Další Putinova prohra. Češi se naučili šetřit s plynem

Navzdory vrcholící topné sezóně jsou české zásobníky s plynem stále plné ze dvou třetin. Kromě mírného podzimu a zimy na tom mají podíl i úspory.

Ondřej Novák

11. 2. 2023

Podle stránek Ministerstva průmyslu a obchodu byly 10. února české zásobníky naplněné ze 67 procent a je v nich naskladněno 956 miliard metrů krychlových zemního plynu. V meziročním srovnání od začátku října Češi spotřebovali o 21,2 procenta méně plynu, než v předchozí topné sezóně a o 22 procent méně oproti průměru předchozích tří let.

Ačkoliv je průměrná teplota v této topné sezóně o 0,9 stupně Celsia vyšší než v té předchozí, šetřit se Čechům dařilo i ve chvílích, kdy bylo naopak chladněji. Třeba průměrná teplota v pátém týdnu letošního roku byla o 1,7 stupně nižší než loni, ale spotřeba meziročně klesla o 6,4 procenta.

Úspor si všímají i dodavatelé energií. Distribuční společnost EG.D, která je součástí skupiny E.ON, zaznamenala pokles spotřeby plynu v lednu meziročně o 19,2 procenta. U elektřiny klesla spotřeba o 8,1 procenta oproti lednu loňského roku.

„Pokud datujeme start nynější topné sezony na začátek října, tak vidíme jasné tendence ve snižování spotřeby. Kromě hledání energetických úspor v domácnostech i firmách sehrálo svou roli na nižším odběru ze sítě i teplé počasí během podzimu a nezvykle teplý leden, kdy průměrná venkovní teplota činila 2,8 stupně Celsia, zatímco vloni 1,2 stupně a v roce 2021 pouze 0,1 stupně. Lidé proto tolik nemuseli topit,“ vysvětluje okolnosti nižší spotřeby Petr Vaculík, vedoucí dispečerského řízení sítí společnosti EG.D.

Podcast: Informovanost o Green Dealu je v Česku minimální, debatu komplikují dezinformátoři

Odběratelé v předchozích dvou letech spotřebovávali každý rok od října do ledna zhruba stejné množství zemního plynu a elektřiny. U plynu se jednalo okolo 155 milionů metrů krychlových a u elektřiny zhruba o 5,1 milionu megawatthodin.

V současné topné sezoně však snížili v meziročním srovnání spotřebu plynu o 20,8 procenta oproti období mezi říjnem 2021 a lednem 2022 a o 21,3 procenta než v sezoně 2020/2021. U elektřiny pak energetici ve sledovaném období evidují úsporu 7,9 procenta než mezi říjnem 2021 a lednem 2022 a o 6,7 procenta vůči stejnému období let 2020 a 2021.

Spočítáme vám, kolik můžete ušetřit pomocí domácí fotovoltaiky

„I díky celoevropským úsporám a relativně teplému počasí zůstávají zásobníky s plynem nejen v České republice, ale všude v Evropě blízko rekordním úrovním pro toto roční období,“ potvrzuje šetření s plynem i Tomáš Plocek, vedoucí oddělení pořízení energií společnosti E.ON Energie.

Cena energií klesá pod vládní stropy

Nižší spotřeba se začíná promítat i do konečných cen energií. E.ON, který zásobuje elektřinou zákazníky v Jihočeském a Jihomoravském kraji, v částech Zlínského a Olomouckého kraje a v Kraji Vysočina, a plyn dodává v Jihočeském kraji a na Pelhřimovsku, snížil cenu energií už pod limit daný vládními stropy. Změna se týká zhruba milionu stálých zákazníků. Elektřinu E.ON zlevnil o 18 procent a nová cena je šest procent pod vládním stropem. Plyn firma zlevnila o 13 procent a je tak o osm procent nižší než vládní strop. Ten je u silové elektřiny aktuálně ve výši 6 050 korun včetně DPH, u plynu 3 025 korun včetně DPH.

Podobně na situaci na trhu reaguje i ČEZ Prodej, který upravil ceníky fixací u elektřiny i plynu.

„Úspora oproti stropu bude opravdu výrazná. V případě tříleté fixace se zákazník topící plynem dostane až na 1 500 korun za MWh, což je o 1 000 korun a 40 procent níže, než jsou zastropované ceny. Domácnost bydlící v rodinném domě, která topí plynem, takto ušetří oproti stropu zhruba 10 tisíc korun ročně. U elektřiny bude úspora oproti stropu až 700 korun na megawatthodinu. Ceny elektřiny nejdou dolů tak rychle jako ceny plynu, ale my doufáme, že to je jen otázkou čas,“ vysvětluje generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

„V tuto chvíli máme cca 1,5 milionu našich stálých zákazníků na fixacích a stovkám tisíc z nich budou fixace brzy končit. Chceme jim nabídnout skutečně výhodnou cenu. Produkt je samozřejmě otevřený i zákazníkům s ceníkem na dobu neurčitou.“

Zlevnění ohlásili také Innogy, MND a Centropol. Naopak zákazníci Pražské plynárenské nebo PRE zatím na slevu čekají marně.

Autor: Ondřej Novák

Foto: Pixabay