Nejhůř na Nový rok dopadl Frýdek-Místek. Data z čidel dokazují extrémní zamoření vzduchu

Ačkoli ministr vnitra i mnozí starostové žádali obyvatele, aby na přelomu roku neodpalovali rachejtle a petardy, mnozí lidé výzvu nevyslyšeli. Největší naměřené koncentrace škodlivých částic byly ve Frýdku-Místku.

Pavel Baroch

3. 1. 2024

Na některých místech republiky je s železnou pravidelností nejvyšší znečištění ovzduší každý rok ve stejnou dobu – při oslavách příchodu nového roku, kdy lidé odpalují rachejtle, petardy, rakety a světlice.

Stejné to bylo i letos. Koncentrace jemných prachových částic a dalších škodlivin včetně rakovinotvorných látek opět mnohonásobně překročily zákonem stanovené limity. Ze zábavní pyrotechniky a ohňostrojů se každý rok uvolní desítky tun toxických látek, například množství baria se může zvýšit až 580krát. Některé prvky přitom zůstávají v těle i roky.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) přitom pár dní před silvestrovskými oslavami vyzval radnice i veřejnost, aby se vzhledem k tragédii na filozofické fakultě a v Klánovickém lese v Praze vzdaly ohňostrojů a zábavní pyrotechniky, což mnozí starostové podpořili.

„Očekával jsem, že na apely politiků nebudou lidé slyšet,“ řekl Obnovitelně.cz vedoucí oddělení kvality ovzduší brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu Jáchym Brzezina, který sleduje znečištění ovzduší při silvestrovských oslavách dlouhodobě. Monitoruje především koncentrace suspendovaných částic PM10 (menší než 10 mikrometrů) a PM2,5 (menší než 2,5 mikrometru).

„Maximální koncentrace prachových částic naměřené krátce po půlnoci zejména ve městech bývají často vůbec nejvyšší naměřenou hodnotou až do další novoroční půlnoci,“ konstatoval Brzezina. I tak byly letos zjištěné hodnoty ve srovnání s předchozími roky spíše průměrné. Ostatně například v Praze, kde je znečištěné ovzduší na přelomu roku jedno z největších, hodnotili záchranáři a strážníci silvestrovské oslavy jako klidnější než v uplynulých letech.

Nejhorší byl Frýdek-Místek

Praha ale nebyla nejhorší. Vůbec nejvyšší hodinové průměrné koncentrace částic PM10 byly naměřeny ve Frýdku-Místku. Až na druhém místě skončila pražská čtvrť Vysočany, třetí bylo Ústí nad Labem. V případě menších částic PM2,5 byly rovněž koncentrace nejvyšší ve Frýdku-Místku, následovaly pražské Holešovice a moravskoslezské Věřňovice na česko-polských hranicích.

Ostatně když Deník pár dní před silvestrem zjišťoval, jak se ve Frýdku-Místku prodávají petardy či rachejtle, napsal, že se ve specializovaných prodejnách dveře netrhly. Majitel provozovny u vlakového nádraží například uvedl, že se zábavní pyrotechnika prodává stejně jako v předchozích letech – tedy bez ohledu na výzvu ministra vnitra Rakušana.

Jáchym Brzezina poznamenal, že zvýšené koncentrace znečišťujících látek na jednu stranu jasně prokazují použití pyrotechniky, na straně druhé nejsou přímo úměrné odpálenému množství petard či světlic. Situaci v každém městě ovlivňuje to, jaké jsou aktuální rozptylové podmínky, ale i další okolnosti – například jak daleko se nachází měřící stanice.

„Nelze tedy na základě těchto dat říci, že zrovna ve Frýdku-Místku se letos odpalovalo nejvíce,“ upozornil Brzezina. V tomto městě stanice naměřily v případě částic PM10 koncentrace převyšující 250 mikrogramů na metr krychlový (imisní limit je 50 mikrogramů) a u PM2,5 více než 215 mikrogramu (limit je 20 mikrogramů). „Přímo v místech intenzivních odpalů lze očekávat koncentrace prachových částic ještě výrazně vyšší, a to i v řádu tisíců mikrogramů na metr krychlový,“ sdělil Brzezina.

Předchozí výzkum Českého hydrometeorologického ústavu také ukázal, že vliv hromadného odpalování drobné zábavní pyrotechniky na přelomu roku má výrazně vyšší vliv na znečišťování ovzduší než jeden velký profesionální ohňostroj.

Znečištění potvrzují i data z domácností

Razantní zvýšení koncentrací mikroskopického prachu o silvestrovské noci zaznamenal rovněž spolek Senzorvzduchu, propagující amatérské měření takzvanými nízkonákladovými senzory, které si dobrovolníci sami staví a následně měří úroveň znečištění.

„Naše amatérské senzory mají totiž jednu zásadní výhodu: prachové částice PM2,5 a PM10 měří v reálném čase každých 150 sekund, a tak znečištění prakticky okamžitě můžete kontrolovat a zobrazovat. Výhodou je bezesporu také jejich počet, v České republice je již 130 senzorů sledující stav ovzduší ve vašem bezprostředním okolí. Například v Praze, kde bývá odpalů nejvíce, máme třicet senzorů,“ sdělil Obnovitelně.cz předseda spolku Michael Lažan.

Podrobná data spolek sdílel na svých sociálních sítích v přehledné vizualizaci.

Například na pražském Josefově byla u PM2,5 nejvyšší zaznamenaná hodnota 153,63 mikrogramu na metr krychlový, kterou dobrovolník naměřil třináct minut po půlnoci. Ještě výrazně vyšší hodnotu naměřila stanice umístěná v areálu pražského gymnázia Paměti národa: u PM2,5 to bylo ve čtvrt na tři ráno více než 345 mikrogramů, v případě PM10 bezmála 500 mikrogramů.

Stanice umístěná ve Dvořákově gymnáziu v Kralupech nad Vltavou zase naměřila nejvyšší koncentraci PM2,5 zhruba devět minut před jednou hodinou v noci, a to 139,18 mikrogramu. U PM10 to bylo ve stejnou dobu více než 274 mikrogramů.

Ilustrační foto: Pixabay