Problémy holdingu Malina zasáhnou celý trh s fotovoltaikou. Česko mělo být připravené, říká šéf asociace

Případ pádu Energetického holdingu Malina se netýká jen této firmy, která není schopna dokončit všechny nasmlouvané zakázky. Znejistí i další zájemce o fotovoltaiku.

Pavel Baroch

10. 5. 2023

Vedení společnosti na začátku května oznámilo, že k Městskému soudu v Praze podalo insolvenční návrh spojený s žádostí o reorganizaci. Jak jsme už informovali, společnost si od reorganizace slibuje, že dokončí všechny nasmlouvané zakázky, za něž už vybrala zálohy. Ve hře ale stále zůstává i případný konkurz.

„Případný pád společnosti Malina bezpochyby český solární trh ovlivní. Noví zájemci o fotovoltaiku budou více vybírat kvalitního a prověřeného dodavatele. Lze také očekávat, že se změní přístup firem, protože domácnosti nebudou ochotny platit dopředu vysoké zálohy,” uvedl pro Obnovitelně.cz Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

„Je také na asociacích, aby hrály aktivní roli při kultivaci českého solárního trhu. Některé z nich připravily deklarace pro své členy, které mají vést k vytvoření sítě odpovědných dodavatelů. Klíčové je, aby nešlo o deklaraci na papíře, ale o reálně aplikovatelné závazky,“ dodal Sedlák.

Jak se dodržuje kodex kvality

Osmadvacetibodový index kvality už na konci roku vypracovala Solární asociace. Jejich plnění ze strany instalační firmy by mělo každému zájemci o solární elektrárnu garantovat dostatečné informace, kvalitně provedený projekt, bezproblémovou montáž a bezpečný provoz zařízení.

Podle výkonného ředitele asociace Jana Krčmáře se k němu do začátku května přihlásilo už více než padesát firem. A každý týden se přidává další. Asociace se rovněž chystá kontrolovat, jak instalační společnosti kodex plní.

Bude jednak sbírat zkušenosti zákazníků, ale bude se firem rovněž anonymně poptávat coby fiktivní zájemce o fotovoltaiku, a tím si ověřovat, jestli je přístup dodavatelů v souladu s indexem kvality.

„Seznam firem, které naše zásady podepsaly, najdou zájemci na našem webu. Energetický holding Malina mezi ně nepatřila,“ uvedl Krčmář pro Obnovitelně.cz. Malina byla členem Solární asociace, podle neoficiálních informací ji ale sdružení ze svých řad vyloučilo.

„Energetický holding Malina byla členem Solární asociace, v současné době členem není,” uvedl k tomu výkonný ředitel Krčmář.

Ten doufá, že si lidé, kteří mají zájem o vlastní fotovoltaickou instalaci, uvědomí, že jde o jednu firmu ze stovek realizačních společností. „V každém odvětví se něco takového může stát, solární energie není výjimkou. Věříme, že se lidé nenechají odradit, i když v českém kontextu, kdy politici a média mnoho let útočili na solární sektor a mnoho firem kvůli tomu český trh opustilo, to může mít větší dopad než třeba v Rakousku nebo Německu,“ poznamenal Krčmář.

Připomněl, že Česko na rozdíl od Polska nebo Maďarska zaspalo rozvoj obnovitelných zdrojů. „Je tu méně firem na trhu a zákazníci mají méně zkušeností. Mnoho let jsme politiky a státní správu varovali před tím, že pokud budou stále na solárníky útočit, nebudeme připraveni na jejich rozvoj. A přesně to se stalo. V Česku už mělo být dávno postaveno o stovky tisíce elektráren více. Za to nemůže sektor, ale stát,” konstatoval Krčmář.

Vybraná 1,5 miliarda korun

Analytický tým Pirátské strany koncem dubna zveřejnil průběžné informace o vlastním mapování kauzy energetického holdingu Malina. Společnost podle nich přijala od klientů téměř pět tisíc zakázek na dodávku solárních panelů a tepelných čerpadel, ovšem dokončila pouze část z nich a následně přestala komunikovat. „

Na zálohách od zákazníků ale vybrala téměř 1,5 miliardy korun a není zcela zřejmé, jaký byl další osud těchto prostředků, sdělili Piráti. Naštvaní klienti tak začali podávat na společnost žaloby. Strana uvedla, že nashromáždila podklady o podle všeho nestandardním hospodaření firmy, možném účelovém vyvádění majetku a klamavé reklamě. Všechny odeslala na Vrchní státní zastupitelství v Praze.

„Pro řadu domácností mohou být investované prostředky celoživotními úsporami a nyní si ještě někteří zákazníci musí najímat právníky, aby se bránili. Náš analytický tým se bude kauze dál podrobně věnovat a snad již brzy bude možné začít používat pro podobné případy institut hromadné žaloby, jehož prosazení jsem se v posledním roce intenzivně zabýval,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Holding Malina uvedl, že v posledních týdnech přijímá taková opatření, aby vyřešil všechny problémy, které vznikly rozhodnutími ještě bývalého manažerského týmu. Po reorganizaci chce firma pokračovat v instalaci elektráren. Vedení se k tomuto kroku odhodlalo na základě doporučení týmu externích poradců.

„Snažíme se vyřešit problémy, které v Malině vznikly. Zjistili jsme, že manažersky nebyla společnost vedena dobře. Rozhodli jsme se podat návrh na povolení reorganizace společnosti,“ uvedl Jan Urban, předseda představenstva Energetického Holdingu Malina.

„Je to cesta, jak se nám podaří udržet společnost v chodu a umožnit maximální možné uspokojení věřitelů a dodělat všechny zakázky zákazníků. Reorganizace nám pomůže fungovat podle předem schváleného plánu pod dohledem insolvenčního soudu a insolvenčního správce,“ dodal Urban.

Autor: Pavel Baroch

Ilustrační foto: freepik.com