Chcete zakázat ohňostroje? Ministerstvo vyhlásilo třaskavou anketu, zapojit se může každý

Letošní výzvu umírnit se v odpalování silvestrovské pyrotechniky i s ohledem na tragické prosincové události nevyslechlo mnoho lidí.

Někteří odpůrci ohňostrojů na to konto vyzývají k omezení prodeje. Kdyby se v duchu petard, světlic a ohňostrojů nesl pouze Silvestr, většina společnosti by ho nejspíše se skřípěním zubů snesla bez větších protestů. Dělobuchy ale rozeznívají ulice již od začátku prosince a ani s Novým rokem často neutichnou hned. Ovzduší je tak dlouhodobě znečištěné, zvířata vystresovaná a příroda zanesené neuklizeným a zbytečným odpadem.

„Nejhůře na tom jsou náměstí nebo sídliště ve větších městech, kde je vysoká intenzita odpalů a zároveň relativně uzavřený prostor, který omezuje rozptyl znečištění do okolí, a to se tak kumuluje,“ popisuje ministr životního prostředí Petr Hladík.

V Česku je totiž pyrotechnika snadno dostupná a to i přímo v Národních parcích, kde je přitom její odpalování zakázáno. Právě na regulace prodeje se chce proto Ministerstvo životního prostředí spolu s Ministerstvem zemědělství zaměřit.

Podle ministra zemědělství Marka Výborného by se zábavní pyrotechnika například mohla prodávat pouze ve specializovaných prodejnách. Inspirovat se chce na Slovensku, kde nedávno přijali podobně fungující model. Omezení volného prodeje pyrotechniky by mohlo být součástí novely zákona o ochraně ovzduší.

„Důležité je také zmínit, že pokud bychom srovnali vliv jednoho velkého profesionálního ohňostroje a vliv hromadného odpalu drobné pyrotechniky během novoročních oslav, jednoznačně výraznější je vliv drobných odpalů na Nový rok. Velké profesionální ohňostroje jsou odpalovány ve vyšší výšce, znečištění se tedy lépe rozptyluje, a také celkové odpálené množství pyrotechniky je výrazně menší,“ dodává Hladík.

S drobnými domácími ohňostroji pak pochopitelně vzniká daleko větší riziko zranění nejen lidí, ale i zvířat. Po Novém roce se po sociálních sítích množily příspěvky uhynulých ptáků, vyhořelé zábavní munice přímo vedle výběhu s koňmi nebo nahlášené ztráty domácích mazlíčků. Jaký vliv mají ohňostroje na divokou zvěř nelze přesně odhadnout.

Jak jsme na Obnovitelně.cz referovali, i letošní rok tak při oslavách Nového roku byly překročeny zákonem stanovené limity různých škodlivých látek.

A jak to máte vy? Ministerstvo životního prostředí vypsalo anketu, kde se lidí ptá, zda by možnost odpalování ohňostrojů zcela zrušili, uspořádali by jen jeden novoroční velký ohňostroj nebo by vše ponechali dál bez omezení.

Dotazník můžete vyplnit na těchto stránkách.

Foto: Freepik