Dělají si srandu? Startup začal vozit mizející grónský led do barů v Dubaji

Činnost firmy je prý přátelská k životnímu prostředí a do budoucna i uhlíkově neutrální, slibuje podnikatel.

Ondřej Novák

10. 1. 2024

Když vám hoří dům, asi těžko vás napadne místo hašení začít prodávat sirky. Přitom přesně k takovému myšlenkovému pochodu se dá přirovnat podnikatelský záměr grónského startupu Arctic Ice, na který upozornil deník Guardian. Šéf firmy Malik V Rasmussen totiž dostal nápad, že skomírající grónské ekonomice, která je silně závislá na dotacích od dánské vlády, rybolovu a turismu, by mohl nakopnout exportem ledu ze stále rychleji tajících grónských ledovců.

A aby toho nebylo málo, startup začal led vyvážet rovnou do exkluzivních koktejlových barů v Dubaji. Led do Spojených arabských emirátů míří v klimatizovaných kontejnerech přes překladiště dánském Aarhusu dále kolem Evropy, přes Středozemní moře, Suezský průplav, Rudé moře a Indický oceán. Trasu dlouhou 9 000 námořních mil (cca 18 tisíc kilometrů) klimatizované kontejnery s arktickým ledem urazí za asi 19 dní.

„V moderním světě, kde se podniky často zaměřují pouze na ziskovost a růst, nám skutečně záleží na blahobytu společnosti. Ve společnosti Arctic Ice pevně věříme, že naše odpovědnost daleko přesahuje naše hlavní cíle,“ ospravedlňuje firma smysl svého počínání na webu.

Navzdory nemalé uhlíkové stopě, plynoucí z převážní ledu na palubě nákladní lodi, je ale podle grónského podnikatele tento dystopicky působící byznys ekologicky přívětivý a do budoucna i uhlíkově neutrální. Chladící kontejnery totiž Grónsko prý zpravidla opouštějí prázdné a zbývající uhlíkovou stopu chce firma kompenzovat technologiemi zachytávání uhlíku z atmosféry.

„Věřím, že jsem ve skutečnosti světu přinesl možnost, jak Grónsku pomoci s jeho zelenou tranzicí,“ uvedl Rasmussen a dodal: „Tuto agendu v naší společnosti prosazujeme, ale možná jsme ji ještě nekomunikovali dost dobře.“

A tomu odpovídají i dosavadní reakce. Firma se totiž o podobný byznys pokoušela už v roce 2022, kdy se ale setkala s obrovským odporem světové veřejnosti. Rasmussen prý dokonce dostal zprávy, které byly na hraně výhružek smrtí.

Neměli bychom vymýšlet něco lepšího?

Teď to firma zkouší znovu a doufá, že reakce budou již přívětivější. Nicméně, i vzhledem ke stále většímu počtu důkazů o tom, že rok 2023 byl nejteplejším v historii měření, se startupu lepšího veřejného přijetí nejspíš nedostane.

„Potřebujeme v roce 2024, uprostřed největší výzvy, jaké lidstvo kdy čelilo, takové startupy? Neměli bychom se místo vymýšlení takovýchto podniků zaměřit na hledání řešení obrovských výzev kolem nás?“ ptá se ve spojitosti s firmou Arctic Ice expertka na udržitelnost Veronika Doubnerová na LinkedInu. „Chápu, že exportujeme, prodáváme a nakupujeme spoustu nepotřebných věcí, ale led?“ dodala.

„Padlé na hlavu. Nechte netknutý led tam, kde patří, v Arktidě. Vydělávate na milionářích, zatímco globální oteplování šíleně zrychluje, rozpouští led, který zoufale potřebujeme a ohrožuje schopnost lidí přežít na této planetě,“ kritizuje další uživatelka počínání firmy přímo pod příspěvkem, kterým se startup chtěl pochlubit svým podnikáním. Další uživatelé pak upozornili, že převážení ledu z Grónska do Dubaje jen ilustruje nesmyslnost dnešního globalizovaného světa, ve kterém se různé komodity převážejí z jednoho kontinentu na druhý, zatímco dochází k obrovským emisím skleníkových plynů.

Koktejl starý 100 tisíc let

Metoda, jakou firma získává led, je přitom poměrně sofistikovaná. Nejkvalitnější takzvaný černý led nemá žádné bublinky vzduchu a je takřka perfektně čistý. Jde o vodu, která zamrzla i před více než 100 tisíc lety. Firma tento led hledá pomocí lodi v zálivu nedaleko hlavního grónského města Nuuk.

Černý led je specifický tím, že se nachází v ideální vzdálenosti od horní i spodní strany ledovce, takže se nedostal do kontaktu s případnou kontaminací. Firma kus ledu vytáhne na palubu, rozseká na menší části, které nasype do modrých plastových krabic a ty pak v klimatizovaných kontejnerech putují až do subtropické Dubaje.

V Grónsku je pití drinků chlazených arktickým ledem běžnou a turisty vyhledávanou kratochvílí. Nicméně, tam led neputuje za lidmi, ale lidé za ledem. Ačkoliv při tom také vzniká obrovská uhlíková stopa, člověk se při návštěvě Grónska může alespoň sám na vlastní oči přesvědčit, jak vypadá klimatická změna v přímém přenosu a o jak krásný kus přírody můžeme kvůli stoupajícím teplotám přijít.

Ilustrační foto: Pixabay