Fotovoltaika na Ukrajině zachraňuje životy. Panely na střechy nemocnic míří i díky dárcům z Česka

Nezisková organizace NESEHNUTÍ spustila kampaň Slunce pro Ukrajinu. Lidé mohou přispět na instalaci solární elektrárny na střechy nemocnic. Podpoří tím záchranu životů i investici do zelené obnovy Ukrajiny.

Anna Jurečková

22. 12. 2023

Zhasínající světla na operačních sálech nebo přístroje na jednotkách intenzivní péče vypovídající službu. I tak vypadá realita nemocnic na Ukrajině, která už téměř dva roky čelí bombardování a útokům ruské armády. Pravidelné výpadky proudu jsou jen jedním z dopadů ničivé války na infrastrukturu země, ohrožují ale ty nejzranitelnější obyvatele.

Jedno z řešení nestabilní energetické situace nabízí obnovitelné zdroje. Česká nezisková organizace NESEHNUTÍ proto realizuje kampaň Slunce pro Ukrajinu, v rámci které vybírá finance na pořízení a instalaci solárních panelů na střechy ukrajinských nemocnic ohrožených výpadky energie.

Podporuje tak projekt čisté energie pro ukrajinské zdravotnictví, který spustila ukrajinská organizace Ecoclub Rivne a kromě NESEHNUTÍ se do něj zapojily například Evropská klimatické nadace nebo německá organizace WirWerk.

Nejnovější sbírka Slunce pro Ukrajinu – Rozsviťte s námi ukrajinské nemocnice odstartovala 18. prosince. Jejím cílem je vybrat od individuálních dárců 612 tisíc korun, které budou použity na nákup solární elektrárny. Podle informací ze sítě X se za pár dní trvání kampaně podařilo vybrat už zhruba polovinu cílové částky.

„Projekt představuje okamžitou pomoc přeživším ruské agrese a zároveň také první krok směrem k udržitelné rekonstrukci Ukrajiny. V naší kampani Slunce pro Ukrajinu aktuálně cílíme na získání 612 tisíc korun na další elektrárnu, která zajistí dostatek energie pro světla na operačních sálech a nezbytné zdravotnické přístroje i v případě dalších ruských útoků,“ říká koordinátorka kampaně Alžběta Kofránková z NESEHNUTÍ.

Kofránková tak upozorňuje na další nezanedbatelný přínos, který výstavba obnovitelných zdrojů energie přináší – řešení klimatické krize a snižování závislosti na zemích s autoritářskými nebo totalitními režimy. Přechodem na solární elektřinu navíc nemocnice díky minimálním provozním nákladům ročně ušetří nemalé peníze za energie.

První výsledky má projekt už za sebou. Na začátku letošního roku bylo světlo symbolicky navráceno do zdravotnického zařízení ve městě Zvjahel. Prostředky poskytli soukromí dárci během fundraisingové akce pořádané ukrajinskými organizacemi. I díky financím vybraným v rámci této kampaně letos na jaře se instalace fotovoltaiky o výkonu 60 kilowattů dočkala Centrální nemocnice v Sumách na severovýchodě Ukrajiny, kde žije přes čtvrt milionu lidí.

„Městská rada v Sumách nadále pracuje na zavádění obnovitelných zdrojů. Například nyní chystáme solární elektrárnu o výkonu 60 kW pro dětskou nemocnici a vybavení vodovodních přivaděčů lokálními solárními stanicemi,“ říká Svitlana Lipova z odboru investic městského úřadu v Sumách v rozhovoru na webu organizace Ecoclub Rivne.

Od letošního července také dodávají solární panely elektřinu 1. městské nemocnici v ukrajinském Žytomyru. Zdravotnickému zařízení je darovala česká firma SOLSOL, která navázala kontakt se zmíněnou ukrajinskou organizací Ecoclub Rivne. Převoz elektrárny na místo zajišťovala právě brněnská organizace NESEHNUTÍ a iniciativa Koridor UA.

„Nápad vybudovat solární elektrárnu nás okamžitě zaujal, protože se v něm perfektně potkaly naše možnosti s místními potřebami. Samotnou instalaci jsme koordinovali na vzdálenost 1000 kilometrů on-line. Byl to nestandardní postup, ale osvědčil se. Elektrárna nyní funguje a my můžeme sledovat její provoz v reálném čase přímo v Brně,“ uvedl Michal Hrabí, provozní ředitel SOLSOLu. Solární elektrárna má výkon 48 kilowattů a pokryje až 26 procent roční spotřeby nemocnice.

Ilustrační foto: Unsplash