Tip na jarní výlet: Vydejte se do jeskyní na prohlídku netopýrů, ferratu či na koncert

Čtrnáct jeskyní, které přes zimu nejsou přístupné většinou kvůli hibernujícím netopýrům, je opět otevřeno. Ministerstvo životního prostředí láká turisty na zážitky, prohlídky i sportovní aktivity.

Ve většině z nich nabízejí program a zvou návštěvníky k prohlídce. Například jeskyně Na Špičáku u Supíkovic na Jesenicku nabízí komentované prohlídky již probuzených netopýrů a vrápenců. Jeskyně v Moravském krasu pak nabízejí nové zážitkové okruhy.

První letošní novinku uvádí jeskyně Po stopách Nagela. „Jeskyně zahrnuje i dvanáctimetrový svislý žebřík, desetimetrovou podzemní ferratu – kovové stupy vedoucí po stěně jeskyně v místech které podemlela voda, několik „plazivek“ nízkými průrvami i kus chůze podzemním tokem,“ uvádí web ministerstva.

Správa jeskyní České republiky láká například na nově zpřístupněné trasy v Moravském krasu i do známé jeskyně Výpustek. Macocha návštěvníkům nabídne koncerty a Kateřinská jeskyně pořádá na konec dubna Slet čarodějnic. Mezi dalšími otevřenými jeskyněmi jsou i Mladečské jeskyně u Litovle nebo Chýnovská jeskyně na Táborsku.

Nejmenší netopýr je menší než prst.

Jeskyně se na zimu zavírají obvykle z důvodu ochrany přezimujících netopýrů a vrápenců. Ti jsou během hibernace velmi citliví na hluk a světlo. Nepozorní návštěvníci by je mohli vyrušit, ať už svou přítomností, nebo zahřátím okolního vzduchu z dechu či svitu čelovek.

Dříve probuzení netopýři jsou pak náchylní na nízkou teplotu, v zimním období neseženou dostatek potravy a většinou umírají. Z tohoto důvodu je jejich ochrana při zimování prioritou, a jeskyně jsou zavírány v období od listopadu do března. Ani do přes zimu otevřených jeskyní se lidem nedoporučuje vstup.

Solární elektrárnu můžete získat do několika týdnů a ušetřit desítky tisíc korun ročně

V České republice se vyskytuje celkem 26 druhů netopýrů. Mezi nejčastější druhy patří například netopýr velký, netopýr rezavý, netopýr řasnatý a netopýr vodní. Vzácní jsou pak například netopýr ušatý, netopýr hnědý nebo netopýr východní. Netopýři jsou aktivní hlavně v noci a dokáží pomocí echolokace najít kořist a orientovat se v prostoru. Dosahují velikosti od palce u ruky až po dvě dlaně.

Vrápenci jsou menší a aktivní především ve dne. V České republice žije celkem 19 druhů vrápenců, z nichž nejčastější je vrápenec malý. Vrápenci se živí hmyzem, který chytají pomocí lepkavých jazyků a speciálních klepítek na křídlech.

Tato klepítka vrápencům umožňují zůstat viset na místě a chytat kořist i ve vzduchu. Stejně jako netopýři, i vrápenci jsou v České republice chráněni zákonem a jejich ochrana je důležitá pro zachování biodiverzity. Oba druhy jsou totiž významnými predátory hmyzu a jeden netopýr uloví za noc zhruba čtvrtinu své váhy, což může znamenat i dva až tři tisíce jedinců hmyzu.

Text: Kristýna Čermáková

Foto: Lennart Lennuk - Own work, CC BY 4.0