Moderní firmy

Advertoriál

Umělá inteligence zrychlí návratnost investic do fotovoltaiky až o třetinu

„S AI řešením míříme i na trhy v západní Evropě,“ říká CTO Schliegeru Petr Němeček.

O tom, jaké jsou možnosti umělé inteligence při řízení a optimalizaci spotřeby elektřiny v domácnostech, si povídáme s Petrem Němečkem, CTO společnosti SCHLIEGER, která má za sebou více než 15 tisíc instalovaných OZE systémů a nyní přichází s vlastním AI řešením pro zákazníky v Česku, Německu a Rakousku.

Jak se FVE systémy řízené umělou inteligencí liší od těch klasických?

Umělá inteligence je především příležitostí, jak zcela změnit způsob hospodaření s elektřinou v domácnosti. Ve Schliegeru jsme se s AI zaměřili na dvě hlavní oblasti – úspory díky optimalizaci využití elektrické energie a pohodlí dané plnou inteligentní automatizací. Čím víc elektřiny z vlastních zdrojů dokáže domácnost využít a čím efektivněji využije tu nakoupenou ze sítě, tím víc může ušetřit – umělá inteligence se navíc o vše postará bez nutnosti cokoliv hlídat.

Kde a kolik lze dnes ještě v provozu domácnosti ušetřit?

Náš systém dokáže například řídit teplotu v domě na základě preferencí a návyků jednotlivých členů domácnosti a s ohledem na to, kdo se zrovna nachází doma nebo jaké je roční období. Zároveň využívá meteorologická data, aby optimálně nastavil ohřev vody v zásobnících, dobíjení elektrického či hybridního auta nebo spouštění spotřebičů, jako jsou pračka či myčka. Chceme ale připojovat a řídit i další menší chytré spotřebiče a systémy, jako jsou žaluzie, světla a jiné funkce chytré domácnosti. Dalších úspor lze dosáhnout prodejem přebytků elektřiny na spotovém trhu. Celkově tak naše řešení s umělou inteligencí může urychlit návratnost investice do fotovoltaiky až o 30 %.

Co domácnosti, kde nemají zcela pravidelné návyky?

Systém umí vyhodnocovat i nestandardní situace a změny v pravidelném režimu obyvatel – například návrat mimo běžné hodiny. Zejména povolí-li uživatel například sledování polohy, lze třeba vytápění nebo ohřev vody spouštět právě podle těchto informací. Veškerá nastavení jsou navíc dostupná v jednotném ovládacím panelu a do budoucna plánujeme i přidání hlasového ovládání pomocí populárních hlasových asistentů.

Kdy si bude možné systém řízení spotřeby pomocí AI objednat?

Už nové produkty, které jsme představili a dodáváme v letošním roce – tepelná čerpadla, nabíječka na elektromobil, stohovatelné baterie pro FVE či hybridní asymetrický střídač – jsou „A. I. Ready“, tedy připravené na řízení umělou inteligencí. Náš SCHLIEGER SMART A.I. BOX pak chystáme na příští rok – v první fázi jej nabídneme koncovým zákazníkům v Česku a partnerům v Německu a Rakousku. Příští rok ale přinese i další novinky a změny, například nástup komunitní energetiky, kde budou potřeby řízení a možnosti úspor při rozdělování vyráběné elektřiny, ale také požadavky na zabezpečení výrazně vyšší.

V Česku jste s více než 15 tisíci instalací OZE jedničkou, jak významné jsou pro vás zahraniční trhy?

V Německu a Rakousku působíme prostřednictvím asi stovky B2B partnerů – menších a středních firem dodávajících fotovoltaiku a tepelná čerpadla. Zákazníci v těchto zemích mají vysoké nároky na kvalitu a spolehlivost dodavatele a zajímají se o technologické novinky – věříme, že naše vlastní AI řešení nám v příštím roce pomůže na těchto trzích významně růst.

Text: Schlieger

Foto: Schlieger