Zákaznice čeká už rok na fotovoltaiku. Firma jako omluvu poslala švestky s přelepeným datem spotřeby

Zákaznice firmy Schlieger už rok čeká na dokončení domácí fotovoltaické elektrárny. Společnost jí jako omluvu poslala dárkový box, ve kterém byly potraviny s přelepeným či brzy končícím datem expirace.

Ondřej Novák

27. 2. 2023

Paní Marie Rumlová objednala dodání domácí fotovoltaické elektrárny už na začátku loňského roku a 28. února 2022 podepsala s firmou Schlieger smlouvu. Po několikaměsíčních průtazích kvůli získání dotace firma přijela panely nainstalovat až v polovině října loňského roku.

„Po montáži nám vznikl další problém s chybějící součástkou controller, která je dost důležitá na dokončení montáže. A když už koncem listopadu údajně přišla součástka, tak zase nebyl revizní technik. Začalo opět kolečko telefonátů a rozhovorů o ničem,“ řekla Obnovitelně.cz paní Rumlová, která se o zážitek s dárkovým balíčkem podělila i na sociálních sítích.

Po dalších průtazích pak revizní technik začátkem února zjistil, že přívodní kabel od baterií nemá požadovanou tloušťku. Firma ale místo opravy paní Rumlové zaslala doplatek faktury. „To byla konečná, psychicky jsem se zhroutila, protože to trvá už rok a už to nedávám,“ řekla Rumlová s tím, že následně dostala omluvu za zdržení v podobě dárkového boxu.

Po otevření dřevěné bedničky ale zjistila, že jedna sklenice má přelepené datum spotřeby, přičemž na původním štítku je 1. prosince 2022 a jídlo je tak možná už čtvrt roku prošlé. Balení čokolády pak má expiraci 15. března 2023, tedy za zhruba dva týdny.



Firma Schlieger se brání, že jde o pochybení dodavatele a potraviny jsou jedlé. Původní štítky totiž byly nalepeny omylem. Všechny dárkové krabice ale prý stáhla a vrátí dodavateli.

„Jsou to krabice, které jsme koupili uzavřené, takže se do nich ani nedostaneme a nikdy jsme je neotevírali, posílali jsme je rovnou zákazníkovi. Podle vyjádření dodavatele je na sušených švestkách sice nalepený štítek s datem minimální trvanlivosti, ale prý to byla špatná šarže, takže to dodavatel musel přelepit. Výrobky ale nejsou prošlé. Nicméně, zákazníkovi budeme posílat omluvu a jiný dárek než tuto krabici. Veškeré krabice okamžitě pošleme zpět dodavateli, což je firma Darbox.cz,“ řekl Obnovitelně.cz marketingový ředitel společnosti Schlieger Károly Attila Juhász.

„Moc se za nedorozumění omlouvám. I když výrobce tvrdí, že výrobek není po konci trvanlivosti, tak dárky stahujeme a okamžitě je posíláme zpět,“ zdůraznil Juhász.

Že k problému došlo, potvrdil Obnovitelně.cz i zástupce dodavatele dárkových bedniček Darbox.cz, který se představil jako pan Studený.

„Ano, řešili jsme to. Došlo k problému pochybení u lidského faktoru. Nešlo o potraviny, které by byly prošlé, jsou stále v záruce, jsou bez problému, můžou se nechat i expertně prověřit a výrobce ručí za jejich kvalitu. Šlo jen o lidský faktor, kdy se omylem zaměnily štítky,“ řekl Obnovitelně.cz Studený.

Na dlouhé čekací lhůty reaguje solárnický kodex

Paní Rumlová údajně po dalším rozhovoru s firmou dostala termín opravy 19. března, po kterém bude následovat opět pozvání revizního technika. „Ještě nás čeká kolečko s distributorem energií na další razítka, za které dostaneme dotaci. Pak se možná dočkáme spuštění,“ řekla Rumlová.

Na enormně dlouhé čekací lhůty u společnosti Schlieger si stěžuje i řada dalších zákazníků, kteří si u firmy objednali domácí fotovoltaiku nebo tepelná čerpadla. Na některé případy například upozornil pořad Černé ovce, a nespokojení zákazníci se sdružují i na sociálních sítích. Spolumajitelka firmy Markéta Chrbolková ale reportáž označila za neobjektivní a obsahující řadu nepravdivých informací.

Spolu s vysokým zájmem o instalaci domácích fotovoltaických elektráren hlásí problémy s termíny zákazníci i řady dalších firem. Na problémy zareagovala i Solární asociace, která zveřejnila Kodex kvality. Dodavatelé, kteří se ke kodexu přihlásí, například garantují, že po podpisu smlouvy vyberou zálohu maximálně ve výši 60 procent ceny díla a že zákazníka budou pravidelně informovat o možnosti odstoupení od smlouvy.

Autor: Ondřej Novák

Úvodní foto: Pixabay