Skupina JRD oslavila 20 let. Chce postavit další větrný park a soustředit se na nájemní bydlení

Synonymum pro zelené bydlení, skupina JRD, má za sebou letos oslavu kulatých, už dvacátých narozenin. Firma, která začínala jako malý developer pasivního bydlení, se rozrostla do skupiny podnikající vedle rezidenční výstavby také v energetice a odpadech.

Marie Bastlová

20. 12. 2023

Firma například v uplynulých dvou desetiletích vybudovala větrný park u Hrádku nad Nisou, několik solárních parků a přes dceřinou společnost Millenuim Technologies testuje reaktor na plazmové zplyňování coby unikátní metodu likvidace nerecyklovatelného odpadu.

„To, že jsme dokázali zrealizovat už i několik set bytových resortů, je pro mě naplnění profesního snu o tom, že jsme ukázali, že se dá realizovat energeticky úsporné, enviromentálně šetrné a zdravé bydlení bez dotací za normálních komerčních parametrů. A děláme to bez výjimky na každém projektu,“ říká v podcastu Pod proudem zakladatel a majitel skupiny JRD Jan Řežáb.

Firma se chce i do budoucna soustředit na rezidenční projekty, chtěla by se ale také více pouštět do projektů nájemního bydlení.

„Máme ambici vytvářet městské části. Bude nám to chvilku trvat, ať už stavebně, tak i poptávkou. Ve větších územních celcích bychom chtěli využít naše zkušenosti napříč skupinou. Takové čtvrti by mohly být energeticky soběstačné, mohli bychom zpracovávat i odpad díky naší další divizi. Je to několik čtvrtí v Praze a něco ve středočeském kraji,“ popisuje výkonný ředitel skupiny Jan Sadil, který do JRD nedávno přišel po dlouhé kariéře v bankovnictví.

Firma se chce soustředit i na rozvoj ostatních divizí zaměřených na energetiku a odpady. Má v plánu rozšířit stávající větrný park u Hrádku nad Nisou, vybudovat další větrný park a pokračovat ve stavbě solárních parků. Velké plány má s už zmíněným plazmovým zplyňováním. Reaktor 4. generace by měl být už příštím roce uvedený do provozu v komerčních podmínkách.

A jaká divize skupiny JRD bude hlavním tahounem za příštích dvacet let?

„Vsadili jsem na všechny tři oblasti a věřím tomu, že všechny pojedou,“ říká Jan Sadil.

„Doufám, že se více dostaneme k vlastnictví a správě ve všech těch oblastech. Ty věci jsou lépe spravovány jedním vlastníkem. A myslím, že v horizontu příštích dvaceti let se klidně může objevit další oblast, do které se budeme chtít pustit,“ dodává k tomu Jan Řežáb.

Jaké jsou současné trendy v zeleném bydlení? Co je největší výzva do budoucna? Jak složité je stavět v Česku nové projekty? A jak získat podporu obyvatel pro stavbu nových větrných parků?

Nejen o tom mluví v tomto dílu podcastu Pod Proudem Jan Řežáb, majitel a zakladatel společnosti JRD a také investor do obnovitelných zdrojů energie a ekologické likvidace odpadu, a Jan Sadil, generální ředitel skupiny JRD s moderátorkou Seznam Zpráv Marií Bastlovou.

Podcastovou sérii Pod Proudem pro vás připravuje portál Obnovitelně.cz ve spolupráci se Svazem moderní energetiky a Aliancí pro energetickou soběstačnost. Epizodu si můžete poslechnout také na Spotify / Apple / Google

Ilustrační foto: JRD Energo