Generali končí spolupráci s Křetínského uhelným byznysem. Zemní plyn podporuje dál

Generali Česká pojišťovna ukončila k loňskému roku pojištění uhelných elektráren společnosti EPH Daniela Křetínského. Aktivisté na ni ale tlačí dál, aby přestala podporovat i plynovou infrastrukturu.

Na rozhodnutí upozornil Deník N. Pojišťovna Generali pokračuje ve svém plánu dekarbonizace a postupně ruší spolupráce s fosilními společnostmi, mezi kterou je i Křetínského EPH.

„V loňském posledním kvartále jsme postupně přestali pojišťovat veškerý uhelný byznys skupiny EPH, a to po vzájemné dohodě,“ řekl pro Deník N mluvčí české pobočky pojišťovny Jan Marek.

Skupina aktivistů Zastavme špinavé prachy tento krok pojišťovny ocenila. Upozorňují ale na to, že pojišťovna nadále podporuje plynovou infrastrukturu, do které se přelévá velké množství investic Křetínského firmy.

Zemní plyn je sice často zaměňován za bezpečný a nízkoemisní zdroj energie, jedná se ovšem o podobně špinavé palivo, jako je uhlí. Dokud tedy velké společnosti a investoři nezačnou rušit svou podporu celému fosilnímu byznysu a to nejen uhlí, je podle koalice Zastavme špinavé prachy třeba v tlaku vytrvat.

Koalice upozorňuje, že podle Mezinárodní agentury pro Energii a Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu si rozvoj další plynové infrastruktury nemůžeme dovolit, pokud se chceme vyhnout dopadům klimatické krize.

EPH přitom volí byznysovou strategii těžit z levně prodávaných fosilních zdrojů i nadále, na což aktivisté dlouhodobě poukazují. Jedním z jejich cílů je donutit Komerční banku, aby s Křetínského firmou přestala spolupracovat. I proto krok ze strany pojišťovny Generali uvítali. 

Solární elektrárnu můžete získat do několika týdnů, spočítejte si úsporu

„Nicméně plány EPH na rozvoj plynové infrastruktury po celé Evropě jsou neméně děsivé. Evropě nyní hrozí, že investicemi do nových plynovodů a plynových elektráren upadne na další desítky let do závislosti na novém fosilním palivu.

Uhlí vystřídá plyn. Příkladem může být uhelná elektrárna Ostiglia v Itálii, kterou se EPH snaží přebudovat na plynovou. Takové nové plynové projekty by Generali měla rovněž odmítnout pojišťovat,“ uvedl Radek Kubala, výzkumník z organizace Re-set, která je součástí koalice Zastavme špinavé prachy.

Křetínského EPH je českou největší společností a v současnosti vede čistě fosilní politiku. Sází na skutečnost, že dekarbonizace zabere výrazně více let, než současná evropská společnost předpokládá. EPH se sice zavázala k uhlíkové neutralitě také, ale snížit svou produkci emisí o šedesát procent slíbila až do roku 2038.

Odprostit se od fosilních zdrojů plánuje v roce 2050, a do té doby bude těžit ze svého jedinečného postavení mezi čistými nízkoemisními společnostmi. Pro tento přístup je Daniel Křetínský tvrdě kritizován, ale zatím se zdá, že se na jeho postojích nic nemění.

Autorka: Kristýna Čermáková

Foto: Pixabay