Ceny plynu padají. Pod vládní strop zlevňuje už i Pražská plynárenská

Po více než roce vypuknutí energetické paniky jsou ceny energií opět pod vládním stropem. Nyní se ke zlevňujícím společnostem přidala i Pražská plynárenská.

Pražská plynárenská přitom mezi energetickými giganty patří k posledním. Řada dodavatelů zlevnila už začátkem roku. „Vzhledem k příznivější situaci na trhu energií snižujeme od 1. 5. 2023 prodejní ceny zemního plynu u produktu Standard a ceníků na něj navázaných. Snížené ceny se pohybují pod úrovní vládou stanovených zastropovaných cen,“ informovala Pražská plynárenská své zákazníky emailem.

Pražská plynárenská bude zákazníkům nově nabízet plyn za 2 400 korun bez DPH, respektive 2 904 korun za megawatthodinu s DPH, vládou stanovený strop přitom počítá s cenou 3 025 korun za megawatthodinu s DPH. Výrazný pokles cen plynu na trhu jako první zohlednily společnosti ČEZ a E.ON, které snížily své ceny elektřiny i plynu pod vládní stropy už v únoru.

„Úspora oproti stropu bude opravdu výrazná. V případě tříleté fixace se zákazník topící plynem dostane až na 1 500 korun za MWh, což je o 1 000 korun a 40 procent níže, než jsou zastropované ceny (bez DPH, pozn. red.). Domácnost bydlící v rodinném domě, která topí plynem, takto ušetří oproti stropu zhruba 10 tisíc korun ročně. U elektřiny bude úspora oproti stropu až 700 korun na megawatthodinu. Ceny elektřiny nejdou dolů tak rychle jako ceny plynu, ale my doufáme, že to je jen otázkou čas,“ vysvětloval generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Plyn je na předválečných cenách

"Slíbili jsme vám, že jakmile to půjde, upravíme koncové ceny pro naše zákazníky. Na nic jsme proto nečekali a ceny jsme se rozhodli snížit hned, jak nám to situace na trhu dovolila," uvádí webové stránky společnosti EON. Stejně tak reagovaly i další společnosti, jako například MND, Eon nebo Innogy. „Ceníky se stropem MND nabízejí zákazníkům ceny výhodnější než ceníky základní, protože jejich cena je odvozena přímo z aktuální situace na velkoobchodním trhu,“ uvedl Jan Sýkora, ředitel marketingu a komunikace MND Energie.

Vyplatí se vám fotovoltaika?

„Zákazníci se dostanou pod cenový strop o 250 korun. Nabídka platí pro nové i naše stávající zákazníky, kterým aktuálně končí fixovaná smlouva a podepíší smlouvu od prvního března. Stejně jako u dodávek plynu volíme férový přístup a nabízíme pouze smlouvu na kratší období, u elektřiny je to konkrétně na patnáct měsíců. Pokud za rok cena ještě klesne, zákazník se opět dostane k výhodnější nabídce,“ uvedl David Konvalina, ředitel Innogy pro maloobchod a marketing.

Zlevňování energií je logickou reakcí na prakticky plné zásobníky plynu a obecně nízkou spotřebu elektřiny přes zimu. Navzdory panickým předpovědím loňského března, se podařilo získat dostatek energie i z obnovitelných zdrojů a poradit si tak bez pomoci ruského plynu. Kombinací věterných i solárních elektráren jsme navíc získali více elektřiny, než z využití zemního plynu.

Loni v srpnu velkoobchodní ceny plynu na Energetické burze Praha atakovaly cenu 8 000 Kč za megawatthodinu. Nyní se se stejné množství obchoduje za zhruba 1 500 korun za megawatthodinu, což je asi o 200 korun více než před ruskou invazí na Ukrajinu.

Autor: Kristýna Čermáková

Foto: Pixabay