Slováci jsou nadšení z Nové zelené úsporám Light, chválí třeba rychlou výplatu dotací

Slovenské Ministerstvo životního prostředí hledá inspiraci v českém programu Nová zelená úsporám včetně jeho light verze. Praha zase sbírá zkušenosti ze slovenského vratného systému PET lahví a plechovek.

Pavel Baroch

23. 5. 2023

Na tradiční schůzce se sešli ministři životního prostředí České a Slovenské republiky Petr Hladík (KDU-ČSL) a Milan Chrenko (nestraník). Tentokrát se smíšená komise pro ekologickou spolupráci uskutečnila v Pezinku.

Jak Obnovitelně.cz řekl ministr Hladík, mezi hlavní body patřilo předávání zkušeností z českého programu Nová zelená úsporám včetně jeho „odlehčené“ light verze a ze slovenského zálohového systému. Řešil se ale například také Národní plán obnovy nebo vzájemná mezinárodní spolupráce při ochraně životního prostředí.

Nová zelená úsporám je nejdéle fungujícím dotačním programem českého Ministerstva životního prostředí a Státního fondu životního prostředí na podporu energeticky úsporného bydlení. Vysoce pozitivně je hodnocen také Evropskou komisí – a to nejen čerpáním prostředků, ale také efektivností vynaložených nákladů.

Desítky vyplacených miliard

Od jeho spuštění v roce 2014 bylo z programu do letošního března podpořeno částkou 22 miliard korun na 180 tisíc domácností. Od ledna funguje i verze Nová zelená úsporám Light.

O programu Hladík hovořil také se svými stranickými kolegy ze slovenského Křesťanskodemokratického hnutí (KDH). „Je pro ně velkou inspirací, jak jsme nastavili právě verzi light. Jsou z něho úplně nadšení,“ řekl Obnovitelně.cz Hladík. Na Slovensku se mimo jiné potýkají s byrokratickými potížemi.

Hladík dodal, že se slovenským kolegům zamlouvá celé nastavení českého systému včetně poradenského zajištění, elektronického vyřizování nebo rychlého vyplácení peněz. Za zhruba čtyři měsíce fungování bylo podle Hladíka přijato přibližně 28 tisíc žádostí, přičemž 26 tisíc už bylo vyřízeno a 24 tisíc domácností má dokonce peníze na účtu.

Spočítáme vám, kolik můžete ušetřit pomocí domácí fotovoltaiky

Hladík zdůraznil, že s programy Nová zelená úsporám a Nová zelená úsporám Light je Česko na špici v celé Evropě. Podle českého ministra má Slovensko v energetických úsporách obrovský potenciál. „Určitě tam naše zkušenosti padnou na úrodnou půdu,“ konstatoval český ministr.

Slovenská vratná inspirace

Česká delegace se zase zajímala o slovenské zkušenosti s jejich systémem zálohovaných nápojových PET lahví a plechovek. Slovensko se k zálohujícím zemím přidalo v lednu 2022 a čísla za první rok ukázala, že systém překonal cíl pro prvních dvanáct měsíců.

Míra zpětného sběru nápojových obalů přesáhla 70 procent, což bylo o deset procentních bodů více, než předpokládal původní plán. Slováci vysbírali zhruba 820 milionů nápojových obalů, které se následně recyklují do nových lahví a plechovek.

„Viditelné jsou také konkrétní pozitivní dopady na životní prostředí. Zásadně se například snížilo množství volně pohozených lahví a plechovek v přírodě. To je jednoznačná zpráva z národních parků a dalších míst, která takzvaný littering doposud trápil,“ konstatoval Marián Áč, ředitel Správce zálohového systému na Slovensku.

V Česku by zálohový systém měl fungovat nejdříve od poloviny roku 2025. „Zkušenosti ze Slovenska ukazují, že po zavedení zálohového systému došlo k výraznému omezení výskytu pohozených obalů od nápojů v přírodě,“ řekl Hladík. Dodal, že se svými slovenskými kolegy řešili čeští experti různé technické detaily.

Inspirativní podle něho bylo například to, jak se na Slovensku řeší zpětný sběr zálohovaných nápojových obalů na koncertech, sportovních událostech a dalších velkých akcí, nebo že vedle vratného systému funguje i dárcovský – například v národních parcích je možné lahev nebo plechovku vrátit zadarmo a patnácticentová záloha slouží jako finanční dar.

Ochrana národních parků

Jedním z témat diskuse bylo také představení zkušeností s reformou národních parků, která na Slovensku odstartovala v roce 2022. Slovenský ministr Milan Chrenko představil české straně systém protipožárních opatření a prevence, který zajišťuje efektivní ochranu před požáry pomocí požárních hlídek, center hlášení požárů, dobrovolníkům i hlášení od turistů.

„Oceňuji příležitost k výměně zkušeností s managementem chráněných území, protože rozšíření těchto ploch v České republice je naší prioritou. Do konce volebního období bychom chtěli vyhlásit Národní park Křivoklátsko a dvě nové chráněné krajinné oblasti: Krušné hory a Soutok,“ sdělil český ministr Petr Hladík.

„Zároveň jsem moc rád, že jsme slovenským kolegům mohli předat zkušenosti s našimi úspěšnými dotačními programy Nová zelená úsporám a Nová zelená úsporám Light, které rodinám pomáhají například se zateplením, výměnou oken nebo s pořízením fotovoltaiky,“ konstatoval Hladík, podle něhož jsou zelené investice příležitostí ke zlepšení kvality života lidí ve městech i na venkově. „A naším úkolem je takové investice maximálně podpořit,“ dodal Hladík.

Autor: Pavel Baroch

Úvodní foto: Pixabay