Obnovitelné zdroje nabírají rychlé tempo. V Portugalsku pokryly v dubnu přes polovinu spotřeby

Portugalsko v dubnu čerpalo více než polovinu své elektřiny ze solárních a větrných elektráren. Okolní země se snaží tento trend následovat, rekordní čísla padají v celé Evropě.

Podle nové studie energetického think tanku Ember Portugalsko v průběhu dubna vyrobilo více než polovinu ze své elektřiny z větrné a solární energie.

Přesněji vyrobilo ze slunce a větru 51 procent veškeré elektřiny. Předchozí rekord z prosince 2021 byl přitom jen o něco málo nižší, 49 procent. Důvodem dubnových výsledků bylo výrazné zvýšení solárních kapacit na 350 gigawatthodin.

„Portugalsko je další z řady evropských států, které těží z vysokých investic do rozvoje obnovitelných zdrojů energie. Díky novým kapacitám solárních a větrných elektráren se Portugalsku daří úspěšně snižovat závislost na fosilních palivech a tím snižovat ceny energií pro své domácnosti i firmy,“ říká Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Podíl elektřiny z fosilních zdrojů snížilo Portugalsko v dubnu na 24 procent, a to především díky nárustu solární energie ale i dovozu elektřiny ze Španělska a obecně snížení energetické spotřeby. Celý loňský rok přitom země vzdorovala nadprůměrnému suchu a utrpěla tak značným snížením produkce vodních elektráren.

Vyplatí se vám solární elektrárna? Spočítejte si úsporu

„Navíc, navzdory tomu, že polovinu tamní energie v dubnu vyrobily čisté zdroje, nemáme z Portugalska žádné zprávy o tom, že by docházelo k blackoutům. Je to důkaz, že když se zelená transformace energetiky dělá promyšleně, lze se zbavit fosilních paliv bez žádných nepříjemností pro spotřebitele,“ říká Sedlák.

„Portugalsko vstupuje do další fáze energetické transformace. Větrná energie a kombinovatelnost se solárními panely umožnily Portugalsku od roku 2021 postupně přestat využívat uhlí. A solární energie nyní vytlačuje z běhu i plyn,“ vysvětluje datový analytik Emberu Matt Ewen.

Sousední Španělsko mělo v dubnu také rekordní výši energie ze solárních zdrojů, 4,2 terawatthodin tvořilo 22 procent celkové spotřeby elektřiny. Silný růst a dlouhodobá výkonnost solární a větrné energie vedly letos na jaře k řadě dalších rekordů v zemích Evropské Unie. Švédsko dosáhlo v únoru letošního roku historického maxima, když více než čtvrtina elektřiny pocházela z větrné a solární energie. Ve Finsku dosáhl v dubnu podíl bezemisní energie na výrobě elektřiny rekordních 29 procent.

Cílem postupného zavádění obnovitelných zdrojů by mělo být maximální možné omezení fosilních elektráren. Ty jsou podle studie Ember největšími výrobci oxidu uhličitého v Evropě. Deset největších uhelných elektráren totiž tvoří celkem čtvrtinu všech energetických emisí Evropské unie. Týká se to především velkých závodů z Německa a Polska.

Text: Kristýna Čermáková

Foto: Pixabay