Unikátní technologie z Česka: plazmový reaktor dokáže z odpadu vytvořit náhradu zemního plynu

Staví unikátní pasivní bytové domy, budují solární parky, v Česku postavili zatím největší větrný park a vyvíjí revoluční technologii, která dokáže zpracovat jinak nevyužitelný odpad a vyrobit z něj bez emisí třeba náhradu zemního plynu.

Marie Bastlová

28. 4. 2023

Řeč je o skupině JRD, která má právě tohle všechno ve svém portfóliu.

„Z technických realizací jsem pyšný zejména na náš větrný park postavený u Hrádku nad Nisou,“ říká Jan Řežáb, majitel a zakladatel společnosti JRD. Sám sebe představuje jako ekologického vizionáře, průkopníka udržitelného stavitelství, investora do obnovitelných zdrojů energie a ekologické likvidace odpadu a filantropa. A to všechno je.

Skupina JRD vyrostla na výstavbě unikátních kompletně pasivních bytových projektů. „Navenek naše domy vypadají stejně jako ostatní. Možná až extrémně se soustředíme na mnohá technická a technologická řešení, ale tak, aby klient o nich téměř nevěděl, byla jednoduchá pro provoz, ale zároveň přinášela kvalitnější vnitřní prostředí s důrazem na zdraví uživatelů,“ vysvětluje Řežáb v posledním díle podcastu Pod Proudem

Skupina JRD se ale už před lety pustila i do obnovitelných zdrojů energie. Vybudovala několik velkých solárních parků, a to jak v Česku, tak i v zahraničí a postavila už zmíněný větrný park u Hrádku nad Nisou. Jedinečný projekt ale JRD rozvíjí ve vědecko-technickém parku v Dubé u České Lípy. Pod hlavičkou dceřiné firmy Millenium Technologies tam totiž testuje reaktor na plazmové zplynování.

Spočítáme vám, kolik můžete ušetřit pomocí domácí fotovoltaiky

„Přišlo nám, že další oblast, které by slušel posun kupředu, je zpracování odpadu. Proto jsme se pustili do plazmového zplynování. Je to v principu recyklační technologie, odpad pomocí vysokých teplot v našem reaktorů rozkládáme na atomární úroveň a ven vychází syntézní plyn a struska. Syntézní plyn může velmi dobře fungovat jako náhrada zemního plynu, dá se ale využívat i jinak. Tedy, na začátku je odpad a my jsme schopni ho bez emisí transformovat do užitečných materiálů,“ vysvětluje Marek Lang, ředitel divize JRD Energo a člen představenstva společnosti Millenium Technologies.

V jaké fázi je vývoj plazmové reaktoru a jak daleko je od komerčního využití? Jak složité je postavit v Česku větrný park? A kdo si kupuje byty v pasivních domech?

Nejen o tom mluví v tomto dílu podcastu Pod Proudem Jan Řežáb, majitel a zakladatel společnosti JRD a také investor do obnovitelných zdrojů energie a ekologické likvidace odpadu, a Marek Lang, ředitel divize JRD Energo, člen představenstva společnosti Milenium Technologies a také místopředseda Svazu moderní energetiky s moderátorkou Seznam Zpráv Marií Bastlovou.



Epizodu si můžete poslechnout také na: Spotify / Google / Apple



Autorka: Marie Bastlová

Foto: Svaz moderní energetiky