Domy v plamenech. Láva z noční sopečné erupce na Islandu vtéká do města

Několikrát za poslední týdny se zdálo, že je sopečné řádění poblíž města Grindavík u konce. Ale příroda se tentokrát nevzdala tak snadno a o víkendu začala láva vyvěrat přímo zpoza rybářského městečka.

„Doufali jsme, že se to nestane, ale stalo se to,“ uvedl v pondělí ráno proslov k národu islandský prezident Guðni Th. Jóhannesson. „Před několika měsíci se město úspěšně evakuovalo po sérii děsivých zemětřesení. A nyní musíme opět životy jeho obyvatel chránit,“ dodal.

Připomněl, že téměř veškerá sopečná aktivita se za poslední roky odehrávala mimo obydlené oblasti. Poslední katastrofa, která ohrozila a poškodila i lidská obydlí, byla na ostrově Heimaey před 51 lety. Sopečná erupce na Grindavíku v průběhu nedělního rána ale vyvěrala hned na dvou místech, a to dokonce přímo ve městě.

Jediné varování, které místní lidé měli, dostali přitom jen několik hodin dopředu, a to formou krátkých sérií zemětřesení. Po předchozí erupci z prosince ale byli dostatečně poučeni a připraveni a evakuace tak začala téměř okamžitě. Jediným nezvěstným tak zůstává zatím muž, který se při zemětřesení a posunech půdy nacházel v rizikových oblastech. Při erupci ale nebyl nikdo zraněn, evakuace proběhla včas.

Jedná se již o druhou erupci z jednoho patnáctikilometrového magmatického tunelu v posledních týdnech. O té první jsme na Obnovitelně.cz psali. Vulkanologové očekávali příchod první erupce téměř dva měsíce a nakonec láva vyvěrala v polovině prosince.

Tehdy okolo Grindavíku vystavěli ochranné valy, které měly lávu udržet dál od obydlených částí anebo alespoň zpomalit její tok. Když se riziko erupce začalo zmenšovat a dokonce se otevřely turistické Modré laguny, které jsou přímo v zóně potenciální trhliny, magmatický tunel pod městem ožil. V prosinci ale vyvěral naštěstí dále od města a vydržel být aktivní jen pár dní a tak nenapáchal žádné zásadní škody.

I druhá erupce, která začala 14. ledna, nejspíše nevydrží aktivní dlouho. Při erupci se otevřely hned dvě pukliny, ze kterých vyvěrá láva. První se otevřela přímo pod městem a překonala okamžitě ochranné valy a zasáhla tři domy a k dalším se pomalu blíží.

Podle serveru Ruv.is se ale zdá, že její energie již vyprchala a pohybuje se jen pomalým tempem. Obyvatelé ale zůstávají obezřetní a na brzký návrat domů to nevidí. Chybět bude například přívod pitné vody a statika domů nebude stabilní. Ani přísun elektřiny nebude obnoven v nejbližší době.

Ačkoliv proud lávy z druhé trhliny také překonal ochranné valy, inženýři jsou spokojeni, že zafungoval jejich pokus zabránit větším škodám, než jsou (zatím) tři shořelé budovy. Největší proud lávy byl totiž přes valy odkloněn dále od města.

Přestože erupce zatím není u konce, ochranné práce navíc stále pokračují v místech, kde je možné pokračovat v budování valů. Silnější tok sice nyní město obchází ale je možné, že se do Grindavíku opět stočí.

Islandská vláda varuje před sopečným turismem. Fotografové, nadšenci sopečných jevů i obyčejní turisté totiž mají tendenci k trhlině cestovat. Ohrožují tím ale nejenom sebe ale také mohou komplikovat dopravu na místo.



Foto: ilustrační, Giles Laurent, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons