Energeticky nezávislé Česko nevede přes spojení s Putinem. Řešení jsou jinde a na dosah

Sobotní demonstrace na Václavském náměstí posluchače dala dobrou příležitost ke zmatení posluchače: mísily se projevy proti kapitalismu i socialismu, řečníci vyzývali k energetické nezávislost a přitom podporovali závislost na ruském plynu. Jak však může Česko reálně posílit svou ekonomiku a přitom podpořit svou energetickou nezávislost? O řešeních víme a přesto je nevyužíváme...

Martin Sedlák

3. 9. 2022

Topná sezóna je za dveřmi a ceny elektřiny koncem srpna málem prorazily strop zatím nevytápěných bytů. Ovšem je dobré si uvědomit, že stále přes dvě třetiny domácností chrání dříve uzavřené smlouvy za nízké ceny. Pokud se ale domácnost dostane do problémů, může využít rozšířenou podporu na bydlení, která garantuje, že výdaje rodiny nepřekročí 30 procent příjmů domácnosti (v Praze 35 %). Podniky to mají pochopitelně horší. Svaz průmyslu usiluje o systémovou pomoc, která se konečně začíná rodit.

Česko je navíc dobře připravené na letošní zimu: zásobníky jsou plné z více než 80 procent, máme smlouvu na dodávky z nového termínálu v Nizozemsku. Právě fakt, že se Česko (a další státy v EU) zbavují závislosti na ruských dodávkách může být impulsem pro to, že se proruské iniciativy snažily zaplnit Václavské náměstí. Když situaci nezvrátí teď, za rok už nemusí nikoho zajímat.

Česko však trochu zapomíná na to, že jen plné zásobníky nám stačit nebudou. Přes půl roku trvající zbytečná ruská válka vůči Ukrajině a s ní spojená ekonomická válka Putina proti Evropě přes nedodávky zemního plynu poukázaly na potřebu urychlení proměny české energetiky. Je nutné hledat řešení, díky kterým budeme nezávislí na dovozu zemního plynu a ropy z Východu. Rozvoj obnovitelných zdrojů energie a renovace budov patří mezi opatření, která během následujících let posílí energetickou bezpečnost Česka a současně pomohou zajistit dostupné ceny energie pro domácnosti, obce a firmy. Vláda Petra Fialy musí urychlit i jejich přípravu.

Závislosti na dovozu energií se potřebujeme zbavit systémovými kroky: mezi hlavní nástroje patří zateplování budov, výstavba energeticky efektivních domů a využití místních obnovitelných zdrojů: za sluneční či větrnou energii platby do Ruska posílat nemusíme. Domy mohou dostat místo kotle na zemní plyn tepelné čerpadlo nebo krbovou vložku. Plyn si můžeme také vyrobit, dokonce bude zelený s pomocí bioplynových a biometanových stanic. Pokud budeme mít dost čisté elektřiny, můžeme nahradit ropu v dopravě pomocí elektromobilů.

Již během tohoto desetiletí lze snížit spotřebu zemního plynu těmito konkrétními kroky: renovací budov se ušetří 1,8 miliard kubíků zemního plynu, a to především díky zateplování budov, výměně oken, instalaci rekuperace a optimalizaci zdrojů tepla. Produkcí biometanu lze vyrobit do pěti let 1,3 miliardy kubíků zeleného plynu ročně. Česko má potenciál také v budování nových solárních elektráren, které mohou vyrobit 9-12 terawatthodin čisté elektřiny, a nových větrných elektráren, které mohou dodat dalších 5 terawatthodin čisté elektřiny.

Solární panely na střeše vaší střechy ještě letos. Kolik vám mohou ušetřit?

Jasně, nepůjde to samo od sebe. Je potřeba posílit úspěšný program Nová zelená úsporám. Zajistit jeho dlouhodobé financování, které povede v horizontu jednotek let k trojnásobnému navýšení počtu projektů úspor energie a obnovitelných zdrojů. Nabídnout domácnostem zvýhodněný renovační úvěr na před- a do-financování dotace, např. pomocí státní garance přes Národní rozvojovou banku.

Musíme také odstranit bariéry pro rozvoj chytrých projektů v energetice: nový energetický zákon musí posílit ochranu zákazníků, ale také umožnit sdílení energie a ukládání energie, vytváření energetických společenství či umožnit přímé dlouhodobé smlouvy (PPA kontrakty) pro producenty energie z obnovitelných zdrojů. Spolu s tím je třeba změnit stavební zákon a odblokovat povolování nových staveb. Změnit je také třeba zákon o půdním fondu tak, aby nebránil vzniku agrivoltaických projektů, tedy takových, kde zůstává zemědělská funkce a připojí se produkce čisté energie. Výstavba obnovitelných zdrojů musí patřit mezi strategické projekty podobně jako liniové stavby.

Pomůže i odstranit administrativní bariéry pro rozvoj obnovitelných zdrojů: zrušení takzvaného měření po fázích, kvůli kterému jsme dnes odkázáni z velké části na solární střídače z Číny. Chceme-li podpořit instalaci evropských technologií, musíme se vrátit k takzvanému součtovému měření.

Je to jen na nás: buď podlehneme zdánlivě jednoduchým řešením, které nás však povedou do náruče Putina - nebo se konečně postavíme na vlastní nohy a zajistíme si pomocí moderní řešení a evropské spolupráce dobrou příležitost pro růst naší ekonomiky a dobře placenou práci.

Autor: Martin Sedlák

FOTO: Pixabay