Více plynu už neušetříme, v elektřině máme ještě rezervy, tvrdí výzkum

V roce 2023 úspory ve spotřebě elektřiny a plynu opět vzrostly, nicméně rozdílným tempem oproti roku 2022. Zároveň se zvýšil podíl výroby z obnovitelných zdrojů, z velké části i díky jejím úsporám.

Spotřeba elektřiny byla totiž oproti dlouhodobým hodnotám výrazně níže, v některých částech roku dokonce o více než deset procent. Naopak meziroční úspory na spotřebě plynu už ke konci roku prakticky nebyly dosahovány. Paroplynová elektrárny Počerady za dva roky snížila svoji spotřebu plynu dokonce o 40 procent.

Rok 2023 byl podle údajů ze stanic ČHMÚ nejteplejší za dobu měření, nicméně při zpracování teplotních dat se zohledněním významu jednotlivých lokalit z hlediska vlivu na spotřebu energií, vychází tento rok teplotně průměrný s ohledem na posledních 5 let. Všechny roky ale byly mimořádně teplé. Meziročně byla teplota vzduchu o 0,3 stupně Celsia vyšší.

Spotřeba plynu v České republice meziročně nadále klesala, což bylo ovlivněno zejména úsporami na začátku roku.

„S uklidňující se situací, s ohledem na dodávky plynu, naplněností zásobníků a také jeho klesající cenou docházelo stále k menším meziročním úsporám. Dalším faktorem určitě je, že hodně úsporných opatření bylo již zavedeno a není snadné dalších úspor dosáhnout,“ konstatuje analytik společnosti Amper Meteo Kamil Rajdl.

Meziroční spotřeba plynu byla nižší o 8,6 procenta, ale po očištění o vliv počasí a spotřebu paroplynové elektrárny Počerady činily úspory 6,1 procent. Největší meziroční úspory byly dosaženy v lednu a září, kdy byl oddálen začátek topné sezóny. Naopak k žádným úsporám nedošlo v srpnu, listopadu a prosinci. Celkově v posledním kvartálu letošního roku byly meziroční úspory už jen 3,2 procenta. Oproti průměrné spotřebě v letech 2017 až 2021 byly úspory podstatně větší a to 18,1 procent.

Počerady: spotřeba plynu výrazně klesá

Tabulku je třeba pro správné zobrazení rozkliknout.

Spotřebu plynu významně ovlivňuje paroplynová elektrárna Počerady, která používá plyn na výrobu elektrické energie. Meziročně klesla její spotřeba o 16 procent a oproti roku 2021 dokonce skoro o 40 procent. V roce 2023 se podílely Počerady z 4,9 procent na celkové spotřebě plynu v České republice.

Tabulku je třeba pro správné zobrazení rozkliknout.

Elektřina: rekordně vysoké úspory

V případě elektřiny naopak roste trend poklesu její spotřeby. Meziroční pokles v roce 2023 byl o 6,2 procent, při očištění o vliv počasí pak 5,7 procent. V roce 2022 činily úspory jen 2 procenta. Největší meziroční úspory byly zaznamenány v druhém kvartálu roku, rekordním měsícem byl červen s úsporami 8,5 procent.

Oproti dlouhodobým hodnotám spotřeby elektřiny za roky 2017 až 2021 byl pokles ještě markantnější. Celkově jsme spotřebovali o 7,9 procent méně elektřiny, po očištění o vliv počasí byl pokles 8,1 procent. Během roku se úspory zvyšovaly a vyvrcholily v posledním kvartálu, kdy pokles byl na úrovni 9,4 procent a měsíci listopadu dokonce až 10,8 procent.

„Rekordní úspory ve spotřebě elektřiny jsou pravděpodobně souhrou více okolností. Stále se projevuje masivní rozvoj střešních FVE, a to nejen v domácnostech, ale hlavně na průmyslových podnicích či výrobních halách, které pomáhají zásadně snižovat spotřebu elektřiny ze sítě. V uplynulém roce jsme zaznamenali přetrvávající velký zájem o nové EPC projekty, které řeší otázku úspor energií komplexně,“ vysvětluje Martin Nádeníček, předseda představenstva společnosti Amper Savings.

„Například EPC projekt v areálu společnosti BOCHEMIE dokázal ušetřit 19,5 procent elektřiny a 30,2 procent plynu za jeden rok. To pochopitelně přináší pro daný podnik velké finanční úspory, a proto k této metodice přistupují také mnohé subjekty z oblasti municipalit jako je například Město Břeclav či zdravotnictví, kde se nyní aktuálně realizuje největší EPC projekt v historii ve Fakultní nemocnici u Svaté Anny v Brně,“ dodává.

Tabulku je třeba pro správné zobrazení rozkliknout.

Více elektřiny z OZE

V uplynulém roce se vyrobilo 5 532 gigawatthodin elektrické energie z fotovoltaických, větrných a vodních elektráren. Z poloviny se na tomto čísle podílela fotovoltaika, z 33 procent pak vodní elektrárny a z pouhých 13 procent větrné elektrárny.

Obnovitelné zdroje dokázaly pokrýt spotřebu elektřiny v České republice z 8,4 procent, což je o 1,4 procent více než v uplynulém roce. To bylo způsobeno jak nárůstem výroby z obnovitelných zdrojů, tak i sníženou spotřebou elektrické energie. Meziročně byla výroba z OZE vyšší o 13 procent.

Tabulku je třeba pro správné zobrazení rozkliknout.

Meziročně se více elektřiny vyrobilo z fotovoltaických elektráren a to o 15,8 procent. To bylo dáno hlavně nárůstem instalovaného výkonu, a to zhruba o 40 procent. Meziroční nárůsty byly relativně hodně vidět od září do konce roku.

Naopak zpočátku roku byla výroba většinou nižší. Vysoká výroba byla tradičně v červenci a červnu, ale také slunečné počasí v září dovolilo vyrobit více elektřiny než v srpnu.

Tabulku je třeba pro správné zobrazení rozkliknout.

Výroba z vodních elektráren si prošla dvěma rozdílnými epizodami. Zpočátku roku se výrazně projevilo lednové oteplení a výrazné tání sněhové pokrývky, která napadla ještě v prosinci 2022.

Do toho deštivější začátek jara znamenal vysokou výrobu ještě v květnu. Poté začalo převládat suché počasí a výroba se kvůli nízkým průtokům v řece propadla dokonce i pod průměr let 2016 až 2021, kdy bylo většinou sucho.

Ke konci roku se opět výroba zvedla a v prosinci byla výroba více než dvojnásobná, což bylo způsobeno bohatou sněhovou nadílkou, ale zároveň následným výrazným oteplením. Výroba byla vyšší o 10 procent než v roce 2022.

Tabulku je třeba pro správné zobrazení rozkliknout.

Větrné elektrárny vyrobily o 12,5 procent více elektrické energie než v roce 2022. Roční chod výroby byl vesměs tradiční, tedy v zimním půlroce je výroba výrazně vyšší než během léta, kdy tolik nefouká. Největší výroba byla pak během velmi větrného prosince.

Tabulku je třeba pro správné zobrazení rozkliknout.

Text, tabulky: TZ Amper Meteo

Foto: Freepik