodní investici.

Jakých spotřebičů v domácnosti se ideálně úplně zbavit?

Nemyslím si, že je nutné se něčeho zbavovat, určitě ale je správné do budoucna kupovat jenom skutečně energeticky úsporné výrobky a ty, které již máme doma i pozorně obsluhovat. Sušičku prádla se můžeme pokusit nahradit sluncem a vzduchem, pračku a myčku zapínejme až s naplněnou kapacitou a na ekoprogram. Lednici nenechávejme zbytečně dlouho otevřenou, stejně tak televizor nebo další spotřebiče nechme zapnuté pouze, když je aktivně sledujeme.

Elektrické spotřebiče mají na sobě energetické štítky, ty se ale v nedávné době měnily. Jak dnes poznat úsporný spotřebič?

V oblasti elektrospotřebičů je hlavní radou vždy, když zvažujeme nákup nového spotřebiče, zvažovat nejenom jeho prodejní cenu, rozměry a jiné vlastnosti, ale i jeho energetickou náročnost. Návratnost investice do nového spotřebiče může být několik let (s výjimkou výměny klasické žárovky za LEDky, kde to jsou jenom jednotky měsíců), hlavní je proto věnovat výběru nového výrobku patřičnou pozornost, pokud možno i pokud se jedná o „urgentní“ výměnu při poruše toho starého – ovlivní to naše náklady na elektřinu na několik let dopředu.

Díky tomu, že všechny spotřebiče, které v běžné domácnosti mají významný podíl na spotřebě energie, již mají energetický štítek, je to srovnání možné a transparentní. Týká se to jak ledniček a televizorů, tak i praček, myček nádobí, žárovek nebo sušiček prádla. Ale pozor, jednotlivé štítky nemají stejnou škálu energetických tříd a dostupnost výrobků v jednotlivých třídách se liší a mění – jak podle kategorie, tak v čase.

Je proto dobré podívat se do nabídky na trhu, případně na stránku www.uspornespotrebice.cz, kde lze zjistit jednak to, jaká energetická třída je aktuálně skutečně úsporná, a jaká nabídka modelů v ní je.

Dále taky platí, že je dobré vybrat model, ať už lednici nebo televizor, který není zbytečně veliký, protože i to znamená zbytečně vyšší spotřebu a následně jeho správnou údržbu a pozornou obsluhu.

Diskutovaným tématem je také, zda vytahovat spotřebiče ze zásuvky nebo ne, protože se tím zkracuje jejich životnost. Jaký je v tomto ohledu váš názor?

Díky legislativě Evropské unie platí, že u většiny spotřebičů nesmí hodnota stand-by přesáhnout hodnotu vyšší než 0,5 Wattu. Ve většině případů se tedy jedná spíš o menší částky, které nehrají podstatnou roli v nákladech na energie.

Může ale mít smysl pořídit prodlužovací kabel s vypínačem, kterým pak lze snadno vybraná zařízení odpojit. A určitě odpojit při dovolené nebo delší nepřítomnosti.

Vyplatí se dnes investovat třeba do systému chytré domácnosti, který by řídil vytápění podle toho, zda je někdo doma, zda právě využíváme nějakou místnost?

To může být spíš otázka pohodlí, kvalitnější obsluhy a lepších služeb, obvykle se to propojuje s dalšími funkcemi. Rozhodně by ale otopný systém měl mít systém regulace, abychom dokázali nastavit pravidelné režimy, kdy jsme nebo nejsme doma, aby se topení snadno ovládalo a zapínalo tam a tehdy, kdy je to užitečné.

Když provedu správně všechny výše uvedené rady, tedy snížení teploty vytápění, výměna neúsporných spotřebičů nebo jejich používání vhodným způsobem, zateplení, tak jak velký díl spotřeby můžu potenciálně uspořit?

Hlavně asi záleží, jak jsme se v dané domácnosti chovali před tím, podle toho se pak vyvine i potenciál úspor. Myslím, že úspory 10-15 procent, číslo, které se často uvádí jako cíl i na národní úrovni, by mělo být dosažitelné pro všechny. I dostupné statistiky ukazují, že české domácnosti od léta letošního roku skutečně zemní plyn i elektrickou energii šetří.

Vesměs se pravděpodobně jedná o rychlejší opatření, můžeme ale doufat, že s další výstavbou nízkoenergetických domů, zateplování, instalací tepelných čerpadel a zdrojů tepla založených na obnovitelných zdrojích energie budou tyto úspory jenom růst. Úspora ve vytápění po zateplení a dalších opatřeních bude samozřejmě ještě větší a hlavně dlouhodobá. A bude to tak dobře pro naše peněženky, vzduch, který dýcháme, i pro zajištění energetické bezpečnosti naší země.

Autor: Ondřej Novák

Foto: Pixabay