Krach dalšího dodavatele fotovoltaiky: Alpha Solar je podezřívána z podvodu

Dodavatelská a instalační fotovoltaická společnost Alpha Solar podala návrh na insolvenci. Stalo se tomu tak i poté, co na její jednání upozorňoval Státní fond životního prostředí.

Po pádu společností Malina či FG Energy je na řadě další z firem instalujících solární panely, Alpha Solar. Ve středu 8. listopadu se v insolvenčním rejstříku objevil záznam o úpadku. Majitelem společnosti je od července 2023 Petr Nečas, který založil také Národní dotační centrum, na jehož aktivity upozorňuje stát i řada odborníků.

„Dlužník za účelem realizace fotovoltaických elektráren dle informací navrhovatelů inkasoval od jednotlivých zákazníků větší množství záloh, zřejmě v řádů desítek milionů Kč. Dle informací navrhovatelů nyní dlužník není schopen svým závazkům ze smluv se zákazníky dostát, když nemá k jejich realizaci potřebné prostředky a zároveň nemá ani prostředky k tomu, aby uhradil již poskytnutá plnění svých dodavatelů,“ uvádí insolvenční návrh.

Hned další den po vypsání insolvence přibyla první přihláška pohledávky v hodnotě 280 tisíc a dá se očekávat, že budou následovat další zákazníci, kteří svou slíbenou fotovoltaiku neobdrželi. „Odstoupení bylo podáno poté, co dlužník (Alpha Solar Systems) nedodala zakázku v řádném termínu a po celou dobu nekomunikovala,“ stojí v přihlášce.

Podle insolvenčního návrhu se zatím jedná o desítky klientů, kteří si služby Alpha Solar objednali, zaplatili a následně s nimi společnost přestala komunikovat. „Odhadem si myslím, že neuskutečněných pohledávek v hodnotě devadesáti tisíc za nikdy nerealizovanou instalaci solárních panelů v rámci dotace, bude mít Alpha Solar na svědomí kolem tisíce," říká pro Obnovitelně.cz Petr Kotek ze společnosti Refsite, která je nezávislým portálem a slouží pro hodnocení různých firem a sdílení recenzí.

Varování SFŽP

V září vydal také Státní fond životního prostředí varování, že se dvě firmy pokouší přiživit na dotačním programu Nová zelená úsporám. Alpha Solar systems a Národní dotační centrum ve svých reklamách a sloganech vytvářely klamavý dojem, že patří mezi poradce dotačního programu.

Státní fond životního prostředí uvedl, že ani jedna ze společností není registrovaným poradcem a nejsou oprávněny využívat dotační logo či navazovat zdání akreditované spolupráce.

„Společnost Národní dotační centrum cílí především na seniory, kterým nabídla zprostředkování solárních panelů přes dotace. Senior zaplatil devadesát tisíc dopředu a nyní s ním firma nekomunikuje. A stát bude chtít za rok vidět důkaz, že za peníze z dotace skutečně klient nainstaloval fotovoltaiku. Okradený zákazník tak bude muset buď vrátit státu těch devadesát tisíc, které ale již sebrala Alpha Solar, a zaplatí dvakrát za nic, nebo si bude muset najít jinou instalační firmu a zaplatit jí dalších devadesát tisíc za solární panely, aby splnil svůj závazek,“ popisuje jednání firem Alpha Solar Petr Kotek.

„Vyzýváme současně žadatele k obezřetnosti při výběru realizační firmy na renovaci domu. Nedoporučujeme uzavírat smlouvy zahrnující nevýhodné obchodní podmínky psané drobným textem na několika stranách, zahrnující mj. vysoké zálohové platby a vysoké pokuty při odstoupení od smlouvy,“ uvádí tisková zpráva SFŽP.

Výběr dodavatele fotovoltaiky je oříšek

Průzkum agentury IBRS pro ČEZ, o kterém jsme na Obnovitelně.cz psali v září, prokázal, že pro českého zákazníka je i z těchto důvodů velmi důležitý výběr dodavatele a jeho klientské služby. Zájemce o solární panely zajímá spolehlivost dodavatele, délka jeho působení na trhu i recenze.

„Je dobře, že po kauzách krachujících dodavatelů fotovoltaik z letošního jara lidé při výběru dodavatele více přemýšlejí i nad jejich spolehlivostí – podle průzkumu ji teď zvažuje 96 procent respondentů,“ konstatoval v září Tomáš Kadlec z ČEZ Prodej.

O seznam doporučených firem se snaží například Solární asociace, která zveřejnila kritéria spolehlivosti které musí firmy splňovat, aby byly do seznamu zařazeny. Alpha Solar v něm nebyla, stejně jako také Malina Holding nebo FG Energy.

Dodavatelské společnosti si jsou nedůvěry zákazníků vědomy a podobný seznam je pro ně benefitem, jak svou kredibilitu zvýšit. „Na seznamu je již přes sto firem a každý týden podepisujeme smlouvu s dalšími. A tím, že podepisují i dohodu o dodržování námi daných pravidel, můžeme kontrolovat jejich aplikaci,“ komentuje pro Obnovitelně.cz Jan Krčmář ze Solární Asociace.

Spolehlivá firma nikdy nechce dopředu stoprocentní zálohu

Podle Kotka je pro zákazníka zásadní ověřit si spolehlivost dodavatelské firmy pomocí recenzí i podle jejího chování. Společností, které nabízí fotovoltaické panely je kolem osmi set a pro laika je těžké se v nich vyznat. „Jakmile po vás chce firma zálohu ve výši sta procent dopředu, je to velké varování. Doporučil bych si dát velký pozor jednak na to, a pak na samotné aktivity Národního dotačního centra,“ vysvětluje.

Záměna se Státním fondem životního prostředí a současně složitost celé problematiky dělá z fotovoltaiky lehké prostředí pro „prodejce hrnců a šmejdy“. Pro mnoho lidí jsou dotační programy příliš náročné, aby je dokázali využít bez pomoci dodavatelské firmy a vyznat se v daném prostředí, a současně jsou dostupné téměř komukoliv.

Podvodná firma tak má plno příležitostí, jak svého zákazníka okrást, aniž by to zpozoroval. Dá se proto očekávat, že po krachu Maliny, FG Energy a nyní i Alpha Solar, budou následovat další. Nejjednoduším postupem jak rozeznat spolehlivou firmu, jsou proto veřejně dostupné recenze.

Foto: Unsplash