Jak vydělat na záhubě planety: Křetínský skupuje uhlí, zatímco svět buduje čistou energetiku

Miliardář Daniel Křetínský sází na neudržitelnost, konstatuje ve svém článku agentura Bloomberg. Křetínský využil dlouhých termínů pro dekarbonizaci průmyslu a místo zelených investic sází na uhlí.

Je tak podle Bloombergu jedním z nejvýraznějších zástupců znepokojivého celosvětového trendu: Přesunu veřejně držených aktiv z fosilních paliv do rukou soukromých podniků, které mají obvykle volnější klimatické cíle a nezodpovídají se investorům, kteří se zajímají o otázky životního prostředí, sociálních dopadů a udržitelného řízení.

Jeho společnost EPH je přitom již nyní jedním z největších producentů oxidu uhličitého v Evropě a spolu s dalšími energetickými společnostmi se podílí na významném znečištění ovzduší. Křetínského pozice druhého nejbohatšího Čecha s majetkem přes devět miliard korun z něj navíc dělá silného hráče na poli uhelné lobby.

Podle poradce se zelenými investicemi Johna Mortona jsou přitom dlouhodobé investice do fosilních paliv hloupost. „V nepříliš vzdálené budoucnosti nastane okamžik, kdy bude neuvěřitelně náročné převést tato aktiva na někoho dalšího,“ vysvětluje. A tak se od Křetínského dá očekávat, že se bude snažit blokovat zelenou transformaci co nejdéle.

Zatímco ostatní prodávali, on kupoval

Že budoucím zdrojem bohatství nebudou fosilní paliva, pochopila už většina světa. Oči investorů se tak nevyhnutelně začaly otáčet směrem k udržitelným technologiím a obnovitelným zdrojům. A jejich dosavadní uhelné doly a elektrárny jako by z ničeho nic začaly ztrácet na hodnotě.

V roce 2020 se Evropa zavázala ke klimatickému plánu a spustila tak řetězovou reakci mnoha společností, které se začaly zbavovat svých fosilních aktiv a postupně přecházejí na čistou energetiku. To ovšem neplatí pro EPH, která naopak využívá tento trend pro výkup „špinavých“ zdrojů energie za minimální cenu.

A navzdory (nebo spíše díky) evropskému klimatickému plánu EPH v roce 2021 vykázala meziroční nárůst tržeb o deset miliard eur.

Podle vedoucího oddělení obnovitelných zdrojů ze společnosti LEAG Fabiana von Oesena se pro investory jako je Křetínský objevilo dilema, jak a kdy vystoupit z uhelného byznysu. A EPH jen sází na to, že konec přijde později, než by konkurence očekávala.

Sama se sice zavázala k uhlíkové neutralitě, ale výrazně později než ostatní. Snížit svou produkci emisí o šedesát procent slíbila do roku 2038 a být uhlíkově neutrální má v plánu až na rok 2050. A do té doby bude vydělávat na špinavé energii a zneužívat snahy ostatních firem o chování zodpovědné k budoucnosti planety.

Text: Kristýna Čermáková

Foto: Pixabay