Rekordní zájem o domácí fotovoltaiku: ČEZ Prodej loni dodal přes 4 tisíce střešních solárních elektráren. Zákazníci chtějí i baterie a tepelná čerpadla

Společnost ČEZ Prodej v roce 2022 instalovala v českých domácnostech 4 102 střešních solárních elektráren. Většina z celkového počtu instalovaných fotovoltaik, konkrétně 3 477 kusů, byla i s bateriovými systémy, což představuje čtyřnásobný meziroční nárůst zájmu o solární panely spojené s akumulací.

Ondřej Novák

8. 1. 2023

Taktéž na čtyřnásobek, konkrétně 27,2 megawatt-peak, stoupl i celkový výkon střešních solárních elektráren, které ČEZ Prodej doručil svým zákazníkům. V roce 2021 společnost prodala 1 512 střešních fotovoltaik. Za významným meziročním růstem podle firmy stojí zvýšený zájem zákazníků o snížení nákladů na energie a posílení své energetické soběstačnosti, a také zefektivnění firemního nabídkového a instalačního procesu. Společnost o tom informovala v tiskové zprávě.

„Během současné energetické krize je naším úkolem umožnit co největšímu počtu zákazníků pořídit si vlastní fotovoltaiku. Každá megawatthodina, kterou si zákazník pro sebe vyrobí, mu pomůže šetřit finance a také posílí naši energetickou nezávislost. Jsme velmi rád, že se nám to daří. Za poslední dva roky jsme počet instalací dokonce zešestinásobili. Abychom takový nápor zvládli, digitalizujeme a zefektivňujeme v co největší míře naše služby. V tom budeme pokračovat i letos,“ říká generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

V dodávkách objednaných střešních fotovoltaik chce ČEZ Prodej pokračovat i navzdory příchodu zimních měsíců, které pro stavební práce zpravidla představují překážku. Nezvykle teplá zima ale montážím nahrává.

„Za předpokladu zajištění maximální bezpečnosti práce chceme instalovat i v zimních měsících a uspokojit co nejvíce poptávku našich zákazníků. Počasí nám v tuto chvíli přeje, protože zima je zatím teplá a umožňuje v omezené míře i práci na střechách,“ říká Petr Ouška, ředitel ČEZ Prodej pro nekomoditní služby.

Instalace domácích střešních fotovoltaik aktuálně firmě trvá čtyři až šest měsíců od podpisu smlouvy. Pokud zákazník zvolí složitější řešení například s tepelným čerpadlem, počká si o něco déle.

Roste zájem o akumulaci

Bateriové systémy ČEZ Prodej instaluje u 85 procent objednaných střešních fotovoltaik. Domácnosti díky nim mohou naplno využít potenciál sluneční energie i v době, kdy se spotřeba nekryje s maximální výrobou. Firma aktuálně nabízí dva základní produkty od českého výrobce OIG Power. Jde o ČEZ Battery Box 1F Easy se základní kapacitou 4,8 kilowatthodin a s maximálním výkonem napojené elektrárny 3,7 kilowatt-peak. A dále společnost nabízí ČEZ Battery Box Home o výkonu 7,2 až dvanáct kilowatthodin, ke kterému může být připojená střešní fotovoltaika až o výkonu deset kilowatt-peak.

Zákazníci ČEZ Prodej mají zájem i o instalace kombinované s tepelným čerpadlem, které nabízí další možnosti úspor nákladů na energie. Firma nabízí i společný software chytré domácnosti, který vedle tepelného čerpadla umožňuje ovládat i osvětlení, žaluzie, garáž nebo vyhřívání bazénu. Aplikace pracuje i s předpovědí počasí a automaticky snižuje energetickou náročnost domácnosti.

Jurečka: Až 100 tisíc fotovoltaik v roce 2023

Za celý loňský rok v Česku vyrostlo kolem 50 tisíc fotovoltaických elektráren. Drtivá většina z nich byly domácí střešní fotovoltaiky. Stát ale podpořil i vznik velkých pozemních instalací. Podle ministra životního prostředí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) jde navíc jen o začátek české solární vlny.

„Nejsme limitováni finančními prostředky. V Modernizačním fondu je kolem 400 miliard korun, za letošek máme vyčerpáno 14 miliard na projekty domácností, veřejného sektoru i firem. V tomto tempu jsme připraveni pokračovat v příštím a přespříštím roce. V příštím roce si myslím, že to může být i 100 tisíc domácností, které mohou žádost podat a instalaci realizovat,“ řekl Jurečka v prosinci.

Trend zájmu o fotovoltaiku může posílit i schválení novely Lex OZE 1, která v polovině prosince prošla Poslaneckou sněmovnou. Novela mimo jiné zvyšuje limit, kdy instalace nepotřebuje licenci od Energetického regulačního úřadu, a to z deseti na 50 kilowatt. Pokud novela projde Senátem a podepíše ji prezident, lze očekávat zvýšení zájmu i u domácností či firem, jejichž energetické potřeby přesahují možnosti desetikilowattové elektrárny, ale vyřízení licence pro ně bylo překážkou.

Od začátku ledna navíc vstoupila v platnost vyhláška Energetického regulačního úřadu, která umožní sdílení společně vyrobené energie na střechách bytových domů.

Autor: Ondřej Novák

Foto: ČEZ Prodej