Češi vyvinuli světový unikát. Fotovoltaickou elektrárnu řídí umělá inteligence

Vědci a technici vymýšlejí stále dokonalejší fotovoltaické panely, zvyšují jejich účinnost a hledají nové materiály pro jejich další technologický skok. Teď do tohoto oboru začala pronikat také umělá inteligence, která má navíc výraznou českou stopu.

Pavel Baroch

2. 2. 2023

Tuzemská technologická firma SOMI si nechává patentovat unikátní systém solární elektrárny, kterou jako jedinou na světě řídí právě umělá inteligence.

Díky chytrému algoritmu, který se učí energetické návyky konkrétní budovy, jako jsou výrobní podniky, kanceláře, bytové či rodinné domy, mohou uživatelé výrazně ušetřit. Systém je sám schopen na základě všech získaných dat určit, v jaké časy se vyplatí přebytečnou energii prodávat do sítě. Stejně tak určí, kdy je naopak výhodné nakupovat a ukládat energii do baterií pro pozdější užití během dne.

Firma, která vstoupila na trh v loňském roce a sama si navrhla vlastní fotovoltaiku, střídače a další komponenty, si nechala své řešení patentovat. V tuto chvíli je v procesu příslušné řízení, ale jejich systém už je pod patentovou kontrolou.

„Solární elektrárna s umělou inteligencí je unikátní nejen na českém, ale i na světovém trhu. Vedle úspory za energii umožňuje domácnosti nebo firmě i vydělávat, což znamená zkrácení návratnosti investice u domácností zhruba o dva roky na v průměru pět let. U firem se zkrátí návratnost až na tři roky. Přitom cena je srovnatelná s běžně dodávanými fotovoltaikami,“ řekl výkonný ředitel firmy Martin Branný, který je programátorem umělé inteligence.

Deset elektráren týdně

A zatím to vypadá, že o systém ryze české technologické společnosti SOMI je zájem: za posledních několik měsíců uzavřela firma zakázky za více než 250 milionů korun, největší kontrakt je na elektrárnu, jejíž cena převyšuje 100 milionů korun.

V současnosti instaluje okolo deseti elektráren týdně. Zákazníkům dokáže instalovat fotovoltaiku v průměru do šestačtyřiceti dnů. Její produkty využívají velké firmy, energeticky náročné výrobní závody, velké výrobní haly, shopping centra, sklárny, pekárny, ale například i rodinné domy nebo společenství vlastníků jednotek.

Díky aktivnímu využívání bezpečné kapacity baterie se prodlužuje její životnost na 20 až 25 let. Výrobce poskytuje desetiletou záruku na pokles kapacity pod 80 procent. Systém zahrnuje solární panely, hybridní fotovoltaický měnič a baterii. Je řízený zcela autonomně s využitím umělé inteligence.

Spočítáme vám, kolik můžete ušetřit pomocí domácí fotovoltaiky

Systém tak nevyužívá pouze energii získanou ze slunečních paprsků. Umí také chytře nakupovat a dobíjet baterie z elektrické sítě ve chvíli, kdy je cena energie nejnižší, a naopak prodávat zpět do sítě přebytečnou energii v době, kdy je cena na spotovém trhu nejvýš.

Díky tomuto řešení je vysoce účinná i v zimních měsících nebo v noci, kdy slunce nesvítí. Navíc na základě informací z meteostanic umí předpovídat osvit panelů v dané lokalitě a tím i efektivitu fotovoltaiky. Systém také pozitivně působí na energetickou distribuční síť, kterou pomáhá vyrovnávat, a nedochází tak k přetížením.

Milionové úspory

Určitý chytrý systém, i když od jiné firmy, využívá u svého fotovoltaického systému například významná česká nábytkářská společnost Arbyd, která stojí v Chotíkově u Plzně, a autor článku ji osobně navštívil.

První fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 300 kilowattů si na střechu jedné své haly pořídila v roce 2010, druhá na sousední hale o výkonu 200 kilowattů následovala v loňském roce. Panely dohromady zabírají několik kilometrů čtverečních. Součástí je rovněž jednomegawattová baterie.

„Odhadujeme, že z vlastních zdrojů pokryjeme celoročně tak osmdesát pět procent elektřiny, zbytek musíme dokoupit,“ konstatoval majitel firmy Petr Mudra. Díky vlastním solárním panelům jeho rodinný podnik ušetří miliony korun ročně, což mu přináší nemalou konkurenční výhodu.

Součástí hospodárného využívání energie je rovněž speciální software, který mimo jiné také zajišťuje nakupování chybějícího proudu ze sítě v okamžiku, kdy je cena výhodná – tedy především v noci. K tomu se využívá také bateriové úložiště, kam se levnější elektřina ukládá. Software se také ve vyhodnocování různých údajů sám zdokonaluje a zpřesňuje.

Petr Mudra si fotovoltaiku chválí. „Vyrábí elektřinu, i když je pod mrakem,“ konstatoval. Firma významnou část produkce exportuje – také do Skandinávie, především Švédska.

Tamní trh je hodně „zelený“, takže úřady například vyžadují různé certifikáty, které dokládají třeba to, že dřevo, z něhož se vyrábí nábytek, pochází z ekologicky obhospodařovaných lesů. Postavení vylepšuje také to, když má dodavatelská firma nízké emise a uhlíkovou stopu.

V roce 2018 si Arbyd pořídil kotel na spalování odpadu z výroby, takže je v tomto ohledu soběstačný. Letos se ještě chystá vybudovat velký podzemní zásobník, kam se bude svádět voda ze střech. Firma také plánuje, že vybuduje ještě jednu fotovoltaickou elektrárnu – na nové hale, s níž do budoucna počítá.

Autor: Pavel Baroch

Úvodní foto: SOMI