V Nové zelené úsporám Light se objevili první energošmejdi. Poradci dostanou identifikační průkazy

O dotaci z úspěšného programu Nová zelená úsporám Light (NZÚ Light) požádalo už téměř 21 tisíc lidí. Ministerstvo životního prostředí zaznamenalo první případy nekalého působení takzvaných energošmejdů.

Pavel Baroch

23. 3. 2023

Od začátku ledna, kdy byl spuštěn dotační program Nová zelená úsporám Light, přijal Státní fond životního prostředí už 20 631 žádostí za 2,3 miliardy korun. Zatím proplatil přibližně 6,5 tisíce žádostí za 752 milionů. Program je zaměřený na seniory, domácnosti pobírající příspěvek na bydlení nebo lidi s handicapem, kteří mohou provést rychlá, ale účinná úsporná opatření – například vyměnit okna nebo zateplit fasádu či střechu.

Ministerstvo životního prostředí už ale zaregistrovalo první pokusy o zneužití tohoto programu. „Bohužel zaznamenáváme některé případy zneužití ze strany osob vydávajících se za poradce Nové zelené úsporám Light, kteří vyžadují poplatek za podání žádosti, případně se snaží prodat žadatelům další služby, které vůbec nesouvisí s dotacemi na rychlé renovace,“ uvedl ministr Petr Hladík (KDU-ČSL).

Legitimace pro všechny poradce

Popsal zkušenost, kdy zástupci jisté firmy požadovali za zprostředkování dotace odměnu 5 procent z dotace, navíc část této odměny chtěli zaplatit předem. „Abychom ochránili naše seniory a další oprávněné žadatele před těmito takzvanými šmejdy, nově se budou naši poradci prokazovat průkazkami, které umožní zájemcům o dotace jednoduše ověřit, že mají oprávnění poskytovat poradenství k Nové zelené úsporám Light,“ konstatoval Hladík.

Zdůraznil, že poradenská asistence je hrazena státem, konkrétně z prostředků Národního plánu obnovy, a pro žadatele tedy zcela zdarma. „Pokud kdokoliv požaduje od žadatelů v Nové zelené úsporám Light jakýkoliv poplatek, není to náš proškolený poradce,“ poznamenal ministr Hladík.

Dodal, že zatím jde o jednotky případů takových nekalých praktik. Ministerstvo a Státní fond životního prostředí na to ale záměrně upozorňují už nyní, aby si lidé na energošmejdy dávali pozor a současně aby od neseriózního chování odradily.

Identifikační průkaz poradce bude obsahovat fotografii a další údaje, podle nichž bude možné na webových stránkách novazelenausporam.cz ověřit, jestli je jeho držitel skutečně oprávněný k poskytování poradenství. Legitimaci dostane každý poradce z Místní akční skupiny (MAS) a Energetického konzultačního a informačního střediska (EKIS/M-EKIS), který splní všechny povinné kroky registrace do příslušné databáze.

„Spolu s registrací bude každému poradci přidělen i unikátní identifikační kód. Podle něho si každý může jednoduše na webu ověřit, zda daný člověk skutečně patří do naší poradenské sítě. Pro okamžité ověření bude na kartě rovněž uvedena speciální telefonní linka,“ vysvětlil ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman. Dodal, že dohromady je do sítě zapojeno 307 poradců MAS a 52 konzultantů EKIS.

Aktivní oslovování domácností

Poradci programu NZÚ Light poskytují komplexní pomoc s vyřízením dotace. Žadatelům potvrdí odborný posudek a závěrečnou zprávu o uskutečněných opatřeních, což jsou doklady potřebné k podání žádosti a doložení realizace.

Zájemce, kteří si sami neporadí, provedou celým procesem od výběru vhodných opatření, přes podání žádosti až po doložení realizace. Poskytnou jim rovněž telefonické konzultace k podmínkám programu. Kontakty na ně jsou k dispozici na webových stránkách programu, kde si každý může vybrat poradce podle svého bydliště a rovnou si domluvit osobní schůzku.

Ministerstvo a fond nyní hodlá postupně přejít z „pasivní fáze“, kdy se na ně obracely samy domácnosti s žádostmi o dotaci, do „aktivní etapy“, kdy budou poradci přímo oslovovat vytipované rodiny s nabídkou úsporných opatření. Nejaktivnější by měli být v Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji, kde se zatím v přepočtu na počet obyvatel nashromáždilo nejméně žádostí. „Na tyto kraje se chceme primárně zaměřit,“ potvrdil ministr Hladík.

V přepočtu na počet obyvatel je zatím největší zájem o peníze z NZÚ Light v Královéhradeckém a Zlínském kraji. Každá domácnost může dostat na výměnu oken nebo zateplení až 150 tisíc korun, přičemž výše dotace může být stoprocentní. Zatím je průměrná výše příspěvku 112 tisíc korun.

Nejžádanější jsou aktuálně dotace na výměnu starých netěsnících oken, o které si žádá více než 70 procent domácností, počet vyměněných oken se tak přehoupne přes stotisícovou hranici. Velký zájem je rovněž o zateplení fasády, žádá o ně zhruba pětina rodin. Původně bylo na NZÚ Light vyčleněno 1,5 miliardy, ale to se ukázalo jako nedostatečné.

„Z důvodu velkého zájmu jsme už museli alokaci jednou navyšovat na tři miliardy korun a chtěl bych opět zdůraznit, že jsme připraveni do programu další peníze přidat, aby mohl běžet dlouhodobě. Nikdo se tak nemusí bát, že by peníze došly,“ konstatoval ministr Petr Hladík, podle něhož by program měl fungovat několik let. Program je financován z programu HOUSEnerg Modernizačního fondu, který čerpá prostředky zejména z emisních povolenek.

Státní fond životního prostředí momentálně eviduje v průměru 300 žádostí denně. „Nová zelená úsporám Light je jednoznačný úspěch. Program si našel své adresáty, kteří přivítali příležitost snížit náklady na vytápění nejen v letošní sezóně. V drtivé většině případů si žádosti podávají zájemci pobírající starobní důchod. Jsme rádi, že díky rozsáhlému poradenství pro ně není podání žádosti složité, a do budoucna díky identifikačním průkazům nebude ani rizikové,“ uvedl Petr Valdman ze Státního fondu životního prostředí.

Příručky s praktickými radami

Celkem 97 procent žádostí o dotace dorazí ještě před zahájením stavebních prací. Také proto vydal fond informační příručky s praktickými radami k zateplení jednotlivých konstrukcí domu. Žadatel díky nim získá lepší orientaci, jaké přínosy zateplení dané konstrukce domu přinese a jak správně postupovat.

„Aby bylo okno provedeno řádně podle předepsaných norem a spoj okna a stěny byl opravdu těsný (aby okny netáhlo a ve spáře nekondenzovala vzdušná vlhkost), musí být okno po celém obvodu opatřeno parotěsnou páskou. Ta uzavírá připojovací spáru na vnitřní straně (do interiéru). Páska bude nalepena na suchý a rovný povrch stavebního otvoru. Musí být přetažena stavebním lepidlem tak, aby byla trvale připojena ke zdi a řádně těsnila,“ píše se například v příručce o oknech a dveřích.

Ministerstvo životního prostředí chystá ještě další novinky, které hodlá představit na jaře. „V současné době vyhodnocujeme pilotní fázi programu a do budoucna počítáme i s rozšířením nabídky možných opatření. Není důvod, aby domácnosti s nízkými příjmy neměly přístup například k vlastní fotovoltaice určené třeba na ohřev vody,“ poznamenal ministr Petr Hladík.

Autor: Pavel Baroch

Úvodní ilustrační foto: Pixabay