V Česku se chystají první dva komerční projekty na plazmové zplyňování odpadu

V Česku by už příští rok mohly v komerčním provozu začít fungovat první dva reaktory na plazmové zplyňování odpadu.

Marie Bastlová

16. 11. 2023

Společnost Millenium Technologies ze skupiny JRD, která reaktory vyvinula, totiž finalizuje dva kontrakty, aby co nejdříve mohla začít ostrý provoz testovat.

„Očekávám, že to dotáhneme v prvním kvartálu příštího roku. Konkrétní klienty říct ještě nemůžeme, ale mohu říci, že jeden aplikační scénář je zpracování nebezpečných odpadů z průmyslového, petrochemického procesu, kde nemají žádné jiné rozumné řešení na zpracování odpadu a druhý je zpracování směsného odpadu, zbytky plastů, kovů a dalších materiálů z recyklační linky, které jsou neoddělitelně spojené a nejsou možné recyklačně zpracovat,“ říká v podcastu Pod proudem Marek Lang, člen představenstva společnosti Millenium Technologies, člen správní rady JDR Group a místopředseda Svazu moderní energetiky.

Technologii plazmového zplyňování společnost Millenium Technologies vyvíjí v technologickém parku Dubí na Českolipsku od roku 2016. Jde o recyklační technologii, při které se nebezpečný nebo těžko zpracovatelný odpad pomocí vysokých teplot v reaktorů rozkládá na atomární úroveň. Ven vychází syntézní plyn a struska. Syntézní plyn může velmi dobře fungovat třeba jako náhrada zemního plynu.

„Škála odpadu, který lze tak zpracovat, je obrovská díky vlastnostem plazmatu jako zdroji energie. My jsme schopni zpracovat jakýkoliv odpad, záleží pak už jen na ekonomice. Dnes máme reaktor, který nám umožnuje využít určitou škálu surovin, ale pokud by se našel zákazník, který by se chtěl orientovat převážně na organický nebo drtivě na anorganický odpad, tak jsme schopni na to také reagovat,“ vysvětluje v podcastu Pod Proudem Milan Křikava, ředitel vědy a výzkumu Millenium Technologies.



Komerční provoz reaktorů je teprve v začátcích, JRD Group ale má s novou technologií velké plány.

„Věříme, že potenciál téhle technologie je obrovský. Roste komplexita odpadu, jeho objem a sílí trend k decentralizaci. A na to se zaměřujeme, proto děláme spíše menší reaktory, které pak mohou být nasazeny velmi lokálně, třeba pro běžné okresní město, abychom eliminovali velké svozové vzdálenosti,“ dodává Marek Lang.

Jak plazmové zplyňování probíhá? Jaká je návratnost investice do takové technologie? A jak velký potenciál do budoucna reaktory na plazmové zplyňování mají v Česku i ve světě?

Nejen o tom debatují v dalším dílu podcastu Pod Proudem Marek Lang a Milan Křikava s moderátorkou Seznam Zpráv Marií Bastlovou.

Podcastovou sérii Pod Proudem pro vás připravuje portál Obnovitelně.cz ve spolupráci se Svazem moderní energetiky a Aliancí pro energetickou soběstačnost. Najdete ji ve všech podcastových aplikacích.

Epizodu podcastu Pod proudem si můžete poslechnout také na Spotify / Apple / Google

Úvodní foto: Millenium Technologies (plazmový reaktor)