Lidé, kteří do přírody pokládají otrávené návnady, jsou bezcitní a bezohlední

Na Klatovsku byly koncem února nalezena tři otrávená káňata lesní. Kriminalisté pak ve spolupráci s psovodkou České společnosti ornitologické Klárou Hlubockou na místě dohledali také dvě otrávené lišky a zbytky masa na balíku slámy jako otrávenou návnadu. „Na vině je zřejmě prudký jed karbofuran, který traviči používají nejčastěji. A to i přesto, že od roku 2008 je v Evropské unii zakázaný. Hned po požití ochromí nervovou soustavu a zvíře umírá za plného vědomí v bolestech a křečích. Při tom nemůže dýchat, roztahuje křídla a zatíná pařáty. Jde o mimořádně krutý způsob usmrcení,“ říká Hlubocká. Od vzniku psí jednotky před pěti lety už ornitologická společnost zdokumentovala a předala policii 104 případů otrávených návnad, jejichž oběťmi se stalo 488 zvířat.

Pavel Baroch

7. 3. 2022

Jak vlastně začala vaše spolupráce s Českou společností ornitologickou?

V roce 2017 jsem se přihlásila do výběrového řízení, když hledali psovoda pro projekt Pannoneagle. Tehdy jsem moc nevěřila, že bych mohla uspět, ale podařilo se, a já mám od té doby můj největší koníček jako povolání.

Jak náročné je vycvičit psa na vyhledávání otrávených návnad? Může to dělat každý pes, nebo jsou k tomu ideální jen některá plemena, tedy například Chesapeake Bay retrívr, s nímž v terénu pracujete?

Tento druh práce je pro psy velmi nebezpečný, i sebelépe vycvičený pes se může otrávit neúmyslným kontaktem, například že do návnady nebo potřísněného okolí šlápne. Takže se výcvik snažím vést tak, aby se ani pokud možno příliš k nálezu nepřibližoval a raději mi ho hned oznámil. Náročností je srovnatelný s výcvikem psů pro hledání pohřešovaných osob v terénu, jen je trošku jiný v tom, že hledáme menší věci na menší ploše. Ale zase musíme pracovat pečlivěji. Tuto práci může dělat téměř každý pes, ale některá plemena a povahové rysy jedinců jsou samozřejmě vhodnější. A pokud chci pracovat co nejlépe a nejefektivněji, vybírám si nejen vhodné plemeno, ale z něj i co nejvhodnějšího jedince.

Co je při tomto výcviku nejobtížnější?

Určitě fakt, že se nesmí ničeho dotknout, nic olíznout, byť by to bylo sebelákavější.

Vaším parťákem je pes Viky, ale teď připravujete i fenku Irbis, kdy s ní také vyrazíte do terénu?

Viky je hotový pes, na kterého je absolutní spolehnutí, ale také on potřebuje stále v tréninku upevňovat a podporovat správné návyky. Irbis už s námi jezdí. Pokud jedeme na preventivní kontroly, tak chodí buď přímo s námi a okoukává práci od Vikyho, nebo ji připravím její tréninkovou lekci poté, co s Vikym lokalitu zkontrolujeme. Nyní se učí správně označovat rovněž velmi lákavé návnady, a vede si skvěle, takže myslím, že za pár měsíců už si troufnu ji vzít i na ostrý případ.

Kolik času vlastně trávíte v terénu? Jak si vybíráte území, kam vyrazíte?

To je velmi různé, podle potřeby. Průměrně jedna kontrola zabere přibližně dvě až čtyři hodiny, podle rozlohy a členitosti terénu. Lokality mám buď natipované od kolegů ornitologů, kde hnízdí nebo loví vzácní dravci, nebo prověřujeme hlášení od lidí, kdy najdou něco podezřelého, eventuálně kontrolujeme místa, kde už k nálezům otrávených návnad došlo v minulosti. Někdy jedu také na žádost policie, pokud někdo nahlásí nález nejprve u nich.

Takže dostáváte také tipy od místních obyvatel?

Ano.

Jak jste při vyhledávání otrávených návnad úspěšná?

Tohle těžko odpovědět, pokud tam na tom místě něco je, tak to Viky najde. Ale někdy se stane, že si dravec návnadu donese ze vzdáleného místa třeba i několik kilometrů. Potom je samozřejmě těžké až nemožné místo dohledat. V tomto nám velmi pomáhají vysílačky, kterými jsou někteří ptáci vybaveni. Podle záznamů se někdy dá určit místo, kde otrávenou návnadu našel.

Co si myslíte o lidech, kteří pokládají do přírody otrávené návnady?

Ti lidé to nemají v hlavě v pořádku, jsou bezohlední a bezcitní.

Soud zatím potrestal jediného traviče. Muž, který u Mečichova na Strakonicku v roce 2019 otrávil orly mořské a krkavce velké, dostal vloni od soudu podmíněný trest dva a půl roku vězení s odkladem na tři a půl roku. Myslíte, že by to další pachatele mohlo odradit?

Doufám v to. Alespoň některé určitě, to ukáže čas, jestli případů začne ubývat. Je velmi těžké sehnat důkazy, které uspějí u soudu, i když se někdy i ví, kdo by to mohl být.

Jste jedinou českou psovodkou, která se specializuje na vyhledávání otrávených návnad. Budete mít někdy nějakého kolegu nebo svého nástupce?

Ač by to bylo super, zatím o tom nevím. V dnešní době je těžké najít finanční prostředky na jakoukoliv nevýdělečnou činnost.



Autor: Pavel Baroch

Foto: Petr Valiga

Popisek: Petra Hlubocká s Irbis (žlutá dečka) a Vikym (oranžová)