Britská vláda po letech „hašteření“ konečně otočila. Usnadní výstavbu vnitrozemních větrných parků

Je to nejvýznamnější energetická novela za naši generaci, řekla o návratu Velké Británie k pozemním větrníkům britská ministryně pro energetickou bezpečnost a uhlíkovou neutralitu.

Ondřej Novák

11. 9. 2023

Britská vláda přijala 5. září novelu, která ruší dřívější silná omezení pro výstavbu nových vnitrozemních (onshore) větrných elektráren na území Anglie, která představuje největší a nejlidnatější zemi Velké Británie.

Opatření z roku 2015 komplikovalo výstavbu nových větrných projektů natolik, že loni v Anglii vznikl jen jeden projekt o dvou větrných turbínách. Oproti tomu například ve Skotsku vzniklo šest větrných projektů. Loni tak z celkových 318 megawattů nových vnitrozemních větrných elektráren, které vyrostly na území Velké Británie, připadal na Anglii pouhý jeden megawatt.

Energetická novela umožní rychlejší výstavbu nových větrných turbín tam, kde projekty budou mít podporu komunity. Podle vládního prohlášení zákon zajistí, že se k projektům bude moci vyjádřit celá komunita, „nikoliv pouze malý počet odpůrců,“ což umožní vznik těch projektů, které mají objektivní podporu lokálních komunit.

„Abychom zvýšili naši energetickou bezpečnost a vytvořili čistší a zelenější ekonomiku, zavádíme nová opatření, která umožní místním komunitám podporovat projekty větrných elektráren na pevnině,“ řekl státní tajemník pro vylepšování, bydlení a komunity Michael Gove.

Dodal, že snadnější podmínky budou platit pouze tam, kde lokální komunity mají o větrné projekty zájem.

„Zákon o energii je nejvýznamnějším právním předpisem v oblasti energetiky za celou generaci a pomůže nám zajistit čistší, levnější a bezpečnější energetický systém pro Spojené království,“ řekla k novele nová britská ministryně pro energetickou bezpečnost a uhlíkovou neutralitu Claire Coutinho.

„Obnovitelné zdroje představují kritickou součást naší energetické transformace. V roce 2010 vyráběly pouze sedm procent naší energie, v první čtvrtině letošního roku to bylo už 48 procent,“ dodala Coutinho s tím, že Velká Británie momentálně provozuje i čtyři největší pobřežní (offshore) větrné farmy na světě a vnitrozemní větrné elektrárny hrají taktéž klíčovou roli v transformaci směrem k uhlíkově neutrální britské energetice.

Britský deník Guardian k novele dodává, že prosazení změny je obrovské vítězství, které je výsledkem mnohaletých kampaní a „hašteření“. Díky těmto snahám se podle deníku podařilo porazit „obsesi Toryů“ v blokování pozemních větrných elektráren. Kvůli pravidlům z roku 2015 totiž stačil jeden jediný nesouhlas místního obyvatele, aby byl celý projekt větrného parku smeten ze stolu.

Deník ale upozorňuje, že stále nemusí být vyhráno. Nové větrné projekty totiž mohou vzniknout jen ve vhodných lokalitách, které musí být vytipovány v lokálních územních plánech. To ale nějakou dobu potrvá. Navíc, jiné druhy obnovitelných zdrojů takovouto podmínku nemají a je tak otázkou, kolik nových větrných projektů se „za jen o trochu méně přísných pravidel“ skutečně podaří postavit a spoustit.

Úvodní foto: Unsplash