Holding Malina žádá o vyhlášení insolvence. Prý aby mohl dodělat všechny zakázky

Vedení Energetického Holdingu Malina oznámilo, že společnost dnes podala k Městskému soudu v Praze insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení reorganizace.

Ondřej Novák

5. 5. 2023

Firma se ke kroku rozhodla údajně proto, že chce dostát svým závazkům a dokončit všechny objednávky od klientů. K tomu má firmě dopomoci právě reorganizace, během které dokončí všechny závazky pod dohledem insolvenčního soudu a insolvenčního správce. Holding o rozhodnutí informoval v tiskové zprávě.

Malina také prý v posledních týdnech proto přijímá řadu opatření s cílem vyřešit problémy, které vznikly v důsledku rozhodnutí bývalého manažerského týmu. Po reorganizaci chce firma pokračovat v instalaci elektráren. Vedení se k tomuto kroku odhodlalo na základě doporučení týmu externích poradců.

„Snažíme se vyřešit problémy, které v Malině vznikly. Zjistili jsme, že manažersky nebyla společnost vedena dobře. Rozhodli jsme se podat návrh na povolení reorganizace společnosti. Je to cesta, jak se nám podaří udržet společnost v chodu a umožnit maximální možné uspokojení věřitelů a dodělat všechny zakázky zákazníků. Reorganizace nám pomůže fungovat podle předem schváleného plánu pod dohledem insolvenčního soudu a insolvenčního správce,“ uvádí k situaci Jan Urban, předseda představenstva Energetického Holdingu Malina.

„Naše dosavadní opatření, která jsme přijali, tedy zastavení nových zakázek, změna v systému manažerského řízení, snižování nákladů ve všech oblastech včetně personální, na řešení problémů nestačí a je potřeba dalších kroků ke stabilizaci společnosti a jejímu dalšímu rozvoji. Chceme být rovněž maximálně transparentní směrem ke klientům a podat jim komplexní informace v rámci insolvenčního řízení,” dodává Urban.

Firma má podle Urbana největší šanci dokončit své závazky vůči klientům právě pokud se podaří učinit reorganizaci. V opačném případě hrozí firmě konkurz, konec činnosti a rozprodání skladových zásob.

„Naše spolupráce se společností Energetický Holding Malina tímto okamžikem dle původní dohody končí. Držíme vedení společnosti palce, aby se podařilo věci zlepšit a naše doporučení pomohly firmě k dokončení rozpracovaných instalací,“ řekl Petr Sochora, který v EH Malina vedl tým externích poradců, jehož činnost skončila odevzdáním výsledků auditů a doporučení.

„Podání insolvenčního návrhu pro hrozící úpadek spojeného s návrhem na povolení reorganizace pro věřitele znamená, že své pohledávky vůči Malině budou muset uplatnit u insolvenčního soudu přihláškou na příslušném formuláři. Již jsme zaznamenali, že někteří kolegové advokáti či advokátní kanceláře klienty Maliny zastupují. V rámci maximální otevřenosti a transparentnosti vedení Maliny zveřejní jejich jména na svých internetových stránkách, aby se i další klienti Maliny mohli na tyto kanceláře obrátit. Cílem reorganizace je dokončení rozdělaných instalací, restrukturalizace společnosti, snížení nákladů spojených s provozem společnosti, aby společnost současný stav překonala, dostála svým závazků v co nejvyšší možné míře a byl zachován i dál její provoz,” sdělil Mgr. Bc. Michal Hora z advokátní kanceláře MDH Legal, s.r.o., která Malinu bude v insolvenčním řízení zastupovat.

Pro zákazníky bude zřízen speciální e-mail

Informace o dalším postupu a důležité odpovědi najdou zákazníci také na webu společnosti a na webu zastupující advokátní kanceláře www.mdhlegal.cz.

Dále bude pro zákazníky zřízena speciální e-mailová adresa zakaznici@malinagroup.cz, kam budou moci směrovat své dotazy. Odpovědi na často opakované dotazy budou pravidelně doplňovány na výše uvedených webových stránkách. Zaměstnanci Maliny budou zákazníky Maliny rovněž kontaktovat a osobně s nimi domlouvat postup na jejich zakázkách.

Další kroky budou následovat dle pokynů insolvenčního soudu a za dohledu insolvenčního správce.

Holding Malina se už řadu týdnů potýká s problémy. Hospodářské noviny například před časem upozornily, že firma hledá kupce a zákazníci se jí nemohou dovolat. Společnost přitom na zálohách vybrala asi 1,5 miliardy korun. Piráti na popud naštvaných klientů společnost prověřili a poté ji obvinili z klamavé reklamy. Seznam Zprávy mimo jiné upozornily, že firma vyzvala zaměstnance, aby od 3. května nepokračovali v zakázkách a vrátili služební automobily.

Kauzu pro vás budeme nadále sledovat a v následujících dnech k ní vydáme další texty.

Autor: Ondřej Novák

Foto: Pixabay