Lipenští osadníci vyhrávají nad developery a turismem. Úřad zarazil satelitní vesnici

Rekreační satelit u osady Mokrá, která spadá pod Černou v Pošumaví, má další problém. Poté, co krajský úřad v únoru poslal tento developerský projekt do celého procesu posuzování vlivu na životní prostředí (EIA), rozhodl nyní tentýž úřad o zrušení regulačního plánu Mokré.

Investor, který chce rekreační areál v Mokré postavit, přitom využívá jakékoli příležitosti, aby se vyhnul konfrontaci s veřejností. Do zjišťovacího řízení v této souvislosti předložil záměr „ZTV Mokrá“.

Chtěl tedy, aby státní orgány posoudily „základní technickou vybavenost“ tedy obslužné komunikace a sítě, nikoli výstavbu jedenasedmdesáti nových domů na okraji Mokré. Úřady přitom měly již předtím problém s lokalitou nového satelitu.

V oblasti se nachází grafit a je součást státní rezervy strategického nerostu. V případě nouze by pak investor musel zajistit možnost těžby.

„Investor tvrdí, že v Mokré postaví areál pro rodinné bydlení, ačkoli každému musí být jasné, že jde o rekreační satelit, který by měl mít více obyvatel než stávající osada. I proto jsme podali na krajský úřad podnět k zahájení přezkumného řízení regulačního plánu Mokré,“ vysvětluje Evženie Nacházelová ze spolku Příroda pro Mokrou a dodává: „Krajský úřad během řízení zjistil, že regulační plán byl vydán v rozporu s územním plánem Černé v Pošumaví a jeho příprava byla zatížena procesními chybami. Musel ho proto pro nezákonnost a nepřezkoumatelnost zrušit.“

„Podle investora údajně dojde výstavbou rekreačního satelitu ke zlepšení podmínek obyvatel. Těch se však zapomněl zeptat. Záměr tak od počátku provází nejen nesouhlas občanů Mokré, ale i bagatelizace vlivu nové zástavby na migrující živočichy, krajinný ráz, kvalitu vody v Lipně, těsně sousedící CHKO Šumava i chráněné druhy,“ vypočítává Jiří Řehounek ze spolku Calla, který poslal připomínky do zjišťovacího řízení EIA a ochranou krajiny na Lipensku se dlouhodobě zabývá.

Jednatel investorské firmy Petr Filipčík pro iDnes.cz uvedl, že do obce, ve které se v tuto chvíli nachází zhruba třicet stálých obyvatel, přivede vodovod i kanalizaci.

„Zlepším tím místním lidem prostředí. Projekt podporuje obec a je v souladu s jejím územním plánem. Pozemky jsou částečně obecní, částečně moje. Inženýrské sítě dostane obec,“ vysvětlil.

Podle Pavly Setničkové Novákové ze spolu Lipensko pro život jsou ale developerské projekty v Mokré v rozporu s nově přijatou Územní studií krajiny Jihočeského kraje. V té se výslovně uvádí, že na Lipensku by se nadále neměly nové stavby umísťovat do volné krajiny a že by se měl klást důraz na nepobytové rekreační aktivity bez areálových zařízení a staveb s negativními vlivy na přírodu a krajinu.

Spolek Lipensko pro život vystupuje proti nadměrné zástavbě v oblasti Lipenska. Vytvořil proto petici Za záchranu „jihočeského moře“ a okolní krajiny, kterou celkem podpořilo více než 4000 občanů.

Petice požaduje hlavně přehodnocení plánů na další betonování lipenské krajiny. Velká část podpisů pochází také z polipenských obcí a jižních Čech. Některé obce v okolí Lipna však stále sázejí na podporu tvrdého turismu, který ničí krajinu a v důsledku poškozuje i její potenciál pro udržitelnou turistiku.

Nové rekreační satelity v přírodně cenných oblastech přitom čelí v poslední době stále větší kritice spolků i místních občanů a potýkají se s problémy při schvalování. Areál Karlovy Dvory u Horní Plané zastavil krajský úřad negativním stanoviskem EIA, záměr v Kovářově vrátil kraj investorovi k přepracování. Apartmánový komplex v Černém Údolí v Novohradských horách pak po protestech veřejnosti stáhl z procesu EIA samotný investor.

Autorka: Kristýna Čermáková

Foto: Pixabay