Jak přežít zimu s extrémní cenou energie: návod jak šetřit s plynem

Snížení teploty až o čtyři stupně v administrativních budovách, zateplování nebo instalace fotovoltaických elektráren a tepelných čerpadel. Skupina ČEZ plánuje, že v následujících letech uspoří několik desítek procent spotřeby energií. Na úspornou vlnu najely také vládní úřady, kraje či velká města. Tlačí je do toho rostoucí ceny elektřiny a plynu.

Pavel Baroch

27. 8. 2022

Po celé republice má skupina ČEZ více než stovku administrativních budov různých velikostí: od tří několikapatrových budov centrály v Praze, přes call centra a zákaznická střediska, až po malé stavby s jen několika kancelářemi. V nadcházející zimní sezóně v nich sníží teplotu vytápění o dva až čtyři stupně – podle typu místnosti.

Zatímco v kancelářích a v zákaznických centrech, kde lidé sedí po celý den, se teplota sníží na 20 stupňů, v chodbách a na schodištích klesne na 18 až 15 stupňů a některé prostory (například garáže, sklady), se budou jen temperovat, nebo se přestanou vytápět úplně. Odhadovaná úspora energií by díky tomu mohla dosáhnout téměř 15 procent.

„Silně vnímáme situaci lidí v naší zemi a jejich obavy z nadcházející zimy, zda bude dost tepla i pro domácnosti. A proto i my sami jako největší energetická společnost v republice se snažíme energiemi neplýtvat a také lidem radíme, jak na to. Snížení teploty v budovách má okamžitý úsporný efekt a nevyžaduje žádné dodatečné investice. Navíc nepůjde o žádný dramatický pokles: stále se budeme řídit vyhláškami a doporučeními například Světové zdravotnické organizace,“ uvedla členka představenstva a ředitelka divize správa společnosti ČEZ Michaela Chaloupková.

Pomáhají i úspornější spotřebiče

Díky dlouhodobému programu snižování energetické náročnosti budov se společnosti ČEZ za posledních pět let podařilo snížit spotřebu o 16 procent. V návaznosti na loni vyhlášenou strategii Vize 2030 – Čistá Energie Zítřka si ČEZ stanovil interní cíl do roku 2027 snížit spotřebu všech energií v budovách o dalších 15 procent.

Ročně do této oblasti investuje v průměru 45 milionů korun: jde zejména o zateplování budov, výměny oken, modernější systémy měření a regulace, instalace úspornějšího osvětlení, ale třeba i výměnu kancelářských elektrospotřebičů (ledničky, kávovary) za energeticky méně náročné. U osmi vybraných budov rovněž ČEZ nainstaloval moderní tepelná čerpadla, na střechách tří administrativních budov a v areálech jaderných a vodních elektráren provozuje fotovoltaické elektrárny. V nastoleném trendu bude i nadále pokračovat.

Nejrychlejší instalace solární elektrárny. Zprostředkujeme vám kalkulaci, kolik můžete ušetřit

S dalšími úsporami pomůže také plánovaný centrální řídicí systém, který pomocí moderního softwaru bude umět automaticky na dálku efektivněji a úsporněji řídit vytápění, chlazení, ohřev vody a vzduchotechniku v jednotlivých budovách. V pilotní fázi do něj bude zapojeno 35 administrativních pracovišť, postupně se počítá s jeho rozšiřováním.

Podle průzkumů veřejného mínění se v následujících měsících chystá šetřit energiemi většina českých domácností. ČEZ proto ve spolupráci s odborným portálem TZB-info spustil web Šetřím.cz, kde si každý jednoduše zjistí, jaká úsporná opatření v jeho domě či bytě připadají v úvahu a kolik energie mohou jednotlivé kroky ušetřit. Za několik týdnů využilo webového rádce téměř 200 tisíc návštěvníků.

Vládní návod pro úřady

Snížit spotřebu energií hodlají také vládní instituce a další úřady. Na konci července projednala vláda manuál, který má orgánům státní správy sloužit jako návod, jak dosáhnout snížení spotřeby energií. Návod vychází z opatření, která již na začátku letošního roku přijalo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Resort díky tomu ještě v letošní topné sezóně dosáhl v hlavní budově v centru Prahy úspor zhruba 24 procent u plynu a 20 procent u elektřiny.

„Čím méně energií z Ruska spotřebujeme, tím méně jich odtud musíme dovézt. Už nyní je proto vhodná doba se co nejvíce soustředit na dobrovolné, individuální úspory energií. Říkám to už od března, ze začátku se mi mnozí vysmívali, ale dnes se právě úspory staly jedním z hlavních témat po celé Evropě. Energetické úspory jsou tou nejlepší zbraní v naší energetické válce proti Putinovi. A je nejvyšší čas tuto zbraň naplno používat,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Téměř 15 procent zemního plynu se v České republice spotřebovává na výrobu elektřiny. „Šetření elektřinou proto pomáhá i snižovat spotřebu plynu, v jehož dovozu jsme téměř naprosto závislí na Rusku,“ poznamenal ministr Síkela. „K boji za energetickou nezávislost se může přidat úplně každý, větší změny začínají u jednotlivců. Šetřit energií se dá i bez velkých investic. Můžeme začít tím, že nebudeme zbytečně přetápět kanceláře, každý stupeň dolů ušetří pět až deset procent nákladů na energie. Pomůže nám k tomu, když po odchodu z práce vypneme počítač nebo místo výtahu půjdeme po schodech.“

Pohotovostní režim zodpovídá za 3 až 10 procent spotřeby energie, podle ministerstva je tedy třeba zhasínat světla a spotřebiče vypínat. LED žárovky využívají až o 90 procent méně energie. Vhodnou dlouhodobou prevencí může být i pořízení pohybových čidel. Základem efektivního letního chlazení je vhodné zastínění oken a zároveň by nemělo docházet k nadměrnému ochlazování místností. Ideální, jak z hlediska energetického, tak ze zdravotního, je udržovat rozdíl mezi teplotou chlazeného interiéru a okolí budovy v rozmezí do pěti stupňů Celsia.

V manuálu jsou i informace o takzvaném energetickém managementu – systému hospodaření s energií. Komplexní renovací budov zahrnující zejména zateplení obvodových zdí, výměnu oken a instalace moderního zdroje vytápění lze dosáhnout snížení ročních nákladů na provoz až o 50 procent.

Mínus 15 procent plynu

Se zásadními úsporami počítají také kraje. Například Středočeský kraj v rámci takzvaného EPC projektu (energetickými službami se zárukou úspor) vymění v krajském úřadu ještě letos tepelný zdroj, který zásadně zefektivní vytápění budovy. Současně je připravována například výměna osvětlení v kancelářích úřadu za úsporné řešení, zateplení stropní konstrukce do půdních prostor nebo zavedení systému individuální regulace teplot jednotlivých místností. Úspory plynoucí z realizace projektu jsou vyčísleny na 1,6 milionů korun ročně.

Díky výměně tepelného zdroje bude v krajském úřadu možné na základě teplotních čidel regulovat teplotu tak, aby nedocházelo v topné sezóně k přetápění. „Věříme, že díky úsporným opatřením se podaří dojít minimálně k takové úspoře, o jaké hovoří Evropská unie. Ta zmiňuje skutečnost, aby i například ve veřejných budovách došlo mezi letošním srpnem a koncem března 2023 k úspoře spotřeby plynu o 15 procent,“ poznamenal radní pro oblast investic, majetku a veřejných investic Libor Lesák (ODS).

Nad rámec projektu EPC provedl Středočeský kraj v letošním roce další opatření, která povedou k úsporám energií. „Důležitým krokem, který se nám letos povedl úspěšně dokončit, byla výměna značné části oken na budově úřadu, které díky kvalitní tepelné izolaci taktéž zajistí značné úspory,“ dodal Lesák.

Středočeský kraj se zaměřuje také na své příspěvkové organizace. Rada kraje již v březnu schválila seznam více než stovky objektů pro řešení energetických úspor. Opatření přijdou na téměř 960 milionů korun, přičemž odhadovaná úspora je téměř 50 milionů korun ročně. Aktuálně se řeší například projekty v nemocnici Kutné Hoře či Mladé Boleslavi za zhruba 182 milionů korun. Počítá se také s úsporami ve školních budovách. Součástí většiny programů je například instalace fotovoltaického systému, výměna zdrojů tepla či výměna osvětlení za LED technologie.

Kotel na biomasu

Městská společnost Teplárny Brno má ve fiskálním roce 2022/2023 naplánovány investice za více než 2,5 miliardy korun. Zaměří se například na modernizaci provozu Brno-sever, kde má vyrůst kotel na spalování dřevěné štěpky, na přípravu horkovodu z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna, ale také na budování fotovoltaických elektráren či rozšiřování sítě dobíjecích stanic pro elektromobily.

„Nejvýznamnější investiční akcí Tepláren Brno je modernizace zdroje Brno-sever. Zde bude instalován kotel na spalování biomasy, který doplní stávající horkovodní zařízení na výrobu tepla. Kromě přínosu pro životní prostředí jde o velmi důležitý krok pro energetickou bezpečnost a soběstačnost Brna, štěpka nahradí 15 % spotřeby zemního plynu pro vytápění Brna,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Autor: Pavel Baroch

Ilustrační foto: ČEZ