Nová turecká solární elektrárna má výkon 1350 MW. Je pátá největší na světě

Turecký prezident Erdogan v úterý slavnostně otevřel pátou největší solární elektrárnu na světě s výkonem 1350 MW. Stavbu vnímá jako krok k energetické soběstačnosti země.

Solární elektrárna Kalyon Karapinar by podle dostupných údajů měla být největší podobnou soustavou panelů v Evropě, pokud do ní budeme Turecko počítat, a pátou největší na světě. Skládá se z více než 3,2 milionů solárních panelů, instalovaný výkon dosahuje výše 1350 megawattů a ročně by měla vyrobit až tři miliony kilowatthodin elektřiny. Turecký deník Daily Sabah dále uvedl, že elektrárna bude zásobovat elektřinou dva miliony lidí a ušetří státu 450 milionů dolarů ročně, které by utratil za fosilní paliva.

Výstavba stavby je součástí turecké snahy o zvýšení podílu výroby energie přímo v regionech a také prosazované podpory obnovitelných zdrojů. Jen Kalyon Karapinar ušetří 1,5 milionu tun uhelných emisí ročně a zvýší podíl solární energie v zemi o dvacet procent. Výstavby pokračují i v oblastech vhodných pro větrné turbíny poblíž Ankary a stále další místa jsou obsazována solárními panely. Například formou solárních stříšek na parkovištích u obchodních center.

„Turecko už není země, která potřebuje energetické zdroje kupovat. Stalo se zemí, která bude energii vyvážet,“ řekl Erdogan během svého proslovu při slavnostním otevření. Narážel tak na skutečnost, že současně s výstavbou elektrárny v jihovýchodním Turecku objevili nové naleziště ropy, které dokáže produkovat až sto tisíc barelů denně.

Solární elektrárna se rozkládá na ploše dvaceti milionů metrů čtverečních v oblasti města Karapinar. Solární články v panelech jsou přímo turecké výroby, stát se snaží o soběstačnost i ve vývoji i výrobě. Stavba elektrárny ale ještě není u konce, do budoucna by měla poskytovat výkon přes 2000 megawatt. Největší světové elektrárny přitom dosahují už „jen“ o 500 megawatt více.

Turecko pokrývá svou spotřebu více než z poloviny obnovitelnými zdroji. Nejvíce čerpají z vodních elektráren s výkonem 31 600 megawatt. Následují zdroje z větrných turbín s výkonem 11 490 megawatt a ze solárních elektráren se jedná zatím o 9 820 megawatt. Podíl energie ze slunce se ale bude ještě navyšovat o zhruba tisíc megawatt právě po slavnostním otevření a spuštění velké elektrárny.

S budoucími plány na výstavbu by se země měla dostat na čtvrté místo v Evropě a desáté místo ve světě ve výrobě pomocí obnovitelných zdrojů.

Text: Kristýna Čermáková

Foto: Pixabay