Soud potrestal dalšího traviče. Dravce a další zvířata zabíjel myslivec chovající holuby

Na přelomový rozsudek Okresního soudu ve Strakonicích, který na jaře 2021 historicky poprvé odsoudil muže za trávení volně žijících ptáků, teď navázal břeclavský soud.

Pavel Baroch

2. 1. 2023

Uznal vinným myslivce a chovatele holubů z toho, že prudce jedovatým karbofuranem dlouhodobě zabíjel dravce a další živočichy. Byli mezi nimi také dva kriticky ohrožení luňáci červení. Velkou zásluhu na dopadení obou travičů má psí jednotka České společnosti ornitologické, která pátrá po otrávených návnadách a jejich obětech.

Muži z Břeclavska udělil tamní okresní soud tři roky podmíněně s odkladem na tři roky, což je přibližně stejný trest jako u prvního traviče, kterému strakonický soud vyměřil trest 2,5 roku podmíněně s odkladem na 3,5 roku.

Rybníkář z Klatovska prokazatelně otrávil dva orly mořské a dva krkavce velké. Ke svému činu se ale nepřiznal. Na rozdíl od chovatele holubů a myslivce z Milovic na Břeclavsku, který u svého domu dlouhodobě pokládal slepičí vejce a mrtvé holuby napuštěné právě karbofuranem.

„Jeho první nalezenou obětí byl v dubnu 2021 luňák červený vybavený vysílačkou, takzvaným GPS-GSM loggerem, který signalizoval, že se luňák už nějaký čas nepohnul z místa. Následně jsme nedaleko něj s pracovníky Agentury ochrany přírody a krajiny a Chráněné krajinné oblasti Pálava našli pozůstatky dalšího luňáka, dvě mrtvé lišky a zbytky holuba jako návnadu,“ uvedla psovodka České společnosti ornitologické Klára Hlubocká, která je specialistkou na vyhledávání otrávených návnad a jejich zvířecích obětí.

Nepřiměřená bolest a utrpení

O luňácích červených hovoří ornitologové jako o ptácích, kteří patří mezi nejvíce pozoruhodné dravce tuzemské přírody. Od ostatních druhů se liší dlouhým široce klínovitým ocasem jasně zrzavé barvy a úžasnou leteckou akrobacií. V dalších týdnech a měsících ale otrávených zvířat stále přibývalo a policie zužovala okruh podezřelých.

Na konci května 2022 kriminalisté provedli domovní prohlídku u staršího muže. Asistovala jí také Hlubocká se svými vycvičenými psy. „Našli jsme nádobu s karbofuranem, injekční stříkačky a plato od vajec, do kterých muž vpichoval jed,“ popsala Hlubocká. Návnady dával vedle lesní cesty, kterou místní obyvatelé často využívají k procházkám a venčení psů.

Při výslechu muž do protokolu uvedl, že jedovatou návnadou chtěl „hubit škůdce jeho chovu holubů a drůbeže“. V následném rozsudku se pak uvádí, že dvěma luňákům červeným, dvěma liškám obecným a třem kunám skalním „způsobil usmrcení způsobem přivozujícím nepřiměřenou bolest a utrpení“.

Muž byl obviněný ze tří trestných činů: přechovávání omamné a psychotropní látky, týrání zvířat a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy. Za to mu hrozilo až šest let ve vězení. Soudkyně Okresního soudu v Břeclavi mu nakonec vyměřila zmiňovaný podmíněný trest.

Stovky otrávených zvířat

Ornitologové pokládají trávení volně žijících zvířat v Česku za obrovský problém. Terénní psí jednotka od svého vzniku zdokumentovala a předala policii 115 případů, jejichž oběťmi se stalo 526 zvířat. Traviči většinou používají právě karbofuran, který se dříve používal jako pesticid. Od roku 2008 je ovšem jeho držení v celé Evropské unii zakázané pro jeho přílišnou jedovatost. Je smrtelný už při malé dávce, a to i pro člověka.

Karbofuran zabíjí až čtyři živočichy v řadě, lze tak nalézt zvířata, která se otrávila pozřením části jiného otráveného živočicha. „Je to velmi silný jed, který hned po požití ochromí nervovou soustavu a zvíře umírá za plného vědomí v bolestech a křečích.

Při tom nemůže dýchat, roztahuje křídla a zatíná pařáty. Jde o mimořádně krutý způsob usmrcení a návnady pohozené v přírodě jsou nebezpečím pro vše živé, od ptáků, přes lišky, kuny, ale například i pro psy na vycházce,“ upozornila psovodka Hlubocká.

Dva psi Kláry Hlubocké – Chesapeake Bay retrívři Victory a Irbis – jsou speciálně vycvičení, aby své psovodce nález pouze označili a nijak se u něj nezdržovali, aby nevdechli jedovaté výpary. Každý výjezd je pro ně velkým rizikem, a to nejen kvůli otráveným návnadám. Vedle otrav se psí jednotka zabývá dalšími druhy ptačí kriminality, v posledních letech to je také zakázaná praktika chytání do želez – pokud by do nich pes šlápl, může to pro něho být fatální.

Otravy jsou nejčastější

Česká ornitologická společnost zaznamenala v roce 2022 už několik zachycených ptáků do nastražených želez. „Jestřáb lesní se chytil do želez na Strakonicku a káně lesní na Žďársku. Oběma případy už se zabývá policie. Také evidujeme jedno podezření na chycení do želez, kdy byla nalezena mrtvá samice čápa s useknutou nohou,“ řekla Klára Hlubocká.

Většinu případů ptačí kriminality ale nadále tvoří otravy: ornitologové evidují od začátku roku 57 otrávených zvířat, z toho je 21 savců a 36 ptáků – většinou jde o dravce.

Reálný počet otrav je ale vyšší. „Na celou republiku máme pouze jednu psovodku. Aby se podařilo dopadnout další traviče, je potřeba i pomoc veřejnosti. V případě nálezu podezřelých uhynulých ptáků může veřejnost pomoci ohlášením.

Pokud k trávení dojde v našem okolí a máme informace, které by mohly k usvědčení traviče pomoci, podejme svědectví,“ uvedl ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

„A pomoct lze také jasným postojem v rodině i mezi přáteli, že trávení je naprosto neakceptovatelné. Nejbližší rodina a přátelé traviče totiž často o jeho počínání vědí. V takovém případě zkrátka není možné trávení jen tiše tolerovat,“ dodal Vermouzek. Všem lidem, kteří se chtějí postavit ptačí kriminalitě může rovněž pomoci stejnojmenná příručka.

Pavel Baroch

Foto: Klára Hlubocká (Luňák červený otrávený v dubnu 2021 byl první nalezenou obětí traviče z Milovic)