Čínské soláry zlevnily o čtvrtinu. Domácnosti ale za fotovoltaiku platí pořád stejně

Zaplaví evropský trh levné čínské panely? Evropské společnosti mají strach o svou konkurenceschopnost. V Česku se nižší ceny zatím příliš neprojevily.

Loňský veliký boom a zájem o fotovoltaiku navnadil dodavatele a výrobní linky natolik, že jsou v tuto chvíli na trhu spíše přebytky. Především čínský trh tak zahltil Evropu levnými solárními panely, jejichž cenám nejsou schopní evropští menší výrobci adekvátně konkurovat.

Důvodem je mimo jiné i rozhodnutí amerických úřadů blokovat dovoz solárních panelů z pěti největších čínských společností, které nedodržovaly celní podmínky. Pravidla se navíc snažily obcházet zasíláním komponentů skrze jiné asijské země. Velké nadbytečné dodávky solárních panelů se pak Čína snaží rozprodat po Evropě.

Podle společnosti SolarPower Europe rekordně nízké ceny solárních panelů, kterými Čína zahltila evropský trh, ohrožují komerční autonomii Evropské unie. „Dokonalá bouře tržních podmínek srazila ceny dovozu solární energie do Evropy na rekordně nízkou úroveň, v posledních měsících ceny klesly o více než 25 procent,“ uvádí na stránkách společnosti její mluvčí Bethany Meban.

Společnost proto na hrozící problém v otevřeném dopise upozorňovala Evropskou komisi, a vyzývala ji, aby zasáhla a pomohla tak společnostem vyrábějícím solární panely, které nemají oproti čínským továrnám šanci.

Pokles cen se koncových zákazníků ze segmentu rodinných domů téměř nedotkne

Česká republika ale podobný trend extrémně levných panelů zatím nezaznamenala. Podle Jana Krčmáře ze solární Asociace se navíc pokles cen týká spíše větších elektráren, kdy komponenty tvoří vysokou část nákladů. Zákazníků ze segmentu rodinných domů se ale příliš nedotkne.

„Je nutné připomenout, že panely jsou jen jednou z komponent fotovoltaické elektrárny, a ani ne ta nejdražší. Rozhodně nedoporučujeme podle ceny panelů načasovat pořízení fotovoltaiky, protože se jedná o investici na 20 až 30 let,“ vysvětluje Krčmář.

Že se koncoví zákazníci z řad běžných uživatelů s poklesem cen prakticky nesetkají, potvrzuje i Petr Kotek z kalkulačky Refsite. „V kalkulačkách na VypočtiÚsporu.cz ceny solárních panelů zatím nikterak nepromítáme. Nicméně lze konstatovat, že po mírném ochlazení na jaře, kdy po krachu Energetického Holdingu Malina a FG energy lidé byli více obezřetní, došlo k navýšení poptávek a zájem stran majitelů nemovitostí o fotovoltaické systémy,“ vysvětlil pro Obnovitelně.cz.

Lidé dají raději na spolehlivost než na cenu

Zvýšený zájem ale nelze podle Kotka přímo přičíst poklesu cen, vliv mohla mít i osvěta oborových asociací, ministerstvo průmyslu a obchodu, Státní fond životního prostředí či dotační program Nová zelená úsporám light.

„Co lze s jistotou říci je fakt, že jsou spotřebitelé obecně velmi obezřetní při výběru dodavatele a nekoukají na prvním místě na cenu, ale na historii, ověřené reference a více studii smluvní podmínky,“ říká Kotek.

Člen představenstva Columbus Energy Petr Částek sdílí stejnou zkušenost. „Nyní se situace zklidnila, zájem klientů stále trvá i díky pokračující dotační podpoře. Klienti také déle zvažují před podpisem smlouvy a pečlivěji si vybírají spolehlivého dodavatele,“ uvedl pro Obnovitelně.cz.

Podle něj se zájem o instalace střešních fotovoltaik na rodinné domy oproti loňskému roku zásadně snížil. „Loni touto dobou vrcholil růst cen zemního plyn a elektřiny, což se promítalo do koncových cen pro zákazníky. V těchto měsících byl zájem o dodání fotovoltaiky enormní, dodavatelské firmy měly problémy s kapacitami i dodávkami materiálu,“ uvádí Částek.

Velký zájem je ale v současnosti právě o malé fotovoltaické elektrárny, které slouží například pouze k ohřevu vody a pokryjí až 100 procent ceny, případně o rozvoj komunitní energetiky pro bytová družstva či SVJ.

Nízké ceny ohrožují evropskou autonomii

Přestože podle českých zkušeností v malém měřítku trhu rodinných domů ceny koncové zákazníky prakticky nezasáhnou, podle generální ředitelky SolarPower Europe Walburgy Hemetsbergové jsou čínské dodávky levných panelů bez kontroly problémem. Předpokládá, že povedou k vážným důsledkům pro strategickou autonomii lokálních dodavatelským firem.

„V krátkodobém horizontu to již představuje skutečnou výzvu pro domácí konkurenceschopnost a znovuzrození solární výroby v Evropské unii. Naléhavě vyzýváme vedoucí představitele, aby zachránili evropské strategické technologické dodavatelské linky,“ uvádí Hemetsbergová.

Ceny jednotlivých modulů se dostaly na úroveň pod 0,15 eur za watt u levných výrobků, a pokořily tím dokonce cenu z doby před začátkem koronavirové krize. To evropským společnostem podle SolarPower Europe nesmírně ztěžuje prodej a instalaci vlastních modulů.

Zpráva o levných panelech z Asie navíc přišla krátce poté, co společnost Norwegian Crystals, jeden z mála dlouhodobých výrobců v Evropě, vyhlásila bankrot. Evropský trh navíc již zpomalil třetí tržní čtvrtletí, při kterém se boom fotovoltaik začal spíše zastavovat.

Foto: Unsplash