Nejen Mongolsko. Převaláci z pražské zoo by se mohli vrátit také do Kazachstánu

Kazachstán by se po Mongolsku mohl stát druhou zemí, kam se vrátí koně Převalského ze Zoo Praha. Přímo v kazachstánském hlavním městě Astana podepsal memorandum o spolupráci ředitel zahrady Miroslav Bobek – za účasti premiérů obou zemí Petra Fialy a Alicha Smajlova.

Pavel Baroch

8. 5. 2023

Jednání o spolupráci na návrat převaláků probíhala již delší dobu, nyní se dostala na doposud nejvyšší úroveň. „Koně Převalského na území dnešního Kazachstánu v minulosti žili a před dvaceti lety zde započal první pokus o jejich reintrodukci, který bohužel nebyl úspěšný,“ řekl Miroslav Bobek, podle něhož právě podepsané memorandum otevírá cestu k novému projektu.

Bezprostředně po podpisu dokumentu vyrazil tým pražské zoologické zahrady společně s kazachstánskými kolegy na první obhlídku vytipovaných území. Tato výzkumná a přípravná fáze potrvá nejméně dva roky. Zoo Praha se svými partnery z Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA), mezinárodní organizace ITG (International Takhi Group), univerzit a dalších organizací zajistí expertní část a přepravu koní Převalského.

Nové mongolské území

Vedle Kazachstánu pokračuje také mongolská část reintrodukce. Pracovníci Zoo Praha ve spolupráci se svými mongolskými kolegy a partnery ukončili začátkem roku výběr území pro plánovaný návrat koní Převalského na východ Mongolska.

Po dlouhotrvajícím procesu, který zahrnul metody dálkového průzkumu země, ale i řadu návštěv vytipovaných území a jejich botanický, zoologický a parazitologický průzkum, zvolili Údolí klášterů (Sümín chóloj). Území o ploše 1,7 tisíce kilometrů čtverečních se z velké části nachází uvnitř Přísně chráněné oblasti (SPA) Nömrög.

„Nabyli jsme přesvědčení, že Údolí klášterů se svým širokým okolím je to pravé,“ uvedl ředitel Miroslav Bobek. „Nachází se zde bohatý porost trav, má vhodný terénní profil, není výrazně zamořeno klíšťaty a nejbližší pastevci kočují desítky kilometrů daleko. Lepší území určitě nenajdeme.“

Údolí klášterů by se po Přísně chráněné oblasti Velká Gobi B, Národním parku Chustaj a Chomyn talu mělo stát čtvrtým územím v Mongolsku, kam se koně Převalského vrátí. Jako jediné však leží na východě země. Po výběru lokality vstupuje projekt nazvaný Dornyn tachi (Divoký kůň na východě) do realizační fáze.

Spočítejte si úsporu a získejte střešní elektrárnu do několika týdnů

„Vše připravujeme v těsné součinnosti s ministerstvem životního prostředí a turismu a s dalšími relevantními orgány,“ uvedl Ojunsaichan Ganbátar, výkonný ředitel neziskové organizace Pomáháme jim přežít Mongolsko, která na tomto projektu pracuje spolu s pražskou zahradou. „Zájem na mongolské straně je opravdu vysoký,“ dodal Ganbátar.

Po vyřízení všech formalit začnou projekční práce předcházející vybudování základny a aklimatizačních ohrad na soutoku Hákovité řeky (řeka Degé) a Potoka Jižního kláštera (Övör sümín gorchi). Současně bude v této oblasti pokračovat další vědecký výzkum. První koně Převalského by z Evropy i současných mongolských lokalit mohli být do Údolí klášterů přepraveni v létě 2026.

Poslední druh divokého koně

Kůň Převalského je poslední druh divokého koně, světu je znám teprve od roku 1881. O necelých sto let později, na přelomu šedesátých a sedmdesátých let 20. století, byl však ve volné přírodě vyhuben. Přežil jen v péči zoologických zahrad.

Mimořádnou zásluhu na zachování koně Převalského má právě Zoo Praha, která od roku 1959 vede celosvětovou plemennou knihu tohoto druhu. Pod vedením profesora Zdeňka Veselovského se pražská zahrada stala jedním z organizátorů mezinárodního převozu zvířat do jejich původní vlasti.

První transport se do Číny uskutečnil v roce 1988, po čtyřech letech následovaly další – tentokrát už do Mongolska. Zatímco v této době byly reintrodukce zejména v režii nizozemských, německých a švýcarských organizací, od roku 2011 organizuje převozy právě pražská zoo. Jako první dopravilo armádní letadlo CASA do Mongolska jednoho hřebce a tři klisny. Šlo o vůbec první transport na světě, který uskutečnila přímo zoologická zahrada.

Do roku 2019 následovalo dalších osm letů s převaláky na palubě. Ve spolupráci s International Takhi Group a koordinátory Evropského chovného programu bylo vždy vytipováno několik koní z různých zemí, kteří jsou vhodní pro transport. V Mongolsku se loni na jaře narodilo hříbě už třetí generace převaláků.

Na podzim převzal ředitel pražské zoo Miroslav Bobek od mongolského prezidenta „Řád Polární hvězdy“ – nejvyšší státní vyznamenání, které může obdržet cizí státní příslušník. Poradce prezidenta Erdenecogt Odbajar při předávání řádu poděkoval jeho jménem za mimořádný přínos pro ochranu mongolské přírody a rozvoj česko-mongolských vztahů.

Autor: Pavel Baroch

Úvodní foto: Zoo Praha