Co když dodavatel fotovoltaiky zkrachuje? Domácnosti zvažují investici do solárů i čtvrt roku

Kauza společnosti Malina otřásla důvěrou veřejnosti v instalační firmy. Téměř 90 procent zákazníků se obává, že se do problémů dostanou i další dodavatelé solárních elektráren.

Pavel Baroch

2. 9. 2023

Zájem o střešní fotovoltaické elektrárny či tepelná čerpadla mezi domácnostmi nepolevuje. Významná většina zájemců o vlastní zdroj energie se současně obává, aby se dodavatelská firma nedostala do podobných problémů jako společnost Malina, která skončila v insolvenci poté, co od tisíců zákazníků vybrala nemalé zálohy, ale fotovoltaické panely mnohým z nich dosud nenamontovala. Domácnosti jsou proto více obezřetné.

Z průzkumu agentury IBRS pro společnost ČEZ Prodej vyplynulo, že krach společnosti Malina a problémy dalších dodavatelů fotovoltaických systémů a tepelných čerpadel zaznamenaly téměř tři čtvrtiny lidí, kteří zvažují pořízení těchto obnovitelných zdrojů. A 87 procent dotázaných se obává problémů dalších dodavatelů.

„Nejhorší je, že takových ‚Malin‘ bude na trhu spousta. Ale jak je poznat, člověk má strach, že se spálí a přijde o peníze,“ uvedl jeden z účastníků průzkumu, do něhož se zapojila tisícovka dotázaných. Jelikož jsou domácnosti více opatrné, zvažují investici do solárního systému či tepelného čerpadla až tři měsíce. „Je to poměrně dlouhá doba,“ konstatoval jednatel agentury Miloš Rybáček. „Samotnému zvažování, zda si fotovoltaiku nebo čerpadlo vůbec pořídit, věnují v průměru sedm týdnů, a ještě dalších šest týdnů následně vybírají i dodavatele.“

Kodex kvality

Podle výkonného ředitele Solární asociace Jana Krčmáře je to důsledek desetileté stopky nových solárních elektráren, kterou zažilo Česko – na rozdíl od jiných evropských zemí. Současný solární boom přitom nastartovala energetická krize, kterou prohloubila ruská invaze na Ukrajinu. „Češi toho o fotovoltaice stále vědí v průměru méně než Poláci, Němci nebo třeba Maďaři,“ řekl Obnovitelně.cz Krčmář.

Solární asociace začátkem roku zveřejnila osmadvacetibodový index kvality pro výstavbu střešních fotovoltaik. „Jejich splnění ze strany instalační firmy by mělo každému zájemci o solární elektrárnu garantovat dostatečné informace, kvalitně provedený projekt, bezproblémovou montáž a bezpečný provoz zařízení,“ konstatoval Krčmář.

K indexu se už přihlásily desítky dodavatelských firem sdružených právě v Solární asociaci a podle Krčmáře funguje i zpětná vazba. Pokud má nějaký zákazník nějaké připomínky nebo stížnost, dodavatelé je následně skutečně řeší. Podobné Desatero pro výběr fotovoltaiky zveřejnily společně Cech akumulace a fotovoltaiky (CEFT), Komora obnovitelných zdrojů energie, Ministerstvo průmyslu a obchodu a Státní fond životního prostředí. Deset tipů, jak se nespálit při výběru dodavatele fotovoltaiky, představil také ČEZ.

Výběr dodavatele

Zmiňovaný průzkum agentury IBRS pro ČEZ Prodej se zaměřil také na kritéria, podle nichž se nyní zákazníci řídí při výběru dodavatele fotovoltaiky či tepelného čerpadla. Přestože tím hlavním zůstává nabídková cena, hned na druhém místě se umístil následný servis – za důležitý ho pokládá 86 procent dotázaných. Domácnosti totiž řeší, jak budou uplatňovat případnou záruku nebo servis, pokud by jejich instalace přestala existovat. „Je velmi těžké poznat, která firma tady bude ještě za deset let,“ řekl generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Pro 82 procent zájemců o obnovitelné zdroje je rovněž důležitý přístup k zákazníkovi a zákaznická péče, a to dokonce více než například doporučení od známých, které je významné pro 72 procent lidí. Vyšší obezřetnost domácnosti k výběru dodavatele se promítá i do hodnocení reklam instalačních firem: důležitá je pouze pro 41 procent dotázaných.

Při výběru konkrétní instalační firmy se lidé zajímají například také o to, jak dlouho působí na trhu, kolik má za sebou instalací, jaké jsou recenze na její služby na internetu a sociálních sítích nebo jak se o ní píše v médiích.

„Je dobře, že po kauzách krachujících dodavatelů fotovoltaik z letošního jara lidé při výběru dodavatele více přemýšlejí i nad jejich spolehlivostí – podle průzkumu ji teď zvažuje 96 procent respondentů,“ konstatoval Tomáš Kadlec z ČEZ Prodej.

Domácnosti si podle něho uvědomují, že jim tato technologie bude sloužit desítky let. „Berou v potaz i to, jak zajistí do budoucna případné opravy, dlouhodobé záruky nebo servisování. Pořízení fotovoltaiky ani tepelného čerpadla není pouze o instalaci a nejde o bezúdržbové zařízení. Je potřeba se jim dlouhodobě s náležitou péčí věnovat,“ dodal Kadlec.

Rekordní rok

Lidé si podle průzkumu agentury IBRS pořizují obnovitelné zdroje hlavně kvůli tomu, aby ušetřili nebo byli energeticky více soběstační. Letos se přitom ve fotovoltaice očekává další rekordní rok. Podle údajů Solární asociace bylo jen za první pololetí připojeno o 69 procent více fotovoltaiky než za celý loňský rok. Nové solární zdroje by tak na konci letoška měly překonat hranici jednoho gigawattpeaku.

Za prvních šest měsíců bylo do sítě připojeno celkem 45 197 solárních elektráren, jejichž celkový výkon dosahuje impozantních 487 MWp. Růst nadále táhnou domácnosti, celkem bylo proplaceno 31 555 žádostí z dotačního programu Nová zelená úsporám.

O tom, že zájem o fotovoltaiku zatím nezpomaluje, svědčí i to, že například společnost ČEZ Distribuce, která je jedním ze tří provozovatelů distribuční soustavy, evidovala do konce června více než 35 tisíc nových žádostí o připojení – oproti zhruba 70 tisícům za celý uplynulý rok. Rekordní bude letošek rovněž pro ČEZ Prodej, která odhaduje, že letos nainstaluje více než 5,5 tisíce střešních fotovoltaik. Loni jich přitom namontovala něco přes čtyři tisíce.

Ilustrační foto: Pavel Baroch