Aktuality

Advertoriál

Chcete založit energetické společenství? Pro získání finanční podpory máte už jen pár dní

Od Nového roku je možné zakládat energetická společenství. Ne všichni, kterých se to týká, ale vědí jak na to. Poradenské společnosti poskytnou návod a všechno zařídí.

Nově platný zákon LEX OZE II vstoupil v platnost 1. ledna a přináší možnost sdílení energií v komunitách (společenstvích), které mohou být za tímto účelem založeny.

Pro založení a provoz energetických společenství mohou územně samosprávné celky a jimi zřízené příspěvkové organizace a stoprocentně vlastněné obchodní společnosti žádat o státní finanční podporu z Národního programu Životní prostředí. Ukončení příjmu žádostí je 31.1.2024 do 15:00 hodin. Společnost ORGREZ ECO nabízí pomoc s žádostí o dotace stejně jako se založením funkčního společenství.

Aby bylo společenství funkční a efektivní, musí podle ORGREZ ECO splňovat několik kritérií. V první řadě musí dávat energetický smysl. V obci či společenství je třeba nalézt dostatek výrobců i odběratelů a musí se vhodně doplňovat.

Aby společenství fungovalo, musí být smysluplné

Pochopitelně je třeba, aby bylo společenství řádně založeno, plnilo všechny nutné právní formy a dávalo i finanční smysl všem subjektům. Služby společnosti se zaměřují právě i na podporu komunitní energetiky a její skutečné nasazení v praxi.

„Čerpáme při tom z dlouholetých unikátních praktických zkušeností v oblasti racionalizace energetických procesů, optimalizace výroby a spotřeby elektrické energie, distribučních soustav, tepelného hospodaření, měření emisí a imisí, cirkulární ekonomiky, zpracování odpadů a dalších oblastí zásadních pro dlouhodobou energetickou, ekologickou a ekonomickou udržitelnost,“ říká Jan Krišpín, generální ředitel ORGREZ, a.s.

Co může přinést sdílení energií pro obec či město, pokud je Společenství sestaveno smysluplně?

  • 1. Celkově nižší ceny za energii ve Společenství v porovnáním s tím, kdyby každý člen společenství hospodařil s energiemi samostatně.
  • 2. Částečnou nezávislost na vnějších dodavatelích energií.
  • 3. Podporu využívání lokálních zdrojů a tím zvyšuje jak cenovou, tak odběratelskou nezávislost a umožňuje dlouhodobě plánovat náklady na energie.
  • 4. Vzhledem k tomu, že lokální zdroje jsou většinou obnovitelné, sdílení značně přispívá k jejich maximálnímu využití a tím podstatným způsobem podporuje ekologickou výrobu elektrické energie.

„Společně se zástupci města či obce najdeme vhodné členy společenství, aby dávalo smysl energetický, a tím pádem i ekonomický. Navrhneme pravidla transparentní cenotvorby i vhodnou právní strukturu. Naše klienty doprovázíme dlouhodobě, jsme proto připraveni plnit nejen funkci podpory při založení společenství, ale i administrátora a koordinátora vzniklého společenství,“ uvádí zástupci společnosti na svém blogu.

K úvodním krokům založení energetického společenství patří technická a ekonomická studie proveditelnosti i nastavení právního rámce. Na vše mají obce i další společenství nárok na dotaci z Národního programu Životního prostředí, a to dokonce do maximální míry 90 procent přímých realizačních výdajů.

Výše příspěvku se stanovuje dle náročnosti projektu založení energetického společenství. V případě založení společenství subjekty různého typu (případně na území tří různých vzájemně sousedících ORP) činí maximální výše podpory až tři miliony korun na jednu žádost. Ukončení příjmu žádostí je 31.1.2024 do 15:00 hodin.

Foto: Freepik