Letošní rok vejde do dějin energetického vývoje, říká Kamil Čermák

Svět má za sebou další náročný rok na poli energetiky. Česko během něj pokračovalo v budování nových obnovitelných zdrojů, definitivně došlo k renesanci fotovoltaiky a především derusifikaci tuzemské energetiky.

Marie Bastlová

5. 12. 2023

S moderátorkou podcastu Pod Proudem Marií Bastlovou hovořili:

Kamil Čermák, ředitel společnosti ČEZ ESCO, předseda správní rady Svazu moderní energetiky a předseda správní rady Aliance pro bezemisní budoucnost

Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky a poradce ministra životního prostředí

Před námi ale zůstávají i velké výzvy. Zejména rozvoj větrných elektráren. Podle Kamila Čermáka byl uplynulý rok zásadní mimo z hlediska posilování dovozu zemního plynu z mimoruských zemí.

„Je to rok, který vejde do dějin energetického vývoje. Derusifikovali jsme se a jsem rád, že skupina ČEZ na tom má značný podíl, ať už je to terminál na LNG v Holandsku nebo teď nově v Německu, které pokrývají značnou část spotřeby (zemního plynu) České republiky do budoucna. V neposlední řadě se také ale změnilo paradigma, celá řada společností z byznysu si uvědomila, že to, čemu říkáme Green Deal, má zdravý fundament a že chtějí, aby se dekarbonizovaly i jejich provozy a to z mnoha důvodů. A poptávka je autentická,“ říká v tomto díle podcastu Pod Proudem Kamil Čermák.

V posledních letech prožívá v Česku velkou renesanci solární energetika. Letos se pak po mnoha letech útlumu rozjelo i budování velkých pozemních solárních parků na brownfieldech, bývalých skládkách či jiných zemědělský nevyužitelných plochách. Ke konci roku by se tak Česko ve fotovoltaice mohla dostat na 3 gigawatty výkonu.

„Polsko jsme ještě nedohnali, ale máme dobře našlápnuto. Ještě pořád ale taháme za kratší konec v rozvoji větrné energetiky. Potřebujeme dobrou kombinaci solárních a větrných elektráren, aby se sezóně vhodně doplňovaly. Tady potřebujeme pracovat na urychlení povolování nových větrných elektráren, aby nová větrná elektrárna nevznikala deset let. Už teď se Svazu moderní energetiky ozývá řada firem, s tím, že mají zájem nakupovat elektřinu z obnovitelných zdrojů ideálně v kombinaci vítr a fotovoltaika a ve chvíli, kdy tady není žádná nabídka, tak nás dekarbonizace bude stát násobně více, než kdybychom otevřeli trh oběma zdrojům,“ vyjmenovává naopak slabší místa roku 2023 Martin Sedlák.

Zůstává u firem i domácností zájem o zelenou energii i přes pokles cen silové elektřiny? Kde máme největší rezervy v oblasti úspor energie? Jaké největší energetické výzvy máme před sebou? A pokud by oba hosté měli mít pro příští rok jedno přání v oblasti moderní energetiky, co by to bylo?

Nejen o tom mluví v tomto dílu podcastu Pod Proudem Kamil Čermák s Martinem Sedlákem a moderátorkou Seznam Zpráv Marií Bastlovou.

Podcastovou sérii Pod Proudem pro vás připravuje portál Obnovitelně.cz ve spolupráci se Svazem moderní energetiky a Aliancí pro energetickou soběstačnost. Najdete ji ve všech podcastových aplikacích.

Epizodu podcastu Pod proudem si můžete poslechnout také na Spotify / Apple / Google

Úvodní foto: Unsplash