Obnovitelné zdroje a elektromobilita nabírají raketové tempo. Blýská se na lepší časy

Dopady války na Ukrajině prokázaly, že energetická soběstačnost může mít i jiné, než jen klimatické důvody. A odstartovaly boom po udržitelných zdrojích energie, jak shrnuje nejnovější analýza IEA.

Určitý konzervatismus a lenost vytrvat v tom systému, který léta funguje a je ověřený, brzdí mnoho technologických novinek. A to i když jsou klíčové pro přechod na čistou energii a řeší klimatické změny.

Proč instalovat tepelné čerpadlo, když váš plynový kotel funguje dobře, nebo kupovat elektromobil, když vám stačí ten benzinový? Proč budovat nové elektrické vedení pro připojení solárních elektráren k síti, když elektrárny na fosilní paliva jsou již zapojeny a fungují? Článek na Financial Times ale ukazuje, že navzdory této stránce lidské povahy se svět vyvíjí kupředu. A k lepšímu.

Probíhající krize energetické bezpečnosti však ukázala, jak mohou otřesy vyvést systémy z této funkční setrvačnosti. Před šesti měsíci Mezinárodní energetická agentura (IEA) ukázala, že důsledky války na Ukrajině změní budoucnost světové energetiky, přičemž poprvé byl jasně patrný blížící se vrchol poptávky po fosilních palivech, k němuž by mělo dojít do konce desetiletí. Svět energetiky se však rychle mění – a čisté technologie nabírají na síle.

Za to můžeme poděkovat řadě nových technologií v oblasti čisté energie, jako jsou solární panely, větrné turbíny, elektromobily a tepelná čerpadla, a současně také politikám a investicím, které podporují jejich růst. V energetických a klimatických kruzích je dobře známo, že technologie se rychle rozvíjejí, ale mnoho lidí si stále neuvědomuje, jak rychle.

Spočítejte si úsporu a získejte střešní elektrárnu do několika týdnů

Vezměme si konkrétní příklady – třeba solární panely. V posledních dvou letech se šíří dostatečně rychle na to, aby napomohly nulovým emisím v roce 2050 podle plánu IEA. S nízkouhlíkovou elektřinou je také zpět ve hře jaderná energetika.

Prodej tepelných čerpadel, která jsou nezbytná pro udržitelné a bezpečné vytápění budov, v posledních dvou letech rychle roste. Pokračující růst tímto tempem by do roku 2030 téměř zdvojnásobil jejich podíl na vytápění budov na celém světě. V USA a v rostoucím počtu evropských zemí již nyní předstihují plynové kotle a v Číně, která je největším světovým trhem s tepelnými čerpadly, je poptávka po nich stále vysoká.

Budoucnost dopravy? Nejpozději do roku 2025 začne ustávat poptávka po naftě a benzínu

Prodej elektromobilů prudce roste, v roce 2022 představovaly 15 procent celosvětového trhu. Přitom ještě v roce 2017 to bylo méně než pět procent. Velký vliv mají vládní dotace, které snižují některé náklady při pořízení elektromobilu i náklady na jeho každodenní provoz. I bez nich je ovšem na provoz auto levnější než konvenční auto na fosilní paliva.

Nedávný krok zemí OPEC+ k výraznému omezení těžby ropy navíc hrozí opětovným zvýšením ceny této suroviny na ekonomicky bolestivou úroveň, což činí důvody pro koupi elektromobilu přesvědčivějšími než kdy dříve.

Koncem dubna zveřejní IEA novou analýzu elektromobility pro rok 2023. Už teď je ale jasné, že při udržení současných trendů převaha elektromobility v roce 2030 ušetří pět milionů barelů ropy denně. Pokud vlády v tom roce dále budou nízkoemisní auta podporovat jako doposud, číslo bude ještě větší.

V analýze z roku 2021 IEA tvrdila, že se blíží vrchol poptávky po benzínu, právě díky vyššímu počtu elektroaut a současně díky zlepšování úspory paliva u fosilních aut. Letošní analýza by tento údaj měla rozšířit. IEA předpokládá, že globální poptávka po fosilních palivech v celkové dopravě dosáhne vrcholu v roce 2025.

Přechod na čistou energii se zrychluje i v dalších odvětvích, včetně těch, kde je snižování emisí nejnáročnější, jako je například ocelářství. Nabídka projektů na výrobu oceli pomocí vodíku namísto uhlí se rychle rozšiřuje. Pokud se v současnosti plánované projekty uskuteční, mohli bychom mít již v roce 2030 k dispozici více než polovinu toho, co potřebujeme pro dosažení čisté nulové spotřeby podle IEA.

Tento transformační vývoj urychluje vznik nové ekonomiky čisté energie. Vzhledem k tomu je snaha některých společností a vlád o výstavbu nových rozsáhlých projektů v oblasti fosilních paliv nejen sázkou proti dosažení klimatických cílů světa, ale také riskantní nabídkou pro investory, kteří chtějí rozumnou návratnost svého kapitálu.

Autorka: Kristýna Čermáková

Foto: Kristýna Čermáková