Česko je pomalý muž Evropy. Modernizací projde jen jedno procento budov ročně

Oproti zbytku Evropy je Česká republika neefektivním průmyslovým státem. Firmy ani soukromníci neslyší na dlouhodobá úsporná opatření, shodují se odborníci.

Česká republika stojí před výzvou zrychlení renovací budov, aby dosáhla ambiciózních cílů energetické účinnosti a dekarbonizace. Ročně projde komplexní renovací pouhé jedno procento budov, což je nedostatečné tempo v porovnání s požadavky nedávno aktualizovaných evropských směrnic o energetické účinnosti a o energetické náročnosti budov, které zdůrazňují potřebu zdvojnásobení tempa renovací.

Nově přijatá Směrnice o energetické účinnosti (EED) požaduje snížení spotřeby energie v budovách nejméně o 1,9 procent ročně, což představuje zpřísnění oproti její původní verzi. Česká republika dosud povinný cíl zvyšování úspor energie v budovách neplnila.

Nově přijatá Směrnice o obnovitelných zdrojích (RED) požaduje snížení emisí skleníkových plynů o 55 procent do roku 2030. Nejnovější Směrnice o energetické náročnosti budov (EPBD IV) definuje budovy s nulovými emisemi a požaduje zvyšování energetické účinnosti nejméně kvalitních stávajících budov. Tato opatření vytvářejí komplexní rámec pro dosažení udržitelného a bezemisního prostředí.

Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka právě proto Ministerstvo životního prostředí letos rozšířilo stávající výzvy z investičního programu Nová zelená úsporám. Podporu již dostalo téměř 53 tisíc žadatelů. V září se navíc otevřel podprogram Oprav dům po babičce, který je určený především pro rodiny na komplexní renovace starších domů.

„V podpoře chceme pokračovat i nadále, v Národním klimaticko-energetickém plánu jsme si stanovili cíl roční míry kvalitních renovací na 3 procenta,“ říká Hladík.

„Spolupráce mezi různými sektory a hledání inovativních řešení jsou klíčovými prvky tohoto úsilí. Věřím, že tato událost poskytne podněty a inspiraci pro budoucí kroky, které povedou k urychlení renovací a dosažení cílů udržitelnosti v oblasti energetiky,“ dodal ministr.

Neefektivita českého průmyslu

Vzniklé expertní skupiny se snaží o úspory nejen v budovách, ale také ve výrobních halách, které mají velký potenciál snížit emise oxidu uhličitého, a to zejména v zimních obdobích. Podle předsedy správní rady společnosti SEVEn – The Energy Efficiency Center Jana Marouška není takový problém, že je Česko průmyslový stát, ale právě nízká efektivita jednotlivých výroben a továren. „Jenom jednu třetinu energie jsme schopni využít efektivně,“ říká.

Marian Piecha, vrchní ředitel sekce evropských fondů na Ministerstvu průmyslu a obchodu dodává, že průmysl se neustále inovuje sám a každá technologie je efektivnější než ta předchozí. Musí ale mít funkční motivaci.

Piecha také upozorňuje, že část průmyslových společností již vykonala nějaká dílčí opatření v předchozích letech a nyní se jim možnost požádat o podporu komplikuje. Vypsané dotace jsou totiž v tuto chvíli komplexního charakteru a tolik se jim nevyplatí. Ministerstvo průmyslu a obchodu se proto zaměří i na podporu těchto společností a bude konzultovat možnosti například výhodnějších úvěrů.

O úsporách je třeba přemýšlet dalekosáhleji

Diskuze mezi ministerstvy a zástupci průmyslu a stavebnictví je podle Petra Valdmana naprosto klíčovým faktorem a cestou k úspěšné dekarbonizaci. „Zcela zásadní jsou nové finanční nástroje i ze soukromého kapitálu a pak také poradenství v těchto oblastech od specialistů ve všech oborech,“ říká.

Dotace z veřejného sektoru jsou přístupné za určitých podmínek neustále, liší se ale jejich procentuální účast na renovaci a je tak nezbytně nutné zahrnout i soukromé investory. „Neumíme o úsporách přemýšlet správně, jak není návratnost dva až tři roky roky, nevnímáme úsporná opatření jako nutná,“ kritizuje Maroušek. I proto je podle něj klíčové nabízet dotace. S počáteční finanční motivací nad tím lidé a majitelé či správci budov začnou přemýšlet jinak. Náročné ale může být vyznat se jak v samotných dotačních titulech, tak v tom, jaká úsporná opatření jsou možná.

„Poradenství je skutečně zásadní. Úplně každý, fyzická i právnická osoba, obce, firmy, budou moci pozvat odborníky na pomoc, přizvou je ke svým nemovitostem a ukážou jim, jaký je potenciál úspor jednotlivých budov,“ dodává Hladík. Většina z úsporných opatření navíc má komerční návratnost, ale tlak na nutné inovace je zatím nedostatečný.

Ilustrační foto: Unsplash