Nespolupracujte s Křetínského EPH, vyzvalo pět set lidí Komerční banku

Na krátkém happeningu před budovou Komerční banky koalice organizací Zastavme špinavé prachy upozornila na byznys založený na fosilních palivech společnosti EPH miliardáře Daniela Křetínského.

Koalice spustila v dubnu akci Napiš Komerční bance. V akci jde o zaslání dopisu generálním řediteli KB, Janu Juchelkovi, a širšímu vedení firmy, aby banka přestala financovat miliardáře Křetínského a jeho firmu EPH. Ke dvacátému dubnu zaslalo přes stránku komercka.spinaveprachy.cz bance výzvu přes 500 lidí.

Tyto e-maily přišli zástupci koalice Zastavme špinavé prachy předat i na valnou hromadu, která se konala před budovou Komerční banky ve Stodůlkách. Podle mluvčí koalice Karly Pohlové by banky neměly podporovat uhlobarony, jako je právě Křetínský. Zvlášť, když má EPH v plánu investovat do rozvoje plynové infrastruktury a ohrozí tím budoucnost klimatu.

„Ze schůzky se zástupci Komerční banky máme informace o tom, že tato banka zvažuje ukončit spolupráci s EPH! Snažíme se jí proto ukázat, že česká veřejnost o to opravdu stojí. Musíme ukázat, že Česká republika nechce dalšího vlivného miliardáře v médiích a politice. Natož uhlobarona. V zahraničí s takovými firmami banky přestávají spolupracovat. Nejen z ekologických důvodů, ale i proto, že fosilní byznys je pro ně stále méně a méně rentabilní,“ říká Radek Kubala z platformy Re-set.

Spočítejte si úsporu a získejte střešní elektrárnu do několika týdnů

Pro Obnovitelne.cz Komerční banka tyto informace nepotvrdila. Podle tiskové mluvčí banky Šárky Nevoralové ale vnímají udržitelnost jako důležité téma a uvědomují si jeho naléhavost. Společnost se považuje za příklad zodpovědné instituce, která podporuje udržitelnost i aktivity pro ochranu životního prostředí.

„Komerční banka se v souladu s ambicemi skupiny Société Générale a její přítomností v alianci Net-Zero Banking Alliance zavázala sladit své aktivity s cíli stanovenými Pařížskou dohodou, naším hlavním cílem je dosažení nulových emisí uhlíku do roku 2026. Komerční banka cíleně a dlouhodobě podporuje svým financováním energetickou tranzici směrem od fosilních paliv k udržitelným řešením,“ uvedla Nevoralová.

Na rozdíl od mnoha jiných miliardářů se Daniel Křetínský rozhodl vydat cestou fosilních paliv a v době, kdy se zrak většiny společností upírá k obnovitelným zdrojům, on vykupuje výhodně fabriky a doly pro těžbu uhlí i plynu. A Komerční banka pravidelně poskytuje jeho společnosti EPH miliardové úvěry na rozšiřování tohoto byznysu, což se stalo právě největší kritikou zástupců koalice.

Text: Kristýna Čermáková

Foto: Petr Zewlakk Vrabec