Španělsko ukázalo, že si vystačí jen s OZE. Slunce a vítr utáhly síť řadu hodin i přes odstávku jádra

Španělskou spotřebu elektřiny v úterý po celých devět hodin dokázaly pokrýt jen obnovitelné zdroje energie. Země si vyzkoušela, jak její energetika bude fungovat v budoucnu.

Ondřej Novák

20. 5. 2023

Spotřebu elektrické energie v pevninském Španělsku se v úterý mezi 10:00 a 19:00 podařilo ze 100 procent pokrývat pouze z čistých zdrojů energie. Informoval o tom deník EL PAÍS. Ačkoliv Španělsko již dříve zažilo okamžiky, kdy veškerou elektřinu v zemi vyráběla moderní energetika, nikdy se nepodařilo pohánět síť bez spalování fosilních paliv po tak dlouhou dobu. Podle deníku jde o milník, který ukazuje, jak bude země v budoucnu zvládat pokrývat své energetické potřeby.

Podstatné také je, že bezemisního pokrytí potřeb sítě se podařilo dosáhnout během běžného pracovního dne, nikoliv během víkendu nebo svátku, kdy je spotřeba elektřiny v průměru nižší. Španělsko za tento úspěch vděčí zejména vysoké výrobě fotovoltaických a větrných instalací.

„Významné je, že nejde o nějaký cyklický jev, ale o náznak strukturální změny, a to díky poklesu poptávky a zejména v nárůstu produkce z fotovoltaiky,“ řekla Natalia Fabra, profesorka ekonomie na Univerzitě Carlose III v Madridu a autorka španělského návrhu na reformu evropského trhu s elektřinou.

„Z toho, co se stalo v úterý, si můžeme vzít mnoho lekcí: význam propojenosti rozvodné soustavy, protože za dnešního stavu nemůžeme využívat přebytky, význam ukládání energie, nutnost urychlit elektrifikaci, která zaostává a také potřeba přenést poptávku do prostředních hodin dne, kdy obnovitelné zdroje vyrábějí více,“ dodala Fabra.

Spočítejte si úsporu a získejte střešní elektrárnu do několika týdnů

Během zmíněného dne obnovitelné zdroje vyráběly dokonce více energie, než kolik bylo pro uspokojení firem, průmyslu a domácností potřeba. Neznamená to ale, že by uhelné, plynové a jaderné zdroje Španělska byly v tu dobu odstaveny.

„Vysoký nárůst instalací obnovitelných zdrojů, zejména fotovoltaiky, umožňuje čtvrté největší ekonomice v Evropě pokrýt stále větší podíl svých energetických potřeb díky obnovitelné energii, což je podstatné nejen pro snížení uhlíkové stopy země, ale také sráží ceny energií během dne,“ uvádí deník, který upozorňuje také na to, že stoprocentního pokrytí potřeb Španělska se podařilo dosáhnout navzdory tomu, že tři ze sedmi španělských jaderných reaktorů jsou momentálně v odstávce. Právě o tři reaktory přitom Španělsko do roku 2030 přijde kvůli jejich definitivnímu vyřazení z provozu.

Autor: Ondřej Novák

Foto: iStock