Rekordní solární rok má hořkou příchuť. Spousta rodin zaplatila vysoké zálohy, ale panelů se nedočkala

Do insolvence padly společnosti Malina, Alpha Solar nebo FG Energy. Některé domácnosti přišly o veškeré úspory, jestli je ještě někdy uvidí, není jisté.

Pavel Baroch

29. 12. 2023

Po třinácti letech zažívá Česko fotovoltaickou renesanci. Podle předběžných údajů by měl celkový výkon letos instalovaných solárních elektráren dosáhnout okolo jednoho gigawattu. Celkový výkon by tak měl ke konci letošního roku narůst na 3,6 gigawattu. Přelomový rok má ale také svou stinnou stránku, kterou je pád několika instalačních firem včetně společností Energetický Holding Malina, Alpha Solar či FG Energy.

Model u všech instalačních firem, které se dostaly do potíží, byl víceméně stejný. Společnosti vybíraly od zákazníků zálohy na instalaci fotovoltaických elektráren, ale smlouvu posléze nedodržely. Buď instalaci rozpracovaly, ale nedokončily, nebo s ní ani nezačaly. Některé domácnosti přitom zaplatily i stovky tisíc korun.

Letos v květnu skončil v insolvenci dodavatel fotovoltaických elektráren Energetický holding Malina. V insolvenčním návrhu tehdy uvedl, že má závazky za 1,4 miliardy. Firma od počátku tvrdila, že chce dostát všem svým závazkům a dokončit objednávky.

„Snažíme se vyřešit problémy, které v Malině vznikly. Zjistili jsme, že manažersky nebyla společnost vedena dobře. Rozhodli jsme se podat návrh na povolení reorganizace společnosti. Je to cesta, jak se nám podaří udržet společnost v chodu a umožnit maximální možné uspokojení věřitelů a dodělat všechny zakázky zákazníků,“ uvedla tehdy firma ve svém prohlášení.

V červnu holding oznámil, že má rozpracováno 1,5 tisíce zakázek, které hodlá dokončit. Zatím to údajně zvládla u více než šesti set. U dalších zhruba 2,2 tisíce projektů naopak práce do té doby nezahájila.

Na konci října věřitelé zadlužené Maliny povolili reorganizaci podniku. Vedení firmy sdělilo, že podrobný plán reorganizace zpracuje do několika měsíců, a pak ho opět projednají věřitelé. Hlavním bodem reorganizace by měl být vstup nového investora z Číny. Vedení firmy znovu zopakovalo, že chce „maximálnímu množství zákazníků jejich projekty dokončit“.

Redakce Obnovitelně.cz ale mluvila s osobou, která je detailně informovaná o poměrech uvnitř zadlužené firmy a která optimismus nesdílí. „Ta situace rozhodně není dobrá,“ řekl zdroj redakce, který si nepřál být jmenován, protože nemá oprávnění informovat o dění v insolvenčním řízení. „Spíše to vypadá, že firma skončí v konkurzu a nad Malinou se zavře voda. Ale uvidíme po Novém roce, jak se to bude dále vyvíjet.“

Redakce se holding Malina obrátila s žádostí o vyjádření. Společnost ale do času vydání článku nereagovala.

Podle výkonného ředitele Solární asociace Jana Krčmáře se v každém odvětví včetně fotovoltaiky může stát, že někdo skončí v insolvenci. Jenže nevýhodou Česka bylo, že v rozvoji slunečních elektráren na rozdíl například od Polska nebo Maďarska zaspalo, takže na trhu bylo málo instalačních firem a zákazníci neměli dostatečné zkušenosti. „Dlouhé roky jsme upozorňovali politiky, ale i zástupce státní správy, že pokud budou na solárníky opakovaně útočit, nebude tento obor připraven na svůj rozvoj. A to se také stalo,“ řekl Obnovitelně.cz Krčmář.

Dodal, že nyní je situace na trhu velmi konkurenční, přičemž hodně zájemců o solární panely se rozhoduje podle nabízené ceny a nikoli podle kvality, což může přinést nové potíže. „Ohrožuje to firmy, které staví velice kvalitně, ale jsou dražší. Hrozí tedy, že se dostanou do problémů právě tyto kvalitní společnosti,“ upozornil Krčmář.

Čínská nabídka

Podle informací z letošního listopadu chystá společnost GoohHao, která by se mohla stát novým investorem padlého Energetického holdingu Malina, připravit nabídku i pro zákazníky další zkrachovalé společnosti – Alpha Solar. Dodavatel solárních elektráren Alpha Solar systems z Brna je v insolvenci od podzimu, dluží přinejmenším miliony korun.

„Dlužník za účelem realizace fotovoltaických elektráren dle informací navrhovatelů inkasoval od jednotlivých zákazníků větší množství záloh, zřejmě v řádu desítek milionů Kč. Dle informací navrhovatelů nyní dlužník není schopen svým závazkům ze smluv se zákazníky dostát, když nemá k jejich realizaci potřebné prostředky a zároveň nemá ani prostředky k tomu, aby uhradil již poskytnutá plnění svých dodavatelů,“ stojí v insolvenčním návrhu.

Podle insolvenčního návrhu jde zatím o desítky klientů, kteří si služby Alpha Solar objednali, zaplatili a následně s nimi společnost přestala komunikovat. „Odhadem si myslím, že neuskutečněných pohledávek v hodnotě devadesáti tisíc za nikdy nerealizovanou instalaci solárních panelů v rámci dotace, bude mít Alpha Solar na svědomí kolem tisíce,“ řekl Obnovitelně.cz Petr Kotek z portálu Refsite, který slouží pro hodnocení různých firem a sdílení recenzí.

V insolvenci skončila už v červnu rovněž společnost FG Energy. Už o měsíc dříve ji vyloučil Cech akumulace a fotovoltaiky kvůli nedodržování kodexu a dalším problémům. „Dlužník tímto sděluje, že má v úmyslu předložit reorganizační plán, který v současné době projednává,“ sdělila v létě jednatelka FG Energy Olena Sydletska.

„FG Energy je jen dceřinou společností dříve stejnojmenné polské firmy. I ta je v problémech. Od polského antimonopolního úřadu, který má pod palcem i ochranu spotřebitele, dostala v lednu definitivně pokutu 28,4 milionu zlotých, tedy 152 milionů korun, za celou řadu prohřešků,“ uvedly Lidové noviny.

Dopad na celý trh

Programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák při pádu prvních instalačních firem odhadoval, že to ovlivní celý solární trh v Česku. „Noví zájemci o fotovoltaiku budou více vybírat kvalitního a prověřeného dodavatele. Lze také očekávat, že se změní přístup firem, protože domácnosti nebudou ochotny platit dopředu vysoké zálohy,“ uvedl pro Obnovitelně.cz Sedlák.¨

Následně se skutečně potvrdilo, že zájemci o solární panely začali mnohem podrobněji posuzovat nabídky a serióznost instalačních firem. Profesní organizace včetně Solární asociace, ale také státní instituce vydaly kodexy kvality instalačních firem, podle nichž by měla postupovat každá seriózní firma.

Z průzkumu agentury IBRS pro společnost ČEZ, o němž Obnovitelně.cz informovalo v září, vyplynulo, že domácnosti zvažují investici do solárů i čtvrt roku. Shání si informace o spolehlivosti dodavatele, délce jeho působení na trhu a čte si o něm recenze. „Nejhorší je, že takových ‚Malin‘ bude na trhu spousta. Ale jak je poznat, člověk má strach, že se spálí a přijde o peníze,“ uvedl jeden z účastníků průzkumu.

Ilustrační foto: Pavel Baroch