Jak chytře ušetřit za energie? Pardubický kraj úspěšně využívá projekty se zaručenou úsporou

Chcete uspořit za energie, ale nemáte dost peněz na investice? Pomůžou vám takzvané EPC projekty. Díky nim velké korporace, podniky nebo samosprávy mohou snížit náklady i spotřebu energií.

Marie Bastlová

15. 3. 2023

Realizace EPC projektů se přitom platí až z budoucích úspor. Více se dozvíte v novém díle podcastu Pod proudem. Moderátorka Marie Bastlová rozebírala EPC úspory s Milanem Víchem, energetickým manažerem Pardubického kraje a s Miroslavem Maradou, předsedou Asociace poskytovatelů energetických služeb (APES).

“EPC je služba se zaručenou úsporou. Když to vysvětlím jednoduše, tak místo toho, abych platil milion za elektřinu jako do teď, tak budu platit 600 tisíc, a tím zbytkem budu po konkrétní dohodnutou dobu splácet všechny atributy, které EPC přináší. Budu splácet investici do energetického hospodářství na svém majetku, finanční službu a energetický management,” říká Milan Vich, energetický manažer Pardubického kraje. Právě jeho kraj má s EPC jednu z největších zkušeností. Realizuje je od roku 2006 a některé z projektů už stihli splatit a celá úspora už tak zůstává jim.

“Potenciál u nás v kraji byl obrovský, třeba v nemocnicích jsme měli parní hospodářství, kde efektivita byla velmi nízká, takže to generovalo velmi zajímavé možnosti úspor. V současné době máme osm zrealizovaných balíčků a pět nám jich už dokonce skončilo,” doplňuje Milan Vich.

Na projekty mohou dosáhnout soukromé i veřejné subjekty, obecně ale platí, že vhodnější jsou spíše pro větší objekty.

“Aby se to vyplatilo se všemi náklady, které jsou kolem, musí mít daná budova nějakou velikost a nějakou významnější spotřebu energie. Dlouho jsme tuto hranici spotřeby měli v přepočtu na milionu korun ročně. Ale třeba v Pardubickém kraji je do toho zapojeno mnoho budov, které jsou hluboko pod milionem ale jsou spojeny v balíčku s budovami mnohem většími. Tam může být třeba deset mateřských škol, kdy jednotlivě by si na to nesáhly, dohromady ale ano. To je ideální způsob pro města a kraje,” vysvětluje Miroslav Marada, předseda Asociace poskytovatelů energetických služeb. Podle něj zájem o EPC projekty zejména v posledních čtyřech letech významně roste.

Kalkulačka solární elektrárny: vyplatí se vám?

“Je to hodně ale dáno tím, že EPC projekty dnes dosáhnou na dotace stejně jako ostatní projekty. To má i další výhodu, protože vzhledem k podpoře Státního fondu životního prostředí se teď ty projekty dělají komplexně - jak obálka, tak i technologie. I díky tomu roste finanční objem, dnes nejsou výjimkou projekty za půl miliardy korun,” říká Miroslav Marada.

Jak projekty EPC fungují? Pro koho se nejvíc hodí? Jak složité je se do nich pustit? A jaké zkušenosti s nimi po více než desetileté praxi má Pardubický kraj, který na tomto poli patří mezi premianty?

Nejen o tom debatují v dalším dílu podcastu Pod Proudem Miroslav Marada, předseda Asociace poskytovatelů energetických služeb a Milan Vich, energetický manažer Pardubického kraje s moderátorkou Seznam Zpráv Marií Bastlovou.



Epizodu si můžete poslechnout také na: Spotify / Google / Apple



Autor: Marie Bastlová

Foto: Svaz moderní energetiky