Kauza Malina: holding už dluží peníze i týmu krizových manažerů

Tajemný čínský investor s vazbou na majitele krachujícího holdingu Malina, vztek krizového managementu Misura IT, kterému společnost ani nezaplatila za provedenou práci. Pokus společnosti o návrat stojí zatím na vratkých nohách.

„Čas jednání o smíru s holdingem Malina vypršel,“ říká šéfka týmu krizových manažerů společnosti Misura IT Libuše Barková. Po zadlužené firmě požaduje 10,5 milionu korun. Misura IT to uvedla v tiskové zprávě. Společnost Malina se podle Berkové místo cesty k ozdravení vrátila k neseriózním praktikám.

Jak jsme na Obnovitelně.cz několikrát rozebírali, v případě padlého holdingu Malina je situace jako na houpačce. Loni to vypadalo, že zákazníci nedostanou ani soláry, ani své peníze. V dubnu se objevily první žaloby kvůli průtahům v dodávkách a v květnu firma podala žádost o vyhlášení insolvence. Společnost najala jako pokus o záchranu krizový management Misura IT, který se snažil dát společnost do pořádku, a dle vyjádření Barkové, úspěšně.

Jenže v říjnu se objevila informace, že celý energetický holding odkoupí čínská společnost GoodHao, kterou do té doby nikdo neznal. Společnost napojená na čínské dotační systémy s ochotou investovat do zkrachovalé české firmy v úpadku.

„Na vstupu společnosti GoodHao do Maliny spolupracuji už několik měsíců, máme za sebou řadu náročných jednání. Jsem velmi rád, že se pro Malinu podařilo získat silného investora, který předložil konkrétní nabídku, jak může zákazníkům i firmě pomoci překonat současné problémy,“ potvrdil Českým novinám v říjnu Cyril Regner, zakladatel Energetického Holdingu Malina.

Že by to ale bylo správné řešení není jisté. Když Misura IT v květnu 2023 převzali řízení energetického holdingu Malina, byla firma v obrovské ztrátě a hrozil jí konkurz. „Pro tisíce zákazníků by to znamenalo, že přijdou o statisícové zálohy, které zaplatili za vybudování fotovoltaiky na svých nemovitostech. Nám se povedlo konkurz odvrátit, Malina postupně dodávala to, co slíbila, její finanční situace se začala zlepšovat,“ říká Barková.

Jediným požadavkem společnosti přitom tehdy bylo, aby se řízení Maliny zbavilo vlivu původních vlastníků v čele s hlavním akcionářem Cyrilem Regnerem, protože právě původní vlastníci firmu přivedli téměř ke krachu. Jak Barková dodává, akcionáři svůj slib nesplnili a nyní opětovně převzali nad firmou kontrolu.

O pesimistické situaci ve firmě jsme informovali i na konci loňského roku, kdy zdroj redakce Obnovitelně.cz upozornil, že holding pravděpodobně míří do konkurzu a zavře se za ním voda.

Nutno ale připomenout, že výplatu peněz pro krizové manažery stopnul insolvenční správce, jak upozornily na podzim Seznam Zprávy. Podle správce, Vrchního soudu v Praze i státního zastupitelství totiž panovaly pochybnosti o účelnosti vynaložených nákladů.

Návrat k dluhům

Nový management holdingu sice pokračuje v modelu reorganizace, který nastavil krizový management Misury IT, současně ale zřejmě obnovil původní praxi, která holding přivedla do krize. Od zákazníků vybírá stále další zálohy, aniž by ale byl schopen dokončit jejich zakázky.

Návrat původního vedení navíc podle Barkové ukončil spolupráci s Misurou násilnou a protiprávní cestou. Když krizový management z holdingu neplánovaně odcházel, bylo na účtu Maliny nejméně sto milionů korun a mnoho projektů bylo téměř před dokončením. Barková popisuje, že se jim podařilo získat zpět důvěru zákazníků a nasmlouvali i nové dodavatele.

Nyní se podle ní Malina vrátila k původnímu způsobu fungování a ohrožuje tím své věřitele i nadále. To vše se přitom děje se souhlasem insolvenčního správce i věřitelského výboru, jehož vedení má pod kontrolou skupina propojená s původními vlastníky, uvádí Barková. Společnost Misura IT, která provoz Maliny téměř obnovila do funkčního stavu, navíc doposud nedostala za svou práci zaplaceno.

„Nechtěli jsme tuto věc řešit formálně, protože jakékoliv nové dluhy holdingu by mohly být problémem pro případnou reorganizaci a ohrozit všechny věřitele. Když ale vidíme, jak nový management slibuje zákazníkům nesplnitelné, a směr, který jsme firmě dali, se postupně obrací zpátky k praktikám původního vedení, nemůžeme mlčet,“ dodává Barková.

Neznámý a tajemný investor s přímou vazbou na Malinu

Nakonec Misura IT uplatnila pohledávky ve výši 10,5 milionu korun a i nadále bude na nekalé praktiky upozorňovat.

Společnost GoodHao nyní nově chystá „pomoci klientům firmy Alpha Solar, která se ocitla v úpadku,“ uvádí pro ČTK předseda představenstva Wang Čcheng-luo. Kdo je tedy tajemný čínský investor, který má takový zájem o české solární zkrachovalé firmy?

Serveru E15 se podařilo zjistit, že společnost GoodHao, kromě své jen velmi krátké historie, má přímé vazby na Cyrila Regnera, tedy majitele společnosti Malina. V dozorčí radě čínské společnosti totiž působí jeho manželka. Zajímavý je i termín vzniku společnosti, a to 12. října 2023, krátce předtím, než se naprosto nová společnost rozhodla investovat právě do holdingu.

Foto: Freepik