Jak ušetřit 90 procent výdajů za energie? Moravská domácnost díky povedené renovaci přežije zimu bez starostí

V současné energetické krizi je to jako výhra v loterii. Kvalitně zateplený rodinný dům po kvalitní renovaci, která se zaměřila na co nejúčinnější energetické úspory a současně zvýšení bytového komfortu, výrazně srazila účty za energie. O 85 až 90 procent. Zatímco původní náklady na vytápění a ohřev teplé vody byly okolo 60 tisíc korun ročně, loni zaplatila domácnost 7,5 tisíc.

Pavel Baroch

27. 10. 2022

Jak na správnou renovaci rodinného domu, po které obyvatelé platí za energie jen zlomek, se dozvíte v dalším dílu našeho seriálu o energetických úsporách.

Seriál: Jak uspořit energie?

Dvoupatrový rodinný dům stojí v nevelké obci na jižní Moravě, postaven byl v roce 1979, takže toho má už hodně za sebou. Před zhruba deseti lety už potřeboval rekonstrukci jako sůl. Starší manželé měli výhodu, že jejich synem je Petr Holub, který se celý svůj profesní život věnuje prosazování udržitelné energetiky a v současnosti řídí vlastní poradenskou firmu Budovy21. Svým rodičům renovaci naplánoval.

„Po více než třiceti letech dům stejně potřeboval opravit, aby nespadnul. Potřeboval nová okna, novou omítku a tak dále. Tímhle způsobem se nejen významně ušetřily energie, ale také se zvýšil celkový komfort bydlení,“ říká Holub. Základem bylo kvalitní zateplení. K tomu posloužil šedý polystyren o tloušťce 26 centimetrů. „Má asi o dvacet procent lepší izolační vlastnosti než bílý polystyren nebo minerální vata,“ vysvětluje Petr Holub.

Celý dům také dostal nová okna s trojsklem s vysokým izolačním faktorem a s kvalitním rámem s certifikátem pro energeticky pasivní budovy. „Už trojsklo má výborné izolační vlastnosti, ale rám je také důležitý,“ zdůrazňuje Holub. Okna jsou nově předsazená, nedoléhají na původní zeď, ale až na tepelnou izolaci, díky čemuž nevzniká tepelný most, kudy by mohlo unikat zevnitř teplo. Díky předsazené montáži je uvnitř širší parapet, který vypadá lépe. „Takže je to hezčí zvenku i zevnitř, má to i svůj estetický přínos,“ konstatuje Holub.

Pergola v létě stíní, v zimě nepřekáží

Důležitou funkci u oken orientovaných na jih má i nová pergola. Byla navržená tak, aby v létě vrhala stín na celé okno a místnost uvnitř se nepřehřívala. A v zimních měsících, když je slunce nízko nad obzorem, naopak slunečním paprskům nebrání. „Slunce vnitřek příjemně vyhřívá,“ říká Holub.



Uvnitř samozřejmě funguje řízené větrání s rekuperací odpadního tepla, které výrazně napomáhá s úsporou energie na vytápění. O ohřev vody se starají solární kolektory na střeše. „Po většinu roku stačí na ohřev teplé vody,“ uvádí Holub. V domě je také nový plynový kondenzační kotel. Oproti staršímu atmosférickému typu má tu přednost, že dokáže využít rovněž zbytkové teplo ze spalin na předehřátí teplé vody.

Na střeše jsou rovněž namontované nosníky, na které je možné v případě potřeby umístit fotovoltaické panely. Rovněž je možné ještě celý energetický systém rodinného domu doplnit o tepelné čerpadlo poháněné právě elektřinou ze střešní solární instalace. A plynový kotel by se dal nahradit kotlem na biomasu.

„Tepelná čerpadla, která efektivně za pomoci elektřiny využijí energii okolního prostředí, jsou dobrým zdrojem čistého tepla. Zvláště pokud se instalují do domu, který toho tepla moc nepotřebuje a elektřina se z velké části pokryje z místní fotovoltaiky,“ tvrdí Petr Holub.

Příprava takto komplexní rekonstrukce podle něj ale byla náročná. „Takto kvalitní renovace se nedá připravit za týden,“ říká Holub. Všem domácnostem, které se chtějí pustit do podobné přestavby, doporučuje, aby právě její přípravu nepodcenily. Na vlastní práce na domě a v domě dohlížel stavební dozor, aby se všechno udělalo podle norem a certifikací.

Pomohla dotace ze Zelené úsporám

Rekonstrukce vyšla na zhruba 1,45 milionu korun v cenách před přibližně deseti lety. Dotace z programu Zelená úsporám (později přejmenován na Nová zelená úsporám) činila přibližně 400 tisíc korun. „Reálná úspora přesahuje 85 procent,“ říká Petr Holub.

Kolik vám vydělají solární panely a jak rychle je můžete mít na střeše vašeho domu?

O celkové rekonstrukci mluví jako o daru do důchodu. Vždyť platby za plyn klesly přibližně osminásobně. „Teď se to vyplatí ještě více,“ připomíná Holub. Původní návratnost investice byla asi sedmnáct let, ale v současné energetické krizi se razantně zkrátí. A i když se platby za plyn Holubovým rodičům zvýší, pořád budou platit výrazně méně než jiné rodiny v nezateplených domech. Jejich roční platba za plyn by podle odhadů měla odpovídat částce, kterou některé rodiny musí nyní platit měsíčně.

A pak je tu ještě jedna nepopiratelná výhoda: kompletní rekonstrukce spojená s energetickými úsporami výrazně zvýšila hodnotu nemovitosti. Podle Holuba jsou ale právě takové renovace cestou k tomu, jak razantně snížit spotřebu energií. Zateplení, výměna oken, rekuperace a optimalizace zdrojů tepla dokážou v celé republice ušetřit až 1,8 miliard kubíků plynu, tedy v současnosti hodně drahé suroviny. „Každý dům je jiný, ale pro každý existuje čisté řešení,“ tvrdí Holub.

V nedávném rozhovoru pro Obnovitelně.cz shrnul, jak by měl vypadat a fungovat dům pro 21. století: „Měl by mít kvalitní zaizolovanou obálku, která drží v zimě teplo uvnitř a v létě naopak venku. Kvalitní vnitřní prostředí pomocí větrání s rekuperací. Účinný zdroj tepla napájený obnovitelnou energií. Dobré stínění proti letnímu přehřívání. Dobré účinné osvětlení za využití toho přirozeného.“

Prostě nízkonákladový dům pro komfortní bydlení nebo práci. „Postupně se tomu definicí nového standardu budovy s téměř nulovou spotřebou, který platí od ledna 2022, blížíme. Už je to podobné energeticky pasivnímu standardu. Ten je ještě kvalitnější a vzniká v něm deset až dvacet procent novostaveb rodinných domů. A cílem je mít takových domů sto procent nových a každý rok obdobně zrenovovat alespoň tři procenta těch současných,“ dodal Petr Holub ze společnosti Budovy21.

Autor: Pavel Baroch

Foto: Petr Holub