Piráti nasbírali důkazy proti holdingu Malina. Obviňují je za klamavou reklamu a podezřelé hospodaření

Naštvaní klienti, kterým firma Malina nedodala slíbené solární panely a tepelná čerpadla, našli zastání v Pirátech, kteří kauzu mapují. Nasbírané podklady o účelovém vyvádění majetku a klamavé reklamě společnosti odeslali na Vrchní státní zastupitelství.

Analytický tým Pirátů zveřejnil průběžné informace o vlastním mapování kauzy energetického holdingu Malina. Společnost přijala od klientů téměř pět tisíc zakázek na dodávku solárních panelů a tepelných čerpadel, nicméně dokončila pouze část z nich a následně přestala komunikovat. Na zálohách od zákazníků vybrala přitom téměř 1,5 miliardy korun a není zcela zřejmé, jaký byl další osud těchto prostředků.

Naštvaní klienti tak začali podávat na společnost žaloby. Piráti shromáždili řadu podkladů o podle všeho nestandardním hospodaření firmy, možném účelovém vyvádění majetku a klamavé reklamě. Všechny podklady odeslali na Vrchní státní zastupitelství v Praze, případu se budou dále věnovat.

„Pro řadu domácností mohou být investované prostředky celoživotními úsporami a nyní si ještě někteří zákazníci musí najímat právníky, aby se bránili. Náš analytický tým se bude kauze dál podrobně věnovat a snad již brzy bude možné začít používat pro podobné případy institut hromadné žaloby, jehož prosazení jsem se v posledním roce intenzivně zabýval,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Společnost přijala téměř 4200 objednávek na dodávku solárních panelů. Průměrná záloha činila tři sta tisíc korun. Kromě solárních panelů společnost přijala objednávky i na téměř osm set tepelných čerpadel se zálohou kolem dvou set tisíc korun na zákazníka. Dle získaných podkladů od zaměstnanců a externích spolupracovníků holdingu Malina skoro dva tisíce zakázek z celkového počtu pěti tisíc nebylo vůbec realizováno. Právě tito klienti se nyní prozatím marně snaží domáhat svých práv.

Na peníze čekají i dodavatelé

„V tomto kontextu bylo alarmující naše zjištění, že letos došlo k převodu všech nemovitosti Jana Urbana, akcionáře Maliny, na jeho příbuzné. Aby Piráti varovali klienty a další věřitele, předali tuto informaci médiím, která následně toto zjištění zveřejnila. Stejně tak Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze spolu s dalšími podklady o možném problematickém hospodaření společnosti, kdy šlo mimo jiné i o různé podivné nákupy, vystavování přepálených faktur,“ řekl analytik Pirátů Janusz Konieczny. Otázkou je rovněž role – dnes již bývalého – ředitele Maliny Daniela Krafta, který je trestně stíhaný v jiné kauze.

„Pohledávky vůči společnosti Malina neuplatňují pouze klienti, ale rovněž montážní firmy, externí spolupracovníci, obchodní zástupci, pronajímatele nemovitosti či počáteční investor. Někteří ovšem mají své pohledávky jištěné. S řadou z nich jsem v kontaktu a nejčastěji si stěžují zejména na to, že zástupci Maliny s nimi nekomunikují,“ nastínil Konieczny.

Problémem je i podezření na možnou klamavou reklamu. Klientům byla totiž slíbena garance instalace do 120 dnů ode dne obdržení zálohy, což se v řadě případů nestalo. Nyní společnost prověřuje živnostenský úřad pro šíření klamavé reklamy.

150 milionů na marketing

„Společnost ve svých reklamních akcích bohužel podle všeho neuváděla občanům pravdivé informace a tvrdila, že je nejrychlejší na trhu. Dle mého názoru sdělování nepravdivých informací ve spojení s masivní kampaní může mít znaky podvodu. Do marketingu dle několika svědectví holding investoval v minulém roce 150 milionů korun a sponzoroval například i německý fotbalový klub,“ popsal analytik Pirátů.

Hlavní akcionáři holdingu Malina Cyril Regner a Jan Urban, kteří měli klíčový vliv na nakládání s prostředky firmy, se i přes výzvu Pirátů ke kauze nevyjádřili.

Holding Malina před časem uvedl, že své problémy řeší a jedná s několika investory o vstupu do firmy. „Do konce dubna představíme všem zákazníkům zásadní kroky ve fungování Maliny. Cílem těchto kroků je jediné – splnit všechny závazky vůči našim zákazníkům a maximálně podpořit instalace,“ uvedl v posledním prohlášení společnosti její předseda představenstva Jan Urban. Společnost ale zatím tento svůj slib nesplnila.

Autorka: Kristýna Čermáková

Foto: Pixabay