Přidává vláda tajně do jídla hmyz? Na internetu koluje nová konspirace

Využití hmyzu, především cvrčků, jako jednoho z živočišných přírodních proteinů v posledních letech nabývá na popularitě. Možná právě proto na tento trend zacílili dezinformátoři a spustili vlnu hoaxů o skrytém využití cvrčků.

"EU dovolila přidat do jídla cvrčky!" "Laboratorní maso Billa Gatese způsobuje rakovinu." "Hmyz v potravinách - nebezpečí pro vaše zdraví." Na nově kolující dezinformace upozornili Čeští elfové a manipulatori.cz. Lživé informace se začaly šířit zejména prostřednictvím webu Aeronet, který již dříve BIS označila za prokazatelně dezinformační.

Proti dezinformační organizace zaznamenaly desítky tisíc řetězových e-mailů s nepravdivými informacemi o jedlém hmyzu. Ty často cílí na snadno ovlivnitelné skupiny obyvatel. Šíření lží už se negativně podepsalo na podnikatelích, jejichž byznys na cvrččím proteinu stojí.

„S ohledem na rostoucí počet narativů týkajících se potravinové substituce bílkovin pomocí bílkoviny pocházející z hmyzu a na akceleraci těchto narativů Andrejem Babišem, který je chce využít ve své kampani do Evropského parlamentu, vyhotovili Čeští elfové cílený report, který má především informovat o vážném riziku šíření dezinformací a dehonestování firem a subjektů, které se udržitelností zabývají,“ píší Čeští elfové ve svém reportu.

  • „ČE zajímají tyto dezinformace, pokud jsou zneužívány k podpoře proruských narativů, zejména k útokům na instituce, které Ruská federace potřebuje oslabit. V tomto případě tyto útoky šíří známé proruské zdroje, dále jsou v rámci útoků na tento druh potravy napadány demokratické instituce a ‚obvyklé‘ terče proruských dezinformací. Chápeme tedy deklarovaný cíl těchto organizovaných útoků jako zástěrku,“ dodávají Čeští elfové

    Manipulativní obsah má podle zakladatelů firmy Sens za cíl zdiskreditovat etické zdroje živočišného proteinu. „Na konci ledna 2023 povolila Evropská unie použití surovin hmyzího původu v potravinách. Tuto informaci však řada dezinformačních zdrojů překroutila a začala ji podávat tak, že je to snad povinnost.

    Jde ale pouze o možnost, a pokud se hmyz v potravinách použije, musí to být řádně označeno, stejně jako u každé jiné suroviny, která je v produktu obsažena,“ zdůrazňuje Radek Hušek, spoluzakladatel českého startupu Sens, který nabízí českému trhu potraviny z cvrččího proteinu. Využití hmyzu podle něj představuje cestu k maximálně udržitelnému zdroji živočišných bílkovin s minimálním dopadem na planetu.

    Spočítejte si úsporu a získejte střešní elektrárnu do několika týdnů

    Cvrččí protein je udržitelnou alternativou k masu, bohatým zdrojem proteinů. Například na produkci jednoho hovězího steaku se spotřebuje stejný objem vody, kolik jí proteče za deset hodin sprchování. Cvrččí protein je přitom stejně kvalitní jako hovězí, a přitom má 2000krát nižší nároky na vodu, vyžaduje 12krát méně krmiva a vyprodukuje sto krát méně skleníkových plynů než produkce stejného množství hovězího proteinu.

    „Každý si hned představuje, jak mu na talíři musí běhat brouci. Pojídání celého hmyzu ale praktikují spíše odvážlivci, kterých je nicméně také rok od roku více. Je to jako jíst ústřice, kaviár nebo tatarák,“ vysvětluje Hušek.

    Navíc podle něj k žádné drastické změně našeho jídelníčku nedojde. „To, že jsou cvrčci novým zdrojem bílkovin, ještě neznamená, že musí všichni přestat jíst maso. Je to stejné, jako byste stigmatizovali vegany a vegetariány. Je zkrátka spousta lidí, kteří z etických či zdravotních důvodů nechtějí nebo nemůžou jíst maso.

    A právě cvrčci jsou ideální alternativou pro ty, kteří chtějí zůstat u živočišného proteinu. Rozhodně to ale neznamená, že budeme potají přimíchávat cvrččí protein do potravin a agresivně útočit na masný průmysl. Útoky zaznamenáváme spíše opačným směrem, tedy k našemu byznysu. Navíc přidávat potají cvrčcí protein do pečiva, jak rádi straší dezinformátoři, je jako pančovat tuzemák karibským rumem,“ dodává.

    Text: Kristýna Čermáková

    Foto: Pixabay